Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Ambalajlama | GID4112 | 4. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze, anlatım, soru cevap |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Murat TEKBAŞ |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Murat TEKBAŞ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu kapsamda, ambalajlamada hammadde olarak kullanılan malzemeler fiziksel, kimyasal, morfolojik, termal vs. özellikleri ve bunların gıda ambalaj materyalinin özellikleri üzerindeki etkisi, ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri ve ambalaj materyali-çevre ilişkisi hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgiler pekiştirilmektedir. |
Dersin İçeriği | Gıda ambalajlamada kullanılan materyallerin temel özellikleri; selüloz, metal, plastik ve seramik bazlı ambalaj materyallerinin üretimi; biyobozunur ambalajlar; modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama; aktif ve akıllı ambalajlama teknolojileri; aseptik ambalajlama; et, süt, tahıl ve meyve sebze gibi temel gıda gruplarının ambalajlanmasında yaygın olarak kullanılan materyaller; gıda ile temas eden madde ve malzemelerin yasal boyutu, ambalaj-çevre-sağlık ilişkisi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler, gıda ile temas eden malzemeler ile gıda ambalajlamada kullanılan malzemelerin yapısı hakkında bilgi kazanır. - Selüloz, metal, plastik ve seramik malzemelerden üretilen ambalaj materyalleri ve çeşitleri hakkında bilgi kazanır. - Aseptik ambalajlama, modifiye atmosferde ambalajlama, aktif ve akıllı ambalajlama gibi yeni ambalajlama teknolojilerini bilir. - Gıdanın ambalajlanmasında kullanılacak olan ambalajlama materyallerini gıdanın özelliklerine göre belirleyebilme yeteneği kazanır. - Ambalaj materyallerinin çevre ve doğa ile ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Ders ve işleyişi hakkında bilgi verilmesi, öğrencilerle tanışılması | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
2. Hafta | Gıda ambalajlamaya ve ambalajlamada kullanılan malzemelere giriş, Ambalajlamanın tarihsel gelişimi | Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
3. Hafta | Selüloz bazlı ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Cam ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama |
5. Hafta | Metal ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
6. Hafta | Plastik ambalaj materyalleri, üretimi ve kullanımı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama |
7. Hafta | Biyoplastikler ve biyobozunur ambalaj materyalleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama |
8. Hafta | Ara sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati Uygulama |
9. Hafta | ARA SINAV değerlendirmeleri, detayları, eksikliklerinin giderilmesi | Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Modifiye ve kontrollü atmosferde ambalajlama | Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
11. Hafta | Aktif ambalajlama teknolojisi | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama |
12. Hafta | Akıllı ambalajlama teknolojisi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Araştırma |
13. Hafta | Farklı gıda ürünlerinin ambalajlanmasında esaslar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Dönem sonu değerlendirilmesi, eksik konu telafisi, ders kazanımlarının değerlendirilmesi, anket uygulama. | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10,5 | 10,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |