Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Bitki Biyokimyası TAB2034 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz-yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ertuğrul FİLİZ
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Öğrencilere canlı yapısında yer alan başlıca moleküllerin ve makro moleküllerin yapı ve fonksiyonlarını öğretmek / Endüstriyel ve tıbbi uygulamalar, biyoteknolojiyi v.b. iş alanları için öğrenciyi temel biyokimya konusunda bilgilendirmek. / Laboratuvar uygulamaları ile öğrencileri biyomoleküller ve davranışları konusunda deneysel anlamda bilgilendirmek. / Öğrencilerin biyo-bilimlere ilgisini çekmek, heves uyandırmak.
Dersin İçeriği Biyokimyanın tanımı ve konusu; bitki biyokimyası, fotosentez olayı, canlı organizmanın ana bileşenleri, karbonhidratlar, lipitler, amino asitler, proteinler, vitaminler, bitki hormonları ve bu bileşiklerin bitkide oluşumu, sınıflandırılmaları, fonksiyonları, metabolizmaları, tanı vb. miktar tayini; hücrenin kimyası.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
0 Canlı organizmaların biyomolekülleri ve hücre konusunda bilgilenmek; aminoasitler, proteinler, karbonhidratlar ve biyolojik fonksiyonları kavramak; lipitler, membran yapıları ve biyolojik fonksiyonları öğrenmek; enzimler ve fonksiyonlarını bilmek; nükleik asitler, nükleotidler ve biyolojik fonksiyonları öğrenmek; vitaminler ve koenzimler ile fonksiyonları öğrenmek; metabolizma reaksiyonları konusunda bilgilenmek
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Biyokimyanın tanımı ve konusu; canlı organizmaların biyomolekülleri ve hücre
2. Hafta Su ve minerallerin özellikleri
3. Hafta Aminoasitler; özellikleri ve biyolojik fonksiyonları
4. Hafta Peptidler; özellikleri ve biyolojik fonksiyonları
5. Hafta Proteinler; özellikleri ve biyolojik fonksiyonları
6. Hafta Karbonhidratlar; özellikleri ve biyolojik fonksiyonları
7. Hafta Enzimler; özellikleri ve biyolojik fonksiyonları
9. Hafta Nükleikasitler; özellikleri ve fonksiyonları
10. Hafta Lipidler ve membranlar; özellikleri ve fonksiyonları
11. Hafta Yağ asitleri ve fosfolipidler; özellikleri ve fonksiyonları
12. Hafta Glikolipidlerin özellikleri; özellikleri ve fonksiyonları
13. Hafta Kolesterol ve steroidlerin özellikleri
14. Hafta Vitaminler; özellikleri ve fonksiyonları
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Genel veya mesleki ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan ve ortaöğretim düzeyi üzerindeki dersler, uygulama, araç ve gereçler ile desteklenen bir alandaki bilgi ve becerileri kazanmak ve temel ve teknik bilgileri kullanabilme yeteneği sergilemek
2 Bitki ve tohum morfolojisi, fizyolojisi, genetiği bilgisine sahip olmak ve bu genel botanik bilgilerini üretimde kullanmak
3 Ekolojik ve fizyolojik koşulları da dikkate alarak, en uygun çoğaltma, yetiştirme ve üretim tekniklerini bilmek ve yaptığı planlamayı uygulayarak tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini yapabilmek
4 Bitki besinlerini ve beslenme ilkelerini analiz etme, temel gübreleme ve tekniklerini uygulama, bitkilerde besin maddesi noksanlıkları, hastalık ve zararlılarını teşhis ve tedavi etme ve bitki besleme-etken madde ilişkisini araştırma bilgi ve becerilerini kullanarak tıbbi ve aromatik bitkilerin bakımını yapmak
5 Temel kimyasal kavramları ve hesaplamaları bilerek analiz metotlarını uygulama, bitkilerde bulunan organik ve inorganik maddeleri tanımlama ve sınıflandırma bilgi ve becerilerini kullanarak tıbbi ve aromatik bitkilerdeki kimyasal bileşikleri tanımlamak ve analiz etmek
6 Doğada bulunan bitkileri araştırma, sınıflandırma ve özelliklerini tanımlayarak bitkisel drogları, temel fitoterapi ve aromaterapi tekniklerini uygulayarak halk hekimliğinde kullanılan basit kürleri hazırlayabilme bilgi ve becerilerini kullanarak tıbbi ve aromatik bitkileri araştırmak ve tedavide kullanmak
7 Temel beslenme ilkelerini ve mikrobiyolojik kavramları tanımlayarak, bitkilerin parfüm, boya, baharat, koruyucu veya zenginleştirici gıda katkı maddesi olarak kullanılma olanaklarını, insan yaşamındaki yerini ve önemini araştırmak
8 Bitkileri, drogları ve bitkilerde drog olarak kullanılacak kısımları tanımlayıp sınıflandırabilme, drog hasadı, satış ve pazarlanmasını yapabilme ve satış öncesi ve sırasında drogları muhafaza edebilme bilgi ve becerilerini kullanarak tıbbi ve aromatik bitkileri değerlendirmek
9 Mesleği ile ilgili konularda yasal dayanaklar, etik değerler ve sosyal sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olmak ve üretim-tüketim-kalite-pazar arasındaki ilişkilere göre tarımsal veya ticari bir işletmeyi idare etmek
10 Türkiye coğrafyasındaki bitki çeşitliliğini araştırarak, biyolojik çeşitlilik, ekoloji ve çevrenin korunması bilgi ve bilincine sahip olarak
11 Bilgilerini konusundan uzak kimselere de anlatabilecek Türkçe yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak
12 Uluslararası meslektaşları ile iletişim kurabilecek yabancı dil bilgi ve becerisine sahip olmak
13 Alanı ile ilgili konularda proje hazırlama, yürütme, sonuçlandırma ve değerlendirme bilgi ve becerilerini kullanarak iş organizasyonu yapmak
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1
PY1 3
PY2 2
PY3 3
PY4 3
PY5 5
PY6 4
PY7 5
PY8 1
PY9 3
PY10 2
PY11 1
PY12 1
PY13 5
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • "Biyokimya", Leyla Kalaycıoğlu, Behiç Serpek, Mehmet Nizamlıoğlu, Nuri Başpınar, Ali Muhtar Tiftik, Nobel Yayınları , 2006.
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 3 42
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 4,5 4,5
Toplam İş Yükü 76,5
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 3,0