Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt ve Ürünleri Teknolojisi GID3133 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 3 + 1 4,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi .yüzyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ (Güz)
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Sütün bileşimi, sütün bileşimini etkileyen faktörler, süt bileşenlerinin teknolojik açıdan önemi, süte uygulanan çeşitli teknolojik işlemler, pastörize ve sterilize süt, peynir, gibi süt ürünlerinin teknolojileri, süt ürünlerinin kimyasal analizleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 1 Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek 2 Yoğurt üretimini kontrol etmek 3 Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek 4 Tereyağı üretimini kontrol etmek 5 Dondurma üretimini kontrol etmek
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Sütün tanımı ve genel özellikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
2. Hafta Sütün bileşimi ve besin değeri
3. Hafta Süt lipidleri
4. Hafta Süt proteinleri
5. Hafta Sütün karbonhidratları
6. Hafta Sütün mineral maddeleri ve diğer bileşenleri
7. Hafta Süte Uygulanan Ön işlemler
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta İçme sütü teknolojisi
10. Hafta İçme sütü teknolojisi
11. Hafta Peynir üretim teknolojisi
12. Hafta Peynir üretim teknolojisi
13. Hafta Yoğurt üretim teknolojisi
14. Hafta Tereyağ üretim teknolojisi
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Süt teknolojisi Sütün bileşimi ve işlenmesi. Prof Dr. Mustafa Metin 1. baskı
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 4 56
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 14 1 14
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 128
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0