| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Hayvansal Ürünler ve Teknolojisi | VET209 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Ayşegül AYDIN |
| Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. Ayşegül AYDIN (Güz) |
| Dersin Amacı | Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
| Dersin İçeriği | Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması Sütün temizlenmesi, süt ve et ürünlerinden bulaşan bulaşıcı hastalıklar, katma değerli hayvansal ürünlerin elde edilmesi, gıda kaynaklı patojenler |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | İçme sütü üretimini kontrol etmek; |
| 2 | Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur |
| 3 | Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapmak |
| 4 | Fermente et ürünlerini üretir |
| 5 | Sucuk benzeri ürünleri üretir |
| 6 | yumurta üretim ve işleme konusunda bilgi sahibi olur |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Dersin ve kaynakların tanıtılması | |
| 2. Hafta | Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni | |
| 3. Hafta | Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması Sütün temizlenmesi | |
| 4. Hafta | Sütün Temizlenmesi Sütün havasının ve kokusunun alınması | |
| 5. Hafta | Süt Yağının Ayrılması Sütün Standardizasyonu Sütün Homojenizasyonu | |
| 6. Hafta | Pastörize-UHT süt üretimi | |
| 7. Hafta | Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi | |
| 8. Hafta | arasınav | |
| 9. Hafta | Fermente sucuk teknolojisi | |
| 10. Hafta | Fermente sucuk teknolojisi | |
| 11. Hafta | Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması | |
| 12. Hafta | Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması | |
| 13. Hafta | Sosis üretim teknolojisi | |
| 14. Hafta | Salam üretim teknolojisi |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Laboratuvar donanımlarının düzenli çalışmasını sağlamak ve etkin olarak kullanabilmek | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 |
|---|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 5 | 2 | 2 | 2 | 4 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
|
Ders Dışı |
Sunum (Hazırlık) | 1 | 1 | 1 |
| Uygulama | 10 | 1 | 10 | |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 14 | 14 |
| Ödev 1 | 1 | 1 | 1 | |
| Final | 1 | 16 | 16 | |
| Uygulama | 14 | 1 | 14 | |
| Uygulama DS | 14 | 1 | 14 | |
| Sınıf İçi Etkinlik | 2 | 2 | 4 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||