Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ziyafet Servisi Yönetimi TOİ4194 Türkçe Zorunlu 4. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi Yüz-Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Züleyhan BARAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Yiyecek-içecek sektörü kapsamına giren tüm işletmelerinin özellikleri ve güttükleri amaca göre değerlendirilebilinmesi. Otel içinde var olan yiyecek-içecek departmanları ve o departmanlarda çalışan yiyecek-içecek personelinin özelliklerinin bilinmesi. Ziyafetin anlam ve kapsamı hakkında detaylı bilgilerin verilmesi, özellikle de ziyafet salonu plânlama usulleri ve ziyafet anlaşmalarında dikkat edilmesi gereken hususların anlaşılması. Menü hazırlama ve plânlama aşamalarının gerçekleştirilebilmesi ve ziyafet öncesi yapılacak, mise en place çalışmaları ve servis düzenleri hakkında bilgilendirme. Ziyafet hizmetlerine yönetim fonksiyonları çerçevesinde bakabilme. Büfe toplantı ve kokteyl gibi organizasyonlarda işleyişi detaylandırmak. Ziyafet organizasyonlarında gerçekleştirilen yiyecek üretim süreci, işgücü plânlaması, maliyet ve satışların analizini gerçekleştirebilmek. Otel işletmelerinde ziyafetlerin pazarlama süreçlerini irdeleyerek ziyafet bütçesini hazırlayabilme tekniklerini öğrenmek ve genel olarak yiyecek-içecek işletmelerindeki hijyen, sanitasyon ve iş güvenliğinde uyulması gereken kuralların öğrenci tarafından öğrenilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği Yiyecek-içecek sektörü içerisinde yer alan tüm işletmelerini özelliklerinin ve oteldeki yiyecek-içecek birimlerinin bilinmesi, Ziyafetlerin anlamını ve kapsamını kavrayarak menü plânlama ve fiyatlama süreçlerini öğrenmek, Ziyafet öncesi gerçekleştirilmesi gereken faaliyetlerin bilinmesi. Ziyafetin her anını yönetim fonksiyonlarına göre sürdürmek, Büfe, kokteyl ve toplantı organizasyonlarındaki çeşitliğin, yöntemin kavranması. Ziyafetlerin pazarlanması ve bütçelenmesi, Ziyafetlerde yiyecek üretim süreci, işgücü plânlaması, maliyet ve satışların analizleri konusunda yöntemlerin öğrenilmesi, Yiyecek-içecek işletmelerindeki hijyen, sanitasyon ve iş güvenliği kavramlarının neler ifade ettiğini yorumlayabilme.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Ziyafet ve ikram hizmetleri kapsam ve önemine hakim olma
2 Ziyafet rezervasyonu alma, ziyafet sözleşmesi hazırlama
3 Ziyafet salonu özelliklerini bilme ve ziyafet salonu düzenleme
4 Ziyafet menülerinin inceliklerini öğrenme
5 Ziyafet organizasyonlarında oturma düzenini sağlama
6 Ziyafetlerde protokol ve servis çeşitlerini bilme
7 Ziyafet pazarlama, satış, fiyatlama ve maliyet analizi konularına hakim olma
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Genel Bilgiler
2. Hafta Yiyecek İçecek Hizmet Sektörü
3. Hafta Yönetim Fonksiyonları
4. Hafta Ziyafet Organizasyonu
5. Hafta Ziyafet Faaliyetlerinin Koordinasyonu
6. Hafta Ziyafet organizasyonlarında Denetim Fonksiyonu
7. Hafta Büfe-Kokteyl ve Toplantı Organizasyonu
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Üretim Süreci Kontrolü ve İş planlaması
10. Hafta Maliyet ve satışların Analizi
11. Hafta Ziyafet organizasyonlarının pazarlanması
12. Hafta Ziyafet Bütçesi
13. Hafta Hijyen, Sanitasyon ve İş Güvenliği
14. Hafta Genel Tekrar
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 1. Turizm ve otel işletmeciliğinin bileşenlerini, sosyolojik, ekonomik, kültürel sonuçlarını ve farklı disiplinler arasındaki etkileşimi ve bağıntıyı öğrenir.
2 Turizm ve Otelcilik sektöründeki departman ve departmanlar arası işleyişi ve çalışma esaslarını kavrar.
3 Mesleki araç ve gereçleri uygulamalı olarak kullanabilme becerisini elde eder.
4 Mesleki terimleri ve jargonları öğrenerek, teorik bilgileri kullanabilir
5 Turizm ve otelcilik sektöründeki yenilikleri gelişmeleri takip ederek, değerlendirme yapabilme becerisi geliştirir ve meydana gelen olaylar karşısında yorumlamada bulunur.
6 Çözümsüzlük ve kriz anlarında aktif çözümleme ve doğru karar verebilme becerisine sahip olur.
8 Turizm ve Otelcilik endüstrisini oluşturan unsurlar ve mevzuat hakkında detaylı bilgilere vakıf olur.
9 Turizm ve Otelcilik sektöründe kullanılan bilgisayar programları ve yeni teknolojiler konularında yeterlilik kazanır.
11 Turizm ve otelcilik sektörü içerisinde yer alan birimlerde iletişim kanallarını usulüne uygun kullanabilme ve beşeri ilişkileri en üst noktada tutabilme bilgisine sahip olur.
12 Mesleki yaşamında kullanabileceği aynı zamanda Uluslararası düzeyde mesleki gelişmeleri takip edip, işini sürdürebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7
PY1 5 5 5 5 5 5 5
PY2 5 5 5 5 5 5 5
PY3 5 5 5 5 5 5 5
PY4 5 5 5 5 5 5 5
PY5 5 5 5 5 5 5 5
PY6 5 5 5 5 5 5 5
PY8 5 5 5 5 5 5 5
PY9 3 3 3 3 3 3 3
PY11 5 5 5 5 5 5 5
PY12 1 1 1 1 1 1 1
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Otel Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde ZİYAFET ORGANİZASYONU VE YÖNETİMİ-Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 4 56
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Araştırma 13 2 26
Diğer Faaliyetler 14 1 14
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 1 1,5 1,5
Toplam İş Yükü 127,5
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 5,0