Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tahıl Teknolojisi GID3136 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 3 + 1 4,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Yeter ŞANLI (Güz)
Dersin Amacı Buğdayın sınıflandırılması, buğdayın kalite kriterleri, buğdayın temizlenmesi, buğdayın depolanması, öğütülmesi, irmikte kalite kriterleri, ekmek yapımında kulllanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek yapım aşamaları, Bisküvi, makarna ve kek üretim teknolojisi.
Dersin İçeriği Buğdayın sınıflandırılması, buğdayın kalite kriterleri, buğdayın temizlenmesi, buğdayın depolanması, öğütülmesi, irmikte kalite kriterleri, ekmek yapımında kulllanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek yapım aşamaları, Bisküvi, makarna ve kek üretim teknolojisi.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 1. Tahıl tanesinin yapısı hakkında bilgi 2. Un üretimi 3. Ekmek üretimi 4. Bisküvi ve kraker üretimi 5. Makarna üretimi
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama, Araştırma, Diğer Faaliyetler
2. Hafta Tahılın depolanması, tahıl tanesindeki aktivite, depo şartları ile tane ilişkisi Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama, Diğer Faaliyetler
3. Hafta Tahılın depolanması, tahıl tanesindeki aktivite, depo şartları ile tane ilişkisi Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama
4. Hafta Tahılda tane suyunu etkileyen faktörler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama
5. Hafta Depolama problemleri, depolama tedbirleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama
6. Hafta Buğday tanesinde kalite, buğdayın yetiştiği ekoloji Araştırma, Diğer Faaliyetler, Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Buğday tanesinde kalite, botanik özellikler ve tane özellikleri Uygulama, Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Uygulama, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Un değirmenciliği, paçal ve buğdayın temizlenmesi Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Uygulama
10. Hafta Buğdayın tavlanması ve buğdayın öğütülmesi Araştırma, Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Ekmek yapım teknolojisi, kullanılan ingrediyentler, ekmek yapımı Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
12. Hafta Ekmek yapım teknolojisi, ekmek tipleri, hatalar ve hastalıklar Diğer Faaliyetler, Uygulama, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Makarna teknolojisi, öğütme ve irmik özellikleri Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama
14. Hafta Bulgur yapım teknolojisi, bisküvi, kraker ve kek üretimi Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Uygulama
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • .
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 4 56
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 2 1 2
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0