Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yem ve Yem Teknolojisi VET110 Türkçe Zorunlu 2. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Atakan TEPE
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Yemleri tanıma ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme ve yemlerin besleme değerlerini belirlemek.
Dersin İçeriği Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin tanımlanması, doğal ve yapay çayır-meralar, baklagil yeşil yemleri, Buğdaygil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, Gıda ve içki sanayi artıkları, Yoğun yemler ve buğdaygil dane yemleri, Baklagil yoğun yem, küspe üretimi ve küspeleri, Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, mineral ve vitaminler, Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Silaj ve silaj teknolojisi, Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Beslenmeyi engelleyiciler
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Hayvan beslemede kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme
2 Yemlerin besin maddeleri bileşimlerini kavrayabilme
3 Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme
4 Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme
5 Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme
6 Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması
2. Hafta Kaba yemler
3. Hafta Kaba yemler
4. Hafta Yoğun yemler
5. Hafta Yoğun yemler
6. Hafta Karma yemler
7. Hafta Arasınav
8. Hafta Yem katkı maddeleri
9. Hafta Yemlerin saklanması
10. Hafta Yeşil yemlerin kurutularak saklanması
11. Hafta Yeşil yemlerin silolanarak saklanması
12. Hafta Yemlere uygulanan teknolojik işlemler
13. Hafta Yemlere uygulanan teknolojik işlemler
14. Hafta Yemlere uygulanan teknolojik işlemler
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Laboratuvar donanımlarının düzenli çalışmasını sağlamak ve etkin olarak kullanabilmek
3 Mikrobiyolojik ,biyokimyasal,parazitolojik, patolojik ve yem numuneleri almak, işlemek ve gerekli testleri uygulamak
4 Hayvan hastanelerinde, özel veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulamak
8 Hayvanların önemli sorunlarından olan, döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri almak ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirmek
9 Hayvanların doğru bakım ve beslenmesini sağlamak
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6
PY1 4 4 4 4 4 4
PY3 4 4 4 4 4 4
PY4 4 4 4 4 4 4
PY8 4 4 4 4 4 4
PY9 5 5 5 5 5 5
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Kutlu, H. R., ve L. Çelik. 2014. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 226, Ders Kitapları Yayın No: A-86, Adana
  • Karabulut A, Filya İ. 2007. Feeds and Feed Technology. 4. Basım.Uludağ Üniv Zir Fak, Ders Notları, No: 67. Bursa
  • Anonim, 2004. Yem Analiz Metodları. Tebliğler, 02.09 2004 Tarih ve 25571 Sayılı Resmi gazete, S:22-34, Ankara
  • Ergül M. 2002. Yemler Bilgisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Atelyesi, Bornova-İzmir
  • Kılıç, A.1988. Yemler ve Hayvan Besleme (Uygulamalı El Kitabı). Bilgehan Basımevi, Bornova-İzmir
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 10 10
Final 1 22 22
Uygulama 14 2 28
Uygulama DS 14 1 14
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0