Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Katkı Maddeleri | GID2113 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Katkı maddelerini tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler Katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi,kullanımındaki temel ilkeler,sınıflandırılması Gıdalardaki oksidatif bozulmalar Antioksidanların fonksiyonları,etki mekanizmaları,sınıflandırılması Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları,sınıflandırılması, gıdalalarda kullanım alanları Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri,karakteristikleri, stabilitesi Emülgatörlerin etki mekanizması,sınıflandırılması kullanım alanları Gamların sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları Gıdaların mikrobiyal ekollojisi ve mikrobiyal bozulma Anti mikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları, Anti mikrobiyal maddelerin sınıflandırılması ve gıdalarda kullanım alanları Gıdalarda renk,renklendiricilerin sınıflandırılması, gıdalarda kullanımı Şelatlaşma ve şelat ajanlarının etki mekanizması Şelat ajanlarının sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | 1 Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini kullanabilme 2 Duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddelerini kullanabilme 3 Beslenme değerini artırmak için katkı maddelerini kullanabilme 4 İşlem yardımcı maddelerini kullanabilme |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Gıda Katkı Maddeleri; tanımlar, sınıflandırma | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
2. Hafta | Gıda Katkı Maddeleri; tanımlar, sınıflandırma | |
3. Hafta | Antioksidanlar; sınıflandırma, genel özellikleri | |
4. Hafta | Antioksidanlar; gıdalarda kullanım alanları | |
5. Hafta | Asitliği Düzenleyiciler | |
6. Hafta | Lezzet Maddeleri | |
7. Hafta | Lezzet Artırıcılar | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Koruyucular | |
10. Hafta | Renklendiriciler | |
11. Hafta | Emülgatörler | |
12. Hafta | Gamlar | |
13. Hafta | Şelat ajanları | |
14. Hafta | Gıda Katkı Maddelerinin Toksik Özellikleri |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 | |
Diğer Faaliyetler | 5 | 1 | 5 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 1 | 14 | |
Toplam İş Yükü | 77 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |