Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıdalarda Temel İşlemler GID1302 Türkçe Zorunlu 1. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, su aktivitesi, pH özellikleri, gıdaların bozulması, kurutma, konserve, dondurma, fermentasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, ışınlama, mikrodalga uygulamaları, hisdrostatik basınç ve diğer temel muhafaza yöntemleri konularında yeterlilik kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Gıdalara uygulanan ön işlemler, gıdaların bozulması, gıda muhafaza teknikleri; kurutma, dondurma, modifiye atmosfer, kontrollü atmosfer, ısıl işlemler, ışınlama, boyut küçültme, santrifügasyon, emülsifikasyon, karıştırma, filtrasyon
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Hammaddeyi temizlemek
2 Boyut küçültme, karıştırma işlemleri yapmak
3 Gıda muhafaza yöntemlerini uygulamak
4 Ayırma tekniklerini uygulamak
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Temel işlemlere giriş, hammadde, gıda.. tanımları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler
2. Hafta Gıdalara uygulanan ön işlemler; temizleme, kontaminasyon kaynakları
3. Hafta Gıdalara uygulanan ön işlemler; sınıflandırma, depolama
4. Hafta Gıdaların bozulması
5. Hafta Gıda muhafaza teknikleri; kurutma, dondurma, modifiye atmosfer, kontrollü atmosfer
6. Hafta Gıda muhafaza teknikleri; Isıl işlemler
7. Hafta Gıda muhafaza teknikleri; Işınlama
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Boyut küçültme; Katılarda boyut küçültme
10. Hafta Boyut küçültme; Sıvılarda boyut küçültme
11. Hafta Santrifügasyon
12. Hafta Filtrasyon
13. Hafta Karıştırma
14. Hafta Emülsifikasyon
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler 1. Cilt 4. Baskı Prof. Dr. Bekir S. Cemeroğlu
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 8 1 8
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 8 1 8
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0