Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıdalarda Temel İşlemler | GID1302 | Türkçe | Zorunlu | 1. Yarıyıl | 2 + 1 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, su aktivitesi, pH özellikleri, gıdaların bozulması, kurutma, konserve, dondurma, fermentasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, ışınlama, mikrodalga uygulamaları, hisdrostatik basınç ve diğer temel muhafaza yöntemleri konularında yeterlilik kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Gıdalara uygulanan ön işlemler, gıdaların bozulması, gıda muhafaza teknikleri; kurutma, dondurma, modifiye atmosfer, kontrollü atmosfer, ısıl işlemler, ışınlama, boyut küçültme, santrifügasyon, emülsifikasyon, karıştırma, filtrasyon |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Hammaddeyi temizlemek |
2 | Boyut küçültme, karıştırma işlemleri yapmak |
3 | Gıda muhafaza yöntemlerini uygulamak |
4 | Ayırma tekniklerini uygulamak |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Temel işlemlere giriş, hammadde, gıda.. tanımları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler |
2. Hafta | Gıdalara uygulanan ön işlemler; temizleme, kontaminasyon kaynakları | |
3. Hafta | Gıdalara uygulanan ön işlemler; sınıflandırma, depolama | |
4. Hafta | Gıdaların bozulması | |
5. Hafta | Gıda muhafaza teknikleri; kurutma, dondurma, modifiye atmosfer, kontrollü atmosfer | |
6. Hafta | Gıda muhafaza teknikleri; Isıl işlemler | |
7. Hafta | Gıda muhafaza teknikleri; Işınlama | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Boyut küçültme; Katılarda boyut küçültme | |
10. Hafta | Boyut küçültme; Sıvılarda boyut küçültme | |
11. Hafta | Santrifügasyon | |
12. Hafta | Filtrasyon | |
13. Hafta | Karıştırma | |
14. Hafta | Emülsifikasyon |
Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 3 | 42 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Uygulama | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 8 | 1 | 8 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 8 | 1 | 8 | |
Toplam İş Yükü | 102 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |