| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kuluçkahane Üretim Tekniği | VET207 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Atakan TEPE |
| Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. Atakan TEPE (Güz) |
| Dersin Amacı | Kanatlı sektörünün bir üretim seksiyonu olan kuluçkahanede civciv üretim tekniğinin öğretilmesi amaçlanmıştır. |
| Dersin İçeriği | Kuluçka üretim yerleri ve kapasiteleri Kuluçkahanenin yapımı ve teknik özellikleri Kuluçkahanenin bölümleri Kuluçkahane ekipmanları Kuluçkahane yönetimi Kuluçkalık yumurta ihtiyacının belirlenmesi, Kuluçkahanelerde havalandırma,serinletme, rutubet Kuluçkalık yumurta kalitesi,Kuluçkahanede kayıt sistemi Damızlık sürüye ait faktörler Kuluçkalık yumurtaların nakli ve kuluçkalık yumurta seçimi Kuluçkalık yumurtaların hazırlanması ve kuluçkadaki seyri Kuluçka sonuçlarını etkileyen faktörler ve embrionik ölümler Kuluçkalama periyodunda rastlanan anormalikler ve kuluçkahanede dezenfeksiyon |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Kanatlı işletmesinde kuluçkahaneyi ayrı bir birim olarak tanıyabilme |
| 2 | Yeni kuluçka biriminin bölümlerini tasarlayabilme |
| 3 | Kaliteli sağlıklı bir civcivi ile sağlıksız bir civcivi ayırt edebilme |
| 4 | Yumurtalık civcivlerde kanattan ve renkten cinsiyet ayırt edebilme |
| 5 | Kaliteli damızlık yumurtayı ayırt edebilme |
| 6 | Kuluçka makinesi teknik özelliklerini anlayabilme |
| 7 | Kuluçka hijyenini sağlayabilme |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Kuluçka üretim yerleri ve kapasiteleri | |
| 2. Hafta | Kuluçkahanenin yapımı ve teknik özellikleri | |
| 3. Hafta | Kuluçkahanenin bölümleri | |
| 4. Hafta | Kuluçkahane ekipmanları | |
| 5. Hafta | Kuluçkahane yönetimi | |
| 6. Hafta | Kuluçkalık yumurta ihtiyacının belirlenmesi | |
| 7. Hafta | Kuluçkahanelerde havalandırma,serinletme, rutubet | |
| 8. Hafta | Ara sınav | |
| 9. Hafta | Kuluçkalık yumurta kalitesi | |
| 10. Hafta | Kuluçkahanede kayıt sistemi | |
| 11. Hafta | Kuluçkalık yumurtaların nakli ve kuluçkalık yumurta seçimi | |
| 12. Hafta | Kuluçkalık yumurtaların hazırlanması ve kuluçkadaki seyri | |
| 13. Hafta | Kuluçka sonuçlarını etkileyen faktörler ve embriyonik ölümler | |
| 14. Hafta | Kuluçkalama periyodunda rastlanan anormalikler ve kuluçkahanede dezenfeksiyon |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 4 | Hayvan hastanelerinde, özel veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulamak | ✔ | |||||
| 5 | Salgın, bulaşıcı ve zoonoz hastalıklardan korunma ile ilgili ölçemleri uygulamak | ✔ | |||||
| 6 | Hayvanların çiftleştirilme zamanını belirleyebilmek ve aşım ve veteriner hekim sorumluluğunda tohumlamayı gerçekleştirmek normal ve gebelik ve doğum sürecini tanımak ve takip etmek | ✔ | |||||
| 7 | Hayvan refahı gereklerini sağlayarak işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmak | ✔ | |||||
| 8 | Hayvanların önemli sorunlarından olan, döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri almak ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirmek | ✔ | |||||
| 9 | Hayvanların doğru bakım ve beslenmesini sağlamak | ✔ | |||||
| 10 | Veteriner hekimin önerdiği tedavi protokollerini uygulayabilmek | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY9 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
| Final | 1 | 22 | 22 | |
| Uygulama DS | 14 | 3 | 42 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||