Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Tahıl Teknolojisi | GID3136 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 3 + 1 | 4,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK |
Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. Yeter ŞANLI (Güz) |
Dersin Amacı | Buğdayın sınıflandırılması, buğdayın kalite kriterleri, buğdayın temizlenmesi, buğdayın depolanması, öğütülmesi, irmikte kalite kriterleri, ekmek yapımında kulllanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek yapım aşamaları, Bisküvi, makarna ve kek üretim teknolojisi. |
Dersin İçeriği | Buğdayın sınıflandırılması, buğdayın kalite kriterleri, buğdayın temizlenmesi, buğdayın depolanması, öğütülmesi, irmikte kalite kriterleri, ekmek yapımında kulllanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek yapım aşamaları, Bisküvi, makarna ve kek üretim teknolojisi. |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | 1. Tahıl tanesinin yapısı hakkında bilgi 2. Un üretimi 3. Ekmek üretimi 4. Bisküvi ve kraker üretimi 5. Makarna üretimi |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama, Araştırma, Diğer Faaliyetler |
2. Hafta | Tahılın depolanması, tahıl tanesindeki aktivite, depo şartları ile tane ilişkisi | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama, Diğer Faaliyetler |
3. Hafta | Tahılın depolanması, tahıl tanesindeki aktivite, depo şartları ile tane ilişkisi | Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama |
4. Hafta | Tahılda tane suyunu etkileyen faktörler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama |
5. Hafta | Depolama problemleri, depolama tedbirleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama |
6. Hafta | Buğday tanesinde kalite, buğdayın yetiştiği ekoloji | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Buğday tanesinde kalite, botanik özellikler ve tane özellikleri | Uygulama, Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Uygulama, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Un değirmenciliği, paçal ve buğdayın temizlenmesi | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Uygulama |
10. Hafta | Buğdayın tavlanması ve buğdayın öğütülmesi | Araştırma, Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | Ekmek yapım teknolojisi, kullanılan ingrediyentler, ekmek yapımı | Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
12. Hafta | Ekmek yapım teknolojisi, ekmek tipleri, hatalar ve hastalıklar | Diğer Faaliyetler, Uygulama, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Makarna teknolojisi, öğütme ve irmik özellikleri | Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama |
14. Hafta | Bulgur yapım teknolojisi, bisküvi, kraker ve kek üretimi | Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Uygulama |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 4 | 56 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Uygulama | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 2 | 1 | 2 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Toplam İş Yükü | 102 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |