| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| İşletme | LJP1103 | Türkçe | Zorunlu | 1. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
| Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. İbrahim BİLGİÇ |
| Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. İbrahim BİLGİÇ (Güz) |
| Dersin Amacı | Genel işletme dersinin amacı, işletme eğitimi alan öğrencilere işletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak, işletme bilimi ve işletmeye geniş ve bütüncül bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamaktır. Ayrıca işletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi ve işletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının incelenmesi hedeflenmektedir. |
| Dersin İçeriği | İşletme Kavramı ve İşletme Yönetiminin Tarihi Gelişimi, İşletmenin Diğer Bilim Dalları İle İlişkileri, Amaçları ve Sorumlulukları, İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletmelerin Kuruluşu, İşletmenin Çevresi, Yönetim Fonksiyonu, Üretim Fonksiyonu, Pazarlama Fonksiyonu, Ar-Ge ve Yenilik Yapma Fonksiyonu, Finansman ve Muhasebe Fonksiyonu, Halkla İlişkiler Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Fonksiyonu. |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | İşletmeciliğin tarihi gelişimini, işletme kavramını ve işletmenin ekonomideki yerini açıklayarak temel işletme bilgilerini açıklar. |
| 2 | İşletmeye ilişkin temel kavramları, işletmenin özelliklerini, amaçlarını ve işlevlerini analiz eder. |
| 3 | İşletmelerin sınıflandırılmasını, türlerini ve büyüklük–kapasite kavramlarını sınıflandırarak yorumlar |
| 4 | İşletmenin kuruluş aşamalarını ve fizibilite çalışmalarını değerlendirerek kuruluş yeri seçimine ilişkin yöntemleri karşılaştırır. |
| 5 | İşletme yönetimi ile yönetim fonksiyonlarını (planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon, denetim) ayırt eder ve aralarındaki ilişkileri açıklar. |
| 6 | Üretim, pazarlama, insan kaynakları, finans–muhasebe ve AR-GE gibi işletme fonksiyonlarını karşılaştırarak işletme içindeki rol ve sorumluluklarını değerlendirir. |
| 7 | İşletmelerde etik, sosyal sorumluluk ve kurumsal işleyiş ilkelerine uygun davranmanın önemini benimser. |
| 8 | İşletme kuruluşu veya işletme fonksiyonlarıyla ilgili verilen örnek olayları inceleyerek temel çözüm önerileri geliştirir. |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Giriş, İşletmeciliğin Tarihi Gelişimi ve İşletme Kavramı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Sunum (Hazırlık), Araştırma, Diğer Faaliyetler |
| 2. Hafta | İşletmenin Kaynakları, Çevresi ve Ekonomideki Yeri | Sunum (Hazırlık), Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
| 3. Hafta | İşletmeciliğe İlişkin Temel Kavramlar (Faaliyet Alanları, Ekonomik Sistem, İşletme Yönetimi, Diğer Bilim Dalları ile ilişkileri) | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Sunum (Hazırlık), Araştırma, Diğer Faaliyetler |
| 4. Hafta | İşletmenin Özellikleri, Amaçları ve İşlevleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Sunum (Hazırlık), Diğer Faaliyetler, Araştırma |
| 5. Hafta | İşletmelerin Sınıflandırılması ve Türleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Sunum (Hazırlık), Araştırma |
| 6. Hafta | İşletmenin Kuruluş Çalışmaları (Kuruluş Aşamaları ve Fizibilite Çalışmaları) | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler, Sunum (Hazırlık) |
| 7. Hafta | İşletmenin Kuruluş Yerinin Seçimi, Etkileyen Faktörler ve Yöntemleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma, Sunum (Hazırlık) |
| 8. Hafta | İşletme Büyüklüğü, Kapasite Kavramları ve Türleri | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
| 9. Hafta | İşletme Yönetimi, Kavramı ve Fonksiyonları | Araştırma, Diğer Faaliyetler, Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
| 10. Hafta | Yönetim Fonksiyonları ve Yönetim Bölümü | Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler, Araştırma |
| 11. Hafta | İşletmelerde Üretim Fonksiyonu (Departmanı), Tanımı, Görevleri ve İşlevleri | Sunum (Hazırlık), Diğer Faaliyetler, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma |
| 12. Hafta | İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu (Departmanı), Tanımı, Görevleri ve İşlevleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Diğer Faaliyetler, Sunum (Hazırlık) |
| 13. Hafta | İşletmelerde İnsan Kaynakları Yönetimi Fonksiyonu, Finans-Muhasebe Fonksiyonu, Tanımları, Görevleri ve İşlevleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Sunum (Hazırlık), Araştırma, Diğer Faaliyetler |
| 14. Hafta | İşletmelerde AR-GE, Halkla ilişkiler ve Diğer Yönetim Fonksiyonları | Araştırma, Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Diğer Faaliyetler |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi ile ilgili temel kavramları, teorileri ve uygulamaları açıklar. | ✔ | |||||
| 2 | Lojistik süreçlerde analiz, planlama, organizasyon ve kontrol becerilerini etkin ve verimli biçimde kullanır. | ✔ | |||||
| 3 | Mesleki sorunları analiz eder, eleştirel düşünerek yaratıcı çözümler geliştirir. | ✔ | |||||
| 4 | Takım çalışmasında ve çok disiplinli projelerde görev almaya isteklidir. | ✔ | |||||
| 5 | Mesleki etik değerlere, iş güvenliği kurallarına, kalite süreçlerine ve sosyal sorumluluk ilkelerine bağlı hareket eder. | ✔ | |||||
| 7 | Kariyer yönetimi ve hayat boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. | ✔ | |||||
| 10 | Mali işlemleri kayıt altına alma, sınıflandırma, özetleme ve mali raporlama yetkinliklerine sahiptir. | ✔ | |||||
| 11 | Lojistik alanı ile ilgili edindiği bilgileri ekonomi, pazarlama, sosyoloji, psikoloji, hukuk gibi disiplinlerle ilişkilendirir. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY5 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| Güz Dönemi | |||
| Sorumlu Personel | Grup | Değerlendirme Yöntemi | Yüzde |
|---|---|---|---|
| Öğr. Gör. İbrahim BİLGİÇ | 3+1 | Vize | 50,00 |
| Öğr. Gör. İbrahim BİLGİÇ | 3+1 | Final | 50,00 |
| Toplam | 100,00 | ||
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 3 | 42 |
|
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
| Araştırma | 3 | 5 | 15 | |
| Görüşme | 5 | 2 | 10 | |
| Diğer Faaliyetler | 2 | 2 | 4 | |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
| Ödev 1 | 2 | 2 | 4 | |
| Ödev 2 | 3 | 2 | 6 | |
| Final | 1 | 1 | 1 | |
| Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 | |
| Toplam İş Yükü | 102 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 | ||