Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Kimyası | GID2114 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Gıdaların bileşimini oluşturan su, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, enzimler, renk ve katkı maddeleri hakkında temel bilgileri vermek, kimyasal yapıları, gıda işlem basamakları ve depolama sırasında oluşan değişimleri ortaya koymak. |
Dersin İçeriği | Gıdaların bileşimini oluşturan su, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, enzimler, renk ve katkı maddeleri hakkında temel bilgileri vermek, kimyasal yapıları, gıda işlem basamakları ve depolama sırasında oluşan değişimler |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Su, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, enzimler, renk ve katkı maddeleri hakkında temel bilgi sahibi olmak. |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Gıda bileşenleri, besin öğeleri | |
2. Hafta | Su, suyun organizmadaki fonksiyonları ve suyun özellikleri | |
3. Hafta | Su aktivitesi, suyun formları ve gıda bozulmaları | |
4. Hafta | Karbonhidratlar, kimyasal yapıları Monosakkaritler, oligosakkaritler, Polisakkaritler | |
5. Hafta | Gıda işlemlerinde değişimler, Maillard reaksiyonu, karamelizasyon | |
6. Hafta | Proteinler, sınıflandırılması | |
7. Hafta | Proteinlerin biyolojik değeri ve metabolizması | |
8. Hafta | ARA SINAV | |
9. Hafta | Yağlar, yağ asitlerinin sınıflandırılması, esansiyel yağ asitleri | |
10. Hafta | Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri, yağlarda bozulma ve metabolizması | |
11. Hafta | Vitaminler, özellikleri, yağda ve suda eriyen vitaminler | |
12. Hafta | Enzimleri sınıflandırılması, enzim reaksiyonları ve gıda sanayisinde kullanılan enzimler | |
13. Hafta | Pigmentler, renk maddeleri | |
14. Hafta | Katkı maddeleri |
Program Yeterlilik | DK1 |
---|
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|