Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Süt ve Ürünleri Teknolojisi | GID3133 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 3 + 1 | 4,0 | 5,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | .yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ |
Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ (Güz) |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Sütün bileşimi, sütün bileşimini etkileyen faktörler, süt bileşenlerinin teknolojik açıdan önemi, süte uygulanan çeşitli teknolojik işlemler, pastörize ve sterilize süt, peynir, gibi süt ürünlerinin teknolojileri, süt ürünlerinin kimyasal analizleri. |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | 1 Yöresel peynir çeşitleri üretimini kontrol etmek 2 Yoğurt üretimini kontrol etmek 3 Ayran ve kefir üretimini kontrol etmek 4 Tereyağı üretimini kontrol etmek 5 Dondurma üretimini kontrol etmek |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Sütün tanımı ve genel özellikleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
2. Hafta | Sütün bileşimi ve besin değeri | |
3. Hafta | Süt lipidleri | |
4. Hafta | Süt proteinleri | |
5. Hafta | Sütün karbonhidratları | |
6. Hafta | Sütün mineral maddeleri ve diğer bileşenleri | |
7. Hafta | Süte Uygulanan Ön işlemler | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | İçme sütü teknolojisi | |
10. Hafta | İçme sütü teknolojisi | |
11. Hafta | Peynir üretim teknolojisi | |
12. Hafta | Peynir üretim teknolojisi | |
13. Hafta | Yoğurt üretim teknolojisi | |
14. Hafta | Tereyağ üretim teknolojisi |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 4 | 56 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Uygulama | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 14 | 1 | 14 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 1 | 14 | |
Toplam İş Yükü | 128 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |