Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hayvansal Ürünler ve Teknolojisi VET209 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ayşegül AYDIN
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Ayşegül AYDIN (Güz)
Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması Sütün temizlenmesi, süt ve et ürünlerinden bulaşan bulaşıcı hastalıklar, katma değerli hayvansal ürünlerin elde edilmesi, gıda kaynaklı patojenler
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 İçme sütü üretimini kontrol etmek;
2 Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur
3 Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapmak
4 Fermente et ürünlerini üretir
5 Sucuk benzeri ürünleri üretir
6 yumurta üretim ve işleme konusunda bilgi sahibi olur
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Dersin ve kaynakların tanıtılması
2. Hafta Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni
3. Hafta Sütün nitelikleri, Süt İşletmelerinde miktar ölçümü Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması Sütün temizlenmesi
4. Hafta Sütün Temizlenmesi Sütün havasının ve kokusunun alınması
5. Hafta Süt Yağının Ayrılması Sütün Standardizasyonu Sütün Homojenizasyonu
6. Hafta Pastörize-UHT süt üretimi
7. Hafta Yoğurt Üretim Teknolojisi Sade Yoğurt Üretimi+Meyveli Yoğurt Üretimi Probiyotik Yoğurt Üretimi+Yoğurttan Ayran Üretimi
8. Hafta arasınav
9. Hafta Fermente sucuk teknolojisi
10. Hafta Fermente sucuk teknolojisi
11. Hafta Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
12. Hafta Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
13. Hafta Sosis üretim teknolojisi
14. Hafta Salam üretim teknolojisi
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Laboratuvar donanımlarının düzenli çalışmasını sağlamak ve etkin olarak kullanabilmek
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6
PY1 4 5 2 2 2 4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-Prof. Dr. Şahsene Anar,
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Sunum (Hazırlık) 1 1 1
Uygulama 10 1 10
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 14 14
Ödev 1 1 1 1
Final 1 16 16
Uygulama 14 1 14
Uygulama DS 14 1 14
Sınıf İçi Etkinlik 2 2 4
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0