Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Ambalajlama | GID4112 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze, anlatım, soru cevap |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Murat TEKBAŞ |
Dersi Veren(ler) |
Öğr. Gör. Murat TEKBAŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu kapsamda, ambalajlamada hammadde olarak kullanılan malzemeler fiziksel, kimyasal, morfolojik, termal vs. özellikleri ve bunların gıda ambalaj materyalinin özellikleri üzerindeki etkisi, ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri ve ambalaj materyali-çevre ilişkisi hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgiler pekiştirilmektedir. |
Dersin İçeriği | Gıda ambalajlamada kullanılan materyallerin temel özellikleri; selüloz, metal, plastik ve seramik bazlı ambalaj materyallerinin üretimi; biyobozunur ambalajlar; modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama; aktif ve akıllı ambalajlama teknolojileri; aseptik ambalajlama; et, süt, tahıl ve meyve sebze gibi temel gıda gruplarının ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılan materyaller; gıda ile temas eden madde ve malzemelerin yasal boyutu, ambalaj-çevre-sağlık ilişkisi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler, gıda ile temas eden malzemeler ile gıda ambalajlamada kullanılan malzemelerin yapısı hakkında bilgi kazanır. - Selüloz, metal, plastik ve seramik malzemelerden üretilen ambalaj materyalleri ve çeşitleri hakkında bilgi kazanır. - Aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama gibi yeni ambalajlama teknolojilerini bilir. - Gıdanın ambalajlanmasında kullanılacak olan ambalajlama materyallerini gıdanın özelliklerine göre belirleyebilme yeteneği kazanır. - Ambalaj materyallerinin çevre ve doğa ile ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Ders ve işleyişi hakkında bilgi verilmesi, öğrencilerle tanışılması | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama |
2. Hafta | Gıda ambalajlamaya ve ambalajlamada kullanılan malzemelere giriş, Ambalajlamanın tarihsel gelişimi | Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Selüloz bazlı ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Diğer Faaliyetler Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Cam ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama |
5. Hafta | Metal ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Diğer Faaliyetler Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Plastik ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Biyoplastikler ve biyobozunur ambalaj materyalleri | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
8. Hafta | Ara sınav | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama |
9. Hafta | ARA SINAV değerlendirmeleri, detayları, eksikliklerinin giderilmesi | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama |
10. Hafta | Modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama Araştırma |
11. Hafta | Aktif ambalajlama teknolojisi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama Araştırma Ders Saati |
12. Hafta | Akıllı ambalajlama teknolojisi | Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında esaslar | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma |
14. Hafta | Dönem sonu değerlendirilmesi, eksik konu telafisi, ders kazanımlarının değerlendirilmesi, anket uygulama. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama |
Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |