Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Analizleri GID1222 Türkçe Zorunlu 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi yüzyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Kalite, kalite kontrolü ve toplam kalite kavramlarını tanımlamak. Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonlarını ve diğer bölümlerle ilişkilerini öğretmek. Gıda kalite karakteristiklerini sınıflandırmak. Objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini açıklamak. Duyusal test tekniklerini kavratmak. Gıdaların bileşimi aydınlatmak. Besleyici öğelerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin kontrolü için yapılan analizler hakkında bilgi vermektir
Dersin İçeriği Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması ve sonuçların değerlendirilmesi, gıdalarda rutubet, yağ, protein, karbonhidrat, kül ve mineral tayinleri tayinleri ve yakma yöntemleri, gıdalarda pH ve asitlik tayinleri, çözelti hazırlama teknikleri. Genel gıda analiz yöntemleri ve kalite kontroller
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Kalite, gıda kalitesi, toplam kalite ve kalite kontrolü kavramlarını tanımlayabilme. Kalite sağlama bölümünün fonksiyonlarını ve bu bölümün diğer bölümlerle olan ilişkilerini açıklayabilme. Uygulamada karşılaşılan sorunları sıralayabilme. Gıda kalite karakteristiklerini açıklayabilme. Gıdaların kalitesini objektif ve subjektif olarak değerlendirebilme. Duyusal test tekniklerini uygulayabilme. Gıdaların bileşiminin aydınlatılması için yapılan analizleri açıklayabilme. Gıdalara farklı yollarla bulaşan kontaminantları ve bulaşma yollarını açıklayabilme. Gıda kalite kontrol laboratuarlarının dizaynı hakkında bilgi sahibi olabilme.
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
2. Hafta Gıda Maddelerinden Örnek Alma, Saklama Ve Analize Hazırlama
3. Hafta Kütlece Ve Hacimce % Çözelti Hazırlama
4. Hafta Molar Çözelti Hazırlama
5. Hafta Normal Çözelti Hazırlama
6. Hafta Gıdalarda Nem ve Kuru Madde Tayini
7. Hafta Kül Tayini
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Özgül Ağırlık ve Yoğunluk Tayini
10. Hafta pH ve Toplam Asit Tayini
11. Hafta Protein Tayini
12. Hafta Yağ Tayini
13. Hafta Gıdalarda Renk Tayini
14. Hafta Tuz Tayini
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Temel Gıda Analizleri Doç Dr. Vildan Uylaşer Prof. Dr. Fikri Başoğlu
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 8 1 8
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 8 1 8
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0