| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Zootekni | ZFZ213 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | |
| Dersin Amacı | Çiftlik hayvanları ile ilgili temel bilgiler verilerek, ziraat mühendisi adaylarında hayvancılık kültürünün oluşturulması ve yerleştirilmesi |
| Dersin İçeriği | Tarım işletmelerinin çoğunluğunda bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte yürütüldüğü tarım işletmelerinde hayvancılıkla ilgili yeterli bilginin sağlanması |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Dünya ve Türkiye hayvancılığı |
| 2 | Ekoloji, hayvan ekolojisi ve çevre fizyolojisi |
| 3 | Hayvanların, üreme, davranım, büyüme ve gelişme süreçlerinin temelleri |
| 4 | Çiftlik hayvanlarında sindirim sistemi anatomi ve fizyolojisine giriş |
| 5 | Meme ve laktasyon fizyolojisi ve yumurta fizyolojisi |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Dünya ve Türkiye’de hayvansal üretim | |
| 2. Hafta | Evrim ve Evcilleştirme | |
| 3. Hafta | Çiftlik hayvanlarında Büyüme ve Gelişme | |
| 4. Hafta | Evcil hayvanlarda üreme | |
| 5. Hafta | Çiftlik hayvanlarında Meme ve Laktasyon fizyolojisi | |
| 6. Hafta | Çiftlik hayvanlarında davranım | |
| 7. Hafta | Ekoloji ve Çevre Fizyolojisi | |
| 8. Hafta | Ara sınav | |
| 9. Hafta | Çiftlik hayvanlarının sindirim sistemleri | |
| 10. Hafta | Çiftlik hayvanlarının yaşama payı ve verim payı ihtiyaçları | |
| 11. Hafta | Büyüme ve gelişme çağında besleme | |
| 12. Hafta | Dölerme beslemesi | |
| 13. Hafta | Besi ve süt sığırlarının beslenmesi | |
| 14. Hafta | Yumurta tavuklarının beslenmesi |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme becerisi | ✔ | |||||
| 2 | Tarımsal alanlarda sıkça görülen hastalık etmenleri, zararlılar, yabancı otlar ve yararlı organizmaları genel olarak mikroskobik ve makroskobik düzeyde tanıyabilme, yaygınlık durumları ile zarar/yarar düzeylerini saptayabilme yeteneği | ✔ | |||||
| 3 | Tarımsal üretim sürecinde teknikler hakkında bilgi sahibi olma, süreçle ilgili temel problemleri tanımlayabilme ve bunların çözümünde çağdaş teknikler ile hesaplama araçlarını kullanabilme yeteneği | ✔ | |||||
| 4 | Bitki koruma problemlerinin çözümüne yönelik teknik ve bilimsel bilgi ile tanımlanmış mevcut önerileri, sürdürülebilir tarım, çevre ve insan sağlığı ile gıda güvenliğini göz önünde tutarak yürütebilme becerisi | ✔ | |||||
| 5 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, gerektiğinde bağımsız davranma, insiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma, fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme becerisi | ✔ | |||||
| 6 | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme | ✔ | |||||
| 7 | Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseme | ✔ | |||||
| 8 | Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme | ✔ | |||||
| 9 | Tarımda kalite sistemleri ile mesleki etik konusunda bilinç sahibi olabilme | ✔ | |||||
| 10 | İş ahlakı ve sorumluluk duygusuna sahip olma | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 |
|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY9 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY10 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 16 | 16 |
| Final | 1 | 30 | 30 | |
| Uygulama | 14 | 2 | 28 | |
| Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 2 | 28 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||