Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Analizleri | GID1222 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 2 + 1 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Kalite, kalite kontrolü ve toplam kalite kavramlarını tanımlamak. Kalite Sağlama Bölümünün fonksiyonlarını ve diğer bölümlerle ilişkilerini öğretmek. Gıda kalite karakteristiklerini sınıflandırmak. Objektif ve subjektif değerlendirme kriterlerini açıklamak. Duyusal test tekniklerini kavratmak. Gıdaların bileşimi aydınlatmak. Besleyici öğelerin, kontaminantların ve katkı maddelerinin kontrolü için yapılan analizler hakkında bilgi vermektir |
Dersin İçeriği | Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması ve sonuçların değerlendirilmesi, gıdalarda rutubet, yağ, protein, karbonhidrat, kül ve mineral tayinleri tayinleri ve yakma yöntemleri, gıdalarda pH ve asitlik tayinleri, çözelti hazırlama teknikleri. Genel gıda analiz yöntemleri ve kalite kontroller |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Kalite, gıda kalitesi, toplam kalite ve kalite kontrolü kavramlarını tanımlayabilme. Kalite sağlama bölümünün fonksiyonlarını ve bu bölümün diğer bölümlerle olan ilişkilerini açıklayabilme. Uygulamada karşılaşılan sorunları sıralayabilme. Gıda kalite karakteristiklerini açıklayabilme. Gıdaların kalitesini objektif ve subjektif olarak değerlendirebilme. Duyusal test tekniklerini uygulayabilme. Gıdaların bileşiminin aydınlatılması için yapılan analizleri açıklayabilme. Gıdalara farklı yollarla bulaşan kontaminantları ve bulaşma yollarını açıklayabilme. Gıda kalite kontrol laboratuarlarının dizaynı hakkında bilgi sahibi olabilme. |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
2. Hafta | Gıda Maddelerinden Örnek Alma, Saklama Ve Analize Hazırlama | |
3. Hafta | Kütlece Ve Hacimce % Çözelti Hazırlama | |
4. Hafta | Molar Çözelti Hazırlama | |
5. Hafta | Normal Çözelti Hazırlama | |
6. Hafta | Gıdalarda Nem ve Kuru Madde Tayini | |
7. Hafta | Kül Tayini | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Özgül Ağırlık ve Yoğunluk Tayini | |
10. Hafta | pH ve Toplam Asit Tayini | |
11. Hafta | Protein Tayini | |
12. Hafta | Yağ Tayini | |
13. Hafta | Gıdalarda Renk Tayini | |
14. Hafta | Tuz Tayini |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 3 | 42 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Uygulama | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 8 | 1 | 8 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 8 | 1 | 8 | |
Toplam İş Yükü | 102 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |