Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda Endüstri Makineleri | GID1117 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencilere hammadde hazırlık makineleri, ayırma makineleri, karıştırma makineleri, ısıl işlem makine ve ekipmanları, boyut küçültme makineleri ve ambalaj ve ambalajlama sistemleri makinelerinin tanınması yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Gıda makinalarının yapımında kullanılan materyallerin tip ve karakterleri, Taşıma, Depolama ve hammadde hazırlık ekipmanları, Üretim ve ambalajlama makinaları, Isıtma, Soğutma, Dondurma ve Havalandırmada kullanılan makinalar, fabrika kuruluş teknikleri |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | 1. Hammadde Hazırlık Makineleri 2. Ayırma Makineleri 3. Karıştırma Makineleri 4. Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları 5. Boyut Küçültme Makineleri 6. Ambalaj ve Ambalajlama Sistemleri |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Gıda Endüstrisine Genel Bakış | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
2. Hafta | Gıdaların Temel Özellikleri ve Üretimde Kullanılan İlkeler | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Hammadde Hazırlık Makineleri | Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
4. Hafta | Üretim makineleri; sınıflama ve ayırma makineleri | |
5. Hafta | Üretim makineleri; karıştırma ve karışımla makineler | Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
6. Hafta | Üretim makineleri; boyut küçültme makineleri | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler |
7. Hafta | Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları; Isı aktarım düzenleri, dearatörler, kondansörler, haşlama makine ve ekipmanları, pişirme ve kavurma ekipmanları | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | ARA SINAV | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları; kızartma makine ve ekipmanları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları; kurutma işlemi ve dehidratörler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
11. Hafta | Ambalaj ve Ambalajlama Makineleri | Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
12. Hafta | Sistem Temizliği | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Fabrika Kuruluş Teknikleri | Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
14. Hafta | Fabrika Kuruluş Teknikleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 2 | 28 | |
Diğer Faaliyetler | 14 | 2 | 28 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 4 | 1 | 4 | |
Toplam İş Yükü | 104 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |