Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Genel Mikrobiyoloji GID1111 Türkçe Zorunlu 1. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Anlatım, soru-cevap
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Murat TEKBAŞ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Bu ders gıda teknolojisinde önem arz eden mikroorganizmaların canlılar alemindeki yeri, genel özellikleri, görüntüleme çalışmaları ve sınıflandırılmasını öğretmeyi amaçlar
Dersin İçeriği 1. Canlıların ortak özellikleri 2. Mikroskop ve laboratuvar malzemelerinin tanıtımı 3. Bakteriler 4. Virüsler 5. Mayalar 6. Küfler 7. Protistalar
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Ders tanımı, ders işleme yöntemleri, ders değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi, ders içeriği hakkında bilgi verilmesi, okul hakkında bilgilendirme ve öğrencilerle tanışma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler
2. Hafta Canlıların ortak Özellikleri Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Mikroskop tanıtımı ve deneyler • Genel Laboratuvar kuralları • Mikroskobun tarihçesi • Mikroskobun kısımlarının açıklanması • Mikroskopta büyütme hesapları • Maya, soğan zarı, eritrosit gözlemlenmesi Uygulama, Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
4. Hafta Prokaryot Hücreliler • Prokaryotların genel özellikleri • Arkeler • Bakterilerin genel özellikleri Diğer Faaliyetler, Uygulama, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
5. Hafta Bakteriler II • Bakterilerin metabolizması • Bakterilerin sınıflandırılması • Bakterilerde üreme • Bakteriler ve gıda teknolojisi
6. Hafta Virüsler
7. Hafta Ökaryot Hücre ve Organelleri genel özellikler
8. Hafta ARA SINAV Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Uygulama, Diğer Faaliyetler
9. Hafta ARA SINAV değerlendirmesi, soruların çözülmesi, öğrencilerin eksikliklerinin giderilmesi Diğer Faaliyetler, Uygulama, Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Fungi Alemi • Genel Özellikleri • Mayalar ve Metabolizmaları • Mayalarda Üreme • Mayaların Sınıflandırılması • Saccharomyces cerevisiae
11. Hafta Küfler • Küflerin genel özellikleri • Küflerin metabolizmaları • Küflerde Üreme • Küflerin sınıflandırılması • Küfleri ve gıda teknolojisi
12. Hafta Laboratuvar Çalışması • Bakteri gözlenmesi • Maya gözlenmesi • Küf gözlenmesi • Mayalarda CO2 çıkışı deneyi • Protista gözlenmesi
13. Hafta Protista Alemi • Protistaların Genel özellikleri • Protistaların Metabolizmaları • Protistaların Üremeleri • Protistaların Sınıflandırılmalerı • Protistalar ve Gıda teknolojisi
14. Hafta Dönem sonu değerlendirilmesi, eksik konu telafisi, ders kazanımlarının değerlendirilmesi, anket uygulama. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi Palme Yayınevi
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Diğer Faaliyetler 8 1 8
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 8 1 8
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0