Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Katkı Maddeleri GID2113 Türkçe Zorunlu 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Nihal DURMUŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Katkı maddelerini tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler Katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi,kullanımındaki temel ilkeler,sınıflandırılması Gıdalardaki oksidatif bozulmalar Antioksidanların fonksiyonları,etki mekanizmaları,sınıflandırılması Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları,sınıflandırılması, gıdalalarda kullanım alanları Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri,karakteristikleri, stabilitesi Emülgatörlerin etki mekanizması,sınıflandırılması kullanım alanları Gamların sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları Gıdaların mikrobiyal ekollojisi ve mikrobiyal bozulma Anti mikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları, Anti mikrobiyal maddelerin sınıflandırılması ve gıdalarda kullanım alanları Gıdalarda renk,renklendiricilerin sınıflandırılması, gıdalarda kullanımı Şelatlaşma ve şelat ajanlarının etki mekanizması Şelat ajanlarının sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 1 Raf ömrünü uzatan katkı maddelerini kullanabilme 2 Duyusal özellikleri modifiye etmek için katkı maddelerini kullanabilme 3 Beslenme değerini artırmak için katkı maddelerini kullanabilme 4 İşlem yardımcı maddelerini kullanabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Gıda Katkı Maddeleri; tanımlar, sınıflandırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
2. Hafta Gıda Katkı Maddeleri; tanımlar, sınıflandırma
3. Hafta Antioksidanlar; sınıflandırma, genel özellikleri
4. Hafta Antioksidanlar; gıdalarda kullanım alanları
5. Hafta Asitliği Düzenleyiciler
6. Hafta Lezzet Maddeleri
7. Hafta Lezzet Artırıcılar
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta Koruyucular
10. Hafta Renklendiriciler
11. Hafta Emülgatörler
12. Hafta Gamlar
13. Hafta Şelat ajanları
14. Hafta Gıda Katkı Maddelerinin Toksik Özellikleri
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Gıda Katkı Maddeleri Prof. Dr. Tomris Altuğ Onoğur
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Diğer Faaliyetler 5 1 5
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 77
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 3,0