| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Yem ve Yem Teknolojisi | VET110 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Atakan TEPE |
| Dersi Veren(ler) | |
| Dersin Amacı | Yemleri tanıma ve yem değerini iyileştirmeye yönelik teknolojik işlemler hakkında bilgilendirme ve yemlerin besleme değerlerini belirlemek. |
| Dersin İçeriği | Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, Kaba yemlerin tanımlanması, doğal ve yapay çayır-meralar, baklagil yeşil yemleri, Buğdaygil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler, Gıda ve içki sanayi artıkları, Yoğun yemler ve buğdaygil dane yemleri, Baklagil yoğun yem, küspe üretimi ve küspeleri, Hayvansal kaynaklı yemler, NPN’li bileşikler, mineral yemler, tek hücre proteinleri, mineral ve vitaminler, Kaba yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Silaj ve silaj teknolojisi, Yoğun yemlere uygulanan teknolojik işlemler, Beslenmeyi engelleyiciler |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Hayvan beslemede kullanılan yemler ve yem katkı maddeleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olabilme |
| 2 | Yemlerin besin maddeleri bileşimlerini kavrayabilme |
| 3 | Hayvan beslemede kullanılan farklı yemler ile ilgili araştırma yapabilme |
| 4 | Yem sektörüne yönelik kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurabilme |
| 5 | Yem bilimi ve teknolojisi alanındaki yenilikleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime aktarabilme |
| 6 | Yemlerle ilgili çalışmalarda bireysel ve ekip üyesi olarak görev ve sorumluluk alabilme |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Yemlerin tanımlanması ve sınıflandırılması | |
| 2. Hafta | Kaba yemler | |
| 3. Hafta | Kaba yemler | |
| 4. Hafta | Yoğun yemler | |
| 5. Hafta | Yoğun yemler | |
| 6. Hafta | Karma yemler | |
| 7. Hafta | Arasınav | |
| 8. Hafta | Yem katkı maddeleri | |
| 9. Hafta | Yemlerin saklanması | |
| 10. Hafta | Yeşil yemlerin kurutularak saklanması | |
| 11. Hafta | Yeşil yemlerin silolanarak saklanması | |
| 12. Hafta | Yemlere uygulanan teknolojik işlemler | |
| 13. Hafta | Yemlere uygulanan teknolojik işlemler | |
| 14. Hafta | Yemlere uygulanan teknolojik işlemler |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Laboratuvar donanımlarının düzenli çalışmasını sağlamak ve etkin olarak kullanabilmek | ✔ | |||||
| 3 | Mikrobiyolojik ,biyokimyasal,parazitolojik, patolojik ve yem numuneleri almak, işlemek ve gerekli testleri uygulamak | ✔ | |||||
| 4 | Hayvan hastanelerinde, özel veteriner kliniklerinde ve çiftliklerde veteriner hekim yardımcısı olarak hijyen, bakım ve sağlık hizmetlerini uygulamak | ✔ | |||||
| 8 | Hayvanların önemli sorunlarından olan, döl verimi, meme ve ayak sağlığı konularında koruyucu önlemleri almak ve zamanında veteriner hekimi bilgilendirmek | ✔ | |||||
| 9 | Hayvanların doğru bakım ve beslenmesini sağlamak | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 |
|---|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 2 | 28 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
| Final | 1 | 22 | 22 | |
| Uygulama | 14 | 2 | 28 | |
| Uygulama DS | 14 | 1 | 14 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||