Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yiyecek İçecek Servisi II TOİ4190 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz-yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Züleyhan BARAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Dersin esas amacı, öğrencilere genel olarak bardaki çalışma sasları ve kuralları konusunda bilgi vermektetir. Misafir ilişkileri hususunda da yeterli düzeyde davranış kuralları konusunda bilgilenrimeler yapılmakla birlikte, her misafir grubuna yönelik davranışlar geliştirmesine yönelik yönlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin barda, hızlı ve göze hoş gelen estetik çalışma prensipleri konularında da açıklayıcı bilgiler edindirilmesi hedeflenmektedir. Bunlara ilaveten, uluslar arası düzeyde alkollü ve alkolsüz kokteylleri hazırlama konusunda yetişmiş ve kendi spesiyalitelerini üretebilen öğrenci profilinin oluşması temel olarak hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Derste, öğrenciye, bar çeşitleri hakkında bilgi verilir, yiyecek içcek malzeme ve ekipmanları detaylı ifade edilir, Mutfaktaki hiyerarşik yapı tanıtılır, kılık, kıyafet, temizlik hijyen ve iş bölümleri konusunda bilgiler sunulur, Kokteyl reçeteleri, öğretilir ve oluşturma konusunda örnekler verilir, barda denetim ve maliyetleme konusu gösterilir, yoğunluklu uygulamalarla ders pekiştirilir.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Yiyecek İçecek İşletmelerinin işleyişini öğrenmek
2 Organizasyon sistemini oluşturmak
3 Yiyecek İçecek üretimi hakkında bilgi sahibi olmak
4 Servis işlemlerini planlamak ve yürütmek
5 Yiyecek içecek maliyet hesaplamalarına vakıf olmak
6 Hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulamak
7 Müşteri ilişkilerini yönetmek
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
2. Hafta İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME YÖNETİMİ
3. Hafta YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE DEKORATİF VE İŞLEVSEL TASARIM
4. Hafta YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI ve ORGANİZASYON YAPILARI
5. Hafta ÇALIŞAN PERSONELİN ÖZELLİKLERİ VE İŞ TANIMLARI
6. Hafta YİYECEK İÇECEK SERVİSİNDE KULLANILAN MALZEMELER
7. Hafta YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE HİJYEN - SANİTASYON - İŞ GÜVENLİĞİ
8. Hafta ARA SINAV
9. Hafta YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MİSE EN PLACE (ÖN HAZIRLIK)
10. Hafta YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE REZARVASYON, SERVİS YÖNTEMLERİ, SERVİS AKIŞ DÜZENİ
11. Hafta SERVİS DEPARTMANINDA İLETİŞİM VE İŞBİRLİĞİ
12. Hafta İÇECEKLERİN SINIFLANDIRILMASI ve SERVİSE HAZIRLANIŞ ŞEKİLLERİ
13. Hafta YİYECEK İÇECEK ÜRETİM SÜRECİ MALİYET VE SATIŞ ANALİZLERİ
14. Hafta GENEL TEKRAR
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 1. Turizm ve otel işletmeciliğinin bileşenlerini, sosyolojik, ekonomik, kültürel sonuçlarını ve farklı disiplinler arasındaki etkileşimi ve bağıntıyı öğrenir.
2 Turizm ve Otelcilik sektöründeki departman ve departmanlar arası işleyişi ve çalışma esaslarını kavrar.
3 Mesleki araç ve gereçleri uygulamalı olarak kullanabilme becerisini elde eder.
4 Mesleki terimleri ve jargonları öğrenerek, teorik bilgileri kullanabilir
5 Turizm ve otelcilik sektöründeki yenilikleri gelişmeleri takip ederek, değerlendirme yapabilme becerisi geliştirir ve meydana gelen olaylar karşısında yorumlamada bulunur.
6 Çözümsüzlük ve kriz anlarında aktif çözümleme ve doğru karar verebilme becerisine sahip olur.
7 Yönetimin fonksiyonlarını, etkin kullanmayı öğrenerek, girişimci ve yaratıcı düşünebilme kabiliyetini elde eder.
8 Turizm ve Otelcilik endüstrisini oluşturan unsurlar ve mevzuat hakkında detaylı bilgilere vakıf olur.
10 Analitik düşünme kabiliyetini geliştirme aynı zamanda karmaşık konularda analiz yapabilme konusunda turizm sektörünün kendine has özelliklerini kavrar.
11 Turizm ve otelcilik sektörü içerisinde yer alan birimlerde iletişim kanallarını usulüne uygun kullanabilme ve beşeri ilişkileri en üst noktada tutabilme bilgisine sahip olur.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7
PY1 5 5 5 5 5 5 5
PY2 5 5 5 5 5 5 5
PY3 5 5 5 5 5 5 5
PY4 5 5 5 5 5 5 5
PY5 5 5 5 5 5 5 5
PY6 5 5 5 5 5 5 5
PY7 5 5 5 5 5 5 5
PY8 5 5 5 5 5 5 5
PY10 5 5 5 5 5 5 5
PY11 5 5 5 5 5 5 5
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • YİYECEK İÇECEK İŞLETMECİLİĞİ-Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz, Özgür Yılmaz, Özer Yılmaz
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 4 56
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Araştırma 14 1 14
Diğer Faaliyetler 14 1 14
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 0,5 0,5
Sınıf İçi Etkinlik 14 1 14
Toplam İş Yükü 127,5
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0