Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ziyafet Servisi Yönetimi | TOİ4194 | Türkçe | Zorunlu | 4. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüz-Yüze |
Dersin Koordinatörü | Doç. Dr. Züleyhan BARAN |
Dersi Veren(ler) | |
Dersin Amacı | Yiyecek-içecek sektörü kapsamına giren tüm işletmelerinin özellikleri ve güttükleri amaca göre değerlendirilebilinmesi. Otel içinde var olan yiyecek-içecek departmanları ve o departmanlarda çalışan yiyecek-içecek personelinin özelliklerinin bilinmesi. Ziyafetin anlam ve kapsamı hakkında detaylı bilgilerin verilmesi, özellikle de ziyafet salonu plânlama usulleri ve ziyafet anlaşmalarında dikkat edilmesi gereken hususların anlaşılması. Menü hazırlama ve plânlama aşamalarının gerçekleştirilebilmesi ve ziyafet öncesi yapılacak, mise en place çalışmaları ve servis düzenleri hakkında bilgilendirme. Ziyafet hizmetlerine yönetim fonksiyonları çerçevesinde bakabilme. Büfe toplantı ve kokteyl gibi organizasyonlarda işleyişi detaylandırmak. Ziyafet organizasyonlarında gerçekleştirilen yiyecek üretim süreci, işgücü plânlaması, maliyet ve satışların analizini gerçekleştirebilmek. Otel işletmelerinde ziyafetlerin pazarlama süreçlerini irdeleyerek ziyafet bütçesini hazırlayabilme tekniklerini öğrenmek ve genel olarak yiyecek-içecek işletmelerindeki hijyen, sanitasyon ve iş güvenliğinde uyulması gereken kuralların öğrenci tarafından öğrenilmesi amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği | Yiyecek-içecek sektörü içerisinde yer alan tüm işletmelerini özelliklerinin ve oteldeki yiyecek-içecek birimlerinin bilinmesi, Ziyafetlerin anlamını ve kapsamını kavrayarak menü plânlama ve fiyatlama süreçlerini öğrenmek, Ziyafet öncesi gerçekleştirilmesi gereken faaliyetlerin bilinmesi. Ziyafetin her anını yönetim fonksiyonlarına göre sürdürmek, Büfe, kokteyl ve toplantı organizasyonlarındaki çeşitliğin, yöntemin kavranması. Ziyafetlerin pazarlanması ve bütçelenmesi, Ziyafetlerde yiyecek üretim süreci, işgücü plânlaması, maliyet ve satışların analizleri konusunda yöntemlerin öğrenilmesi, Yiyecek-içecek işletmelerindeki hijyen, sanitasyon ve iş güvenliği kavramlarının neler ifade ettiğini yorumlayabilme. |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Ziyafet ve ikram hizmetleri kapsam ve önemine hakim olma |
2 | Ziyafet rezervasyonu alma, ziyafet sözleşmesi hazırlama |
3 | Ziyafet salonu özelliklerini bilme ve ziyafet salonu düzenleme |
4 | Ziyafet menülerinin inceliklerini öğrenme |
5 | Ziyafet organizasyonlarında oturma düzenini sağlama |
6 | Ziyafetlerde protokol ve servis çeşitlerini bilme |
7 | Ziyafet pazarlama, satış, fiyatlama ve maliyet analizi konularına hakim olma |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Genel Bilgiler | |
2. Hafta | Yiyecek İçecek Hizmet Sektörü | |
3. Hafta | Yönetim Fonksiyonları | |
4. Hafta | Ziyafet Organizasyonu | |
5. Hafta | Ziyafet Faaliyetlerinin Koordinasyonu | |
6. Hafta | Ziyafet organizasyonlarında Denetim Fonksiyonu | |
7. Hafta | Büfe-Kokteyl ve Toplantı Organizasyonu | |
8. Hafta | Ara sınav | |
9. Hafta | Üretim Süreci Kontrolü ve İş planlaması | |
10. Hafta | Maliyet ve satışların Analizi | |
11. Hafta | Ziyafet organizasyonlarının pazarlanması | |
12. Hafta | Ziyafet Bütçesi | |
13. Hafta | Hijyen, Sanitasyon ve İş Güvenliği | |
14. Hafta | Genel Tekrar |
No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | 1. Turizm ve otel işletmeciliğinin bileşenlerini, sosyolojik, ekonomik, kültürel sonuçlarını ve farklı disiplinler arasındaki etkileşimi ve bağıntıyı öğrenir. | ✔ | |||||
2 | Turizm ve Otelcilik sektöründeki departman ve departmanlar arası işleyişi ve çalışma esaslarını kavrar. | ✔ | |||||
3 | Mesleki araç ve gereçleri uygulamalı olarak kullanabilme becerisini elde eder. | ✔ | |||||
4 | Mesleki terimleri ve jargonları öğrenerek, teorik bilgileri kullanabilir | ✔ | |||||
5 | Turizm ve otelcilik sektöründeki yenilikleri gelişmeleri takip ederek, değerlendirme yapabilme becerisi geliştirir ve meydana gelen olaylar karşısında yorumlamada bulunur. | ✔ | |||||
6 | Çözümsüzlük ve kriz anlarında aktif çözümleme ve doğru karar verebilme becerisine sahip olur. | ✔ | |||||
8 | Turizm ve Otelcilik endüstrisini oluşturan unsurlar ve mevzuat hakkında detaylı bilgilere vakıf olur. | ✔ | |||||
9 | Turizm ve Otelcilik sektöründe kullanılan bilgisayar programları ve yeni teknolojiler konularında yeterlilik kazanır. | ✔ | |||||
11 | Turizm ve otelcilik sektörü içerisinde yer alan birimlerde iletişim kanallarını usulüne uygun kullanabilme ve beşeri ilişkileri en üst noktada tutabilme bilgisine sahip olur. | ✔ | |||||
12 | Mesleki yaşamında kullanabileceği aynı zamanda Uluslararası düzeyde mesleki gelişmeleri takip edip, işini sürdürebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur. | ✔ |
Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY9 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
PY11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY12 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 4 | 56 |
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 2 | 28 |
Araştırma | 13 | 2 | 26 | |
Diğer Faaliyetler | 14 | 1 | 14 | |
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 1,5 | 1,5 | |
Toplam İş Yükü | 127,5 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |