Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kanatlı Hayvancılık ve Sağlık Koruma VET205 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Atakan TEPE
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Atakan TEPE (Güz)
Dersin Amacı Kanatlı sektöründe çalışacak nitelikli elemanlar için yetiştirmede bakım, besleme,çeşitli kanatlı enfeksiyonları, aşılamalar , nekropsi ve hijyenik tedbirler hakkında ayrıntılı bilgiler vermek.için fiziki ve teknik donanımın öğretilmesi hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri, tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi, kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi, verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterleri, kanatlı damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni, yumurtacı tavuk yetiştiriciliği ve hijyeni, etlik piliç yetiştiriciliği ve hijyeni, gaga kesimi ve önemi, ışıklandırma programı ve önemi, zorlamalı tüy dökümü, kanatlı hastalıkları ve önemi
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Kanatlı kümeslerinin teknik özelliklerini karşılaştırabilme
2 Yumurtacı ve etçi tavukların özelliklerini tanıyabilme
3 Kümeslerdeki ekipmanları kullanabilme
4 Kanatlıya ait gerekli verileri kayıt altına alabilme
5 Yetiştirme ile ilgili güncel problemleri çözebilme
6 Yetiştirme periyodunda verim arttırıcı unsurları analiz edebilme
7 Kanatlıların yetiştirme dönemi kontrollerinin önemini kavrayabilme
8 Kanatlı yetiştiriciliğinde ışıklandırma programının önemini kavrayabilme
9 Kanatlı hastalıklarını tanıyabilme
10 Kanatlı hastalıklarının tedavi yöntemlerini kavrayabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Kanatlı Hayvancılığının Dünya' da ve ülkemizdeki önemi
2. Hafta Tavuk ırklarının sınıflandırılması
3. Hafta Kümesler ve teknik özellikleri
4. Hafta Damızlık tavuklarda sağlık koruma
5. Hafta Yumurta tavuklarında sağlık koruma
6. Hafta Yumurta tavuklarında sağlık koruma
7. Hafta Yumurta tavuklarında sağlık koruma
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Et tavuklarında sağlık koruma
10. Hafta Et tavuklarında sağlık koruma
11. Hafta Et tavuklarında sağlık koruma
12. Hafta Kanatlı hastalıkları ve tedavileri
13. Hafta Kanatlı hastalıkları ve tedavileri
14. Hafta Kanatlı hastalıkları ve tedavileri
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
4 Hayvan hastanelerinde, özel veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulamak
5 Salgın, bulaşıcı ve zoonoz hastalıklardan korunma ile ilgili ölçemleri uygulamak
7 Hayvan refahı gereklerini sağlayarak işletmenin verimini en yüksek düzeye çıkarmak
8 Hayvanların önemli sorunlarından olan, döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri almak ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirmek
9 Hayvanların doğru bakım ve beslenmesini sağlamak
10 Veteriner hekimin önerdiği tedavi protokollerini uygulayabilmek
11 Laboratuvar ve veteriner sağlık alanında kayıt ve arşivleme sistemini kullanmak
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10
PY4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
PY5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
PY7 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
PY8 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
PY9 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
PY10 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
PY11 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Tavuk Yetiştiriciliği Prof. Dr. Tahir Aksoy
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 22 22
Uygulama 14 2 28
Uygulama DS 14 1 14
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0