Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Standart ve Kalite Kontrol OEM315 Türkçe Zorunlu 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Derya SEVİM KORKUT
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Temel kalite kontrol tekniklerini öğretmek ve kalite kavramı, kalite güvence, belgelendirme ve istatistik tekniklerini anlamayı geliştirmektir.
Dersin İçeriği Standardizasyon tarifi, amacı, standartların üreticiye ve tüketiciye sağladığı faydalar. Standart, standardizasyon-kalite-kalite kontrol ilişkileri, verimlilik-standardizasyon ilişkileri. Standart çeşitleri ve standartların hazırlanması. Kalite kavramı, kalite güvencesine ilişkin temel kavramlar. Örnekleme planları (Tek örnekli kabul örneklemesi planı, çift örnekli kabul örneklemesi planı). Çok örnekli kabul örneklemesi planı, ardışık (dizisel) kabul örnekleme planları. İşlem karakteristiği eğrisi (Tek örnekli kabul örneklemesi için işlem karakteristiği eğrisi). İşlem karakteristiği eğrisi (Çift örnekli kabul örneklemesi için işlem karakteristiği eğrisi). Ortalama son nitelik eğrisi. TSE örnekleme tabloları. Kalite kontrol şemalarının hazırlanması, kusurlu oranların denetimi ve p kontrol şeması. Kusurlu sayısının denetimi ve c kontrol şeması. Ölçülebilir ve ölçülemeyen nitel özelliklerin kontrolü (X, S, R kontrol şemaları). Belgelendirme.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Standart, standardizasyonla ilgili bilgi sahibi olma
2 Standart tanımı, çeşitleri ve standartlaşma kavramlarını ayırt edebilmek
3 Kalite tanımı ve kalitenin gerekliliğini ifade edebilme
4 Kalite kontrol ve kalite güvence ile ilgili bilgi sahibi olma
5 Kalite yönetim sistemini muayene ve kalite kontrolünden ayırt edebilme
6 Kalite iyileştirme tekniklerini bilme ve uygulayabilme
7 Kalite ile ilgili sorunları analiz edebilme, yorumlayabilme ve çözüm geliştirebilme
8 Örnekleme planlarını kullanabilme ve uygun örnekleme planını seçebilme
9 Kontrol şemasının yapısını, kullanışlılığını ve çeşitlerini bilme
10 İstatistiksel teknikleri üretim ortamında kullanabilme becerisine sahip olabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Standardizasyon tarifi, amacı, standartların üreticiye ve tüketiciye sağladığı faydalar
2. Hafta Standart, standardizasyon-kalite-kalite kontrol ilişkileri, verimlilik-standardizasyon ilişkileri.
3. Hafta Standart çeşitleri ve standartların hazırlanması.
4. Hafta Kalite kavramı, kalite güvencesine ilişkin temel kavramlar
5. Hafta Örnekleme planları (Tek örnekli kabul örneklemesi planı, çift örnekli kabul örneklemesi planı)
6. Hafta Çok örnekli kabul örneklemesi planı, ardışık (dizisel) kabul örnekleme planları
7. Hafta İşlem karakteristiği eğrisi (Tek örnekli kabul örneklemesi için işlem karakteristiği eğrisi)
8. Hafta Arasınav
9. Hafta İşlem karakteristiği eğrisi (Çift örnekli kabul örneklemesi için işlem karakteristiği eğrisi)
10. Hafta Ortalama son nitelik eğrisi
11. Hafta Örnekleme tabloları
12. Hafta Kalite kontrol şemalarının hazırlanması, kusurlu oranların denetimi ve p kontrol şeması; Kusurlu sayısının denetimi ve c kontrol şeması
13. Hafta Ölçülebilir ve ölçülemeyen nitel özelliklerin kontrolü (X, S, R kontrol şemaları)
14. Hafta Belgelendirme
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • KOBU, B., 1987: Endüstriyel Kalite Kontrolü, İstanbul Üniversitesi Yayınları No: 3425.
  • KOÇ, K.H., 2023: Endüstriyel Uygulamalar İçin Kalite Güvence Teknikleri. İstanbul :İUC Yayınevi.
  • ISHIKAWA, K., 1995: Toplam Kalite Kontrol, Kalder Yayınları No: 7, İstanbul.
  • KOBU, B., 2006: Üretim Yönetimi, Beta Basım Yayın No.1598, İstanbul, ISBN 975-295-483-9
  • AKALP, T., 1988: Kalite Kontrolü, Temel Kavramlar, Yayın No:Ens. Müd/29
  • GÜMÜŞOĞLU, S., 2000: İstatistiksel Kalite Kontrolü ve Toplam Kalite Yönetimi, Yayın No:1073, İşletme Ekonomisi Dizisi: 60, İstanbul
  • KOÇ, K.H., 2009: Kalite Kontrol, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Basılmamış Ders Notu, İstanbul.
  • ÇAĞLAR, İ.; KILIÇ, S., 2011: Kalite Güvence Standartları, Nobel Yayın No:19, Ankara, Geliştirilmiş 3. Basım, ISBN:978-605-133-018-1
  • DERELİ, T.; BAYKASOĞLU, A., 2003: Kalite ve Hayata İzdüşümleri, Nobel Yayın No:561, Ankara, 1. Baskı, ISBN:975-591-541-9
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Ara Sınav 2 3 8 24
Ödev 1 2 5 10
Final 1 2 2
Sınıf İçi Etkinlik 13 5 65
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0