Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mikrobiyolojisi GID2117 Türkçe Zorunlu 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Gıdalarda mikrobiyal kontaminasyonu kaynakları, mikrobiyal gıda bozulmaları, mikroorganizmaların kontrolü, gıda kaynaklı hastalıklar, ve mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörlerler hakkında bilgi verilecektir.
Dersin İçeriği Gıdalarda mikrobiyal kontaminasyonu kaynakları, mikrobiyal gıda bozulmaları, mikroorganizmaların kontrolü, gıda kaynaklı hastalıklar, ve mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörlerler
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 1-Gıdalarda bulunabilecek patojen, saprofit, yararlı ve indikatör mikroorganizmaları ve bu mikroorganizmaların gıdalardaki gelişme şartlarını kavrar. 2-Gıda üretim sürecindeki mikrobiyal bulaşma kaynaklarını sayar. 3-Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklara yol açan patojen mikroorganizmaları tanıyarak gıda üretim sürecinde bu mikroorganizmaları tespit eder. 4-Gıdalardaki mikrobiyal bozulmaları tarif eder ve gıda muhafaza yöntemlerini uygular
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar Uygulama, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Gıdalarda mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler, iç faktörler Araştırma, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama
3. Hafta Gıdalarda mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler, dış faktörler Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler
4. Hafta Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, et ve et ürünlerinde bozulmalar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama
5. Hafta Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde bozulmalar Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
6. Hafta Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta, meyve sebze ve ürünlerinde bozulmalar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama
7. Hafta Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, hububat ve ürünlerinde bozulmalar Araştırma, Diğer Faaliyetler, Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama
9. Hafta Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
10. Hafta Gıda intoksikasyonu, sebep olan mikroorganizmalar özellikleri, kaynakları ve kontrolü Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Uygulama, Araştırma
11. Hafta Küf toksinleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Uygulama
12. Hafta Aktif ve pasif gıda enfeksiyonu, sebep olan mikroorganizmalar özellikleri, kaynakları ve kontrolü Araştırma, Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler
13. Hafta Gıda muhafaza ilkeleri, gıdaların kimyasal koruyucular ile korunması, soğukta ve dondurarak muhafaza Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Uygulama, Araştırma
14. Hafta Gıda muhafaza ilkeleri, ısıl işlemler ve mikroorganizmaların ölüm kinetiği Uygulama, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 14 1 14
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 128
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0