Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Meyve ve Sebze Ürünleri Üretim Teknolojisi GID3129 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 3 + 1 4,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ (Güz)
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve ve Sebzelerin Üretim İçin Hazırlık Aşamaları, Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Meyve sebze yapısı ve bileşimi, Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması, Konserve Üretim teknolojisi, Meyve suyu, Nektar ve İçeceklerin Üretim Teknolojileri, Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi, Soğukta ve Dondurarak Muhafaza Teknolojisi, Kurutma Teknolojisi
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 1 Meyve ve Sebzeleri Üretime Hazırlama 2 Konserve Üretimi 3 Salça Üretimi 4 Reçel Üretimi 5 Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi 6 Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
2. Hafta Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
3. Hafta Meyve ve Sebzelere Uygulanan Ön İşlemler
4. Hafta Kurutma Teknolojisi
5. Hafta Kurutma Teknolojisi
6. Hafta Dondurarak Muhafaza
7. Hafta Soğukta depolama
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Konserve UretimTeknolojisi-1
10. Hafta Konserve UretimTeknolojisi-2
11. Hafta Meyve Suyu Üretim Teknolojisi-1
12. Hafta Meyve Suyu Üretim Teknolojisi-2
13. Hafta Meyve Suyu Üretim Teknolojisi-3
14. Hafta Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1. Cilt Prof. Dr. Bekir S. Cemeroğlu
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 4 56
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 2 1 2
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0