Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yiyecek İçecek Servisi I TOİ3189 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Verilişi yüzyüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Züleyhan BARAN
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Züleyhan BARAN (Güz)
Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri ve yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmektir.
Dersin İçeriği Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısı, çalışan personelin görev tanımları ve sorumlulukları, Yiyecek içecek işletmelerinde yemek kartı ve fiyatlama yöntemleri, kullanılan hesap sistemleri, yapılan servis çeşitleri, kasa , mutfak ve salon arasındaki iletişim süreci ve yiyecek içecek işletmelerindeki ön hazırlık çalışmaları
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Yiyecek İçecek İşletmelerini öğrenmek
2 Organizasyon sistemini oluşturmak
3 Yiyecek İçecek üretimi hakkında bilgi sahibi olmak
4 Servis işlemlerini planlamak ve yürütmek
5 Yiyecek içecek maliyet hesaplamalarına vakıf olmak
6 Hijyen ve sanitasyon kurallarını öğrenmek uygulamak
7 Müşteri ilişkilerini yönetmek
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Yiyecek ve İçecek Endüstrisine ve Yönetimine Giriş
2. Hafta Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları ve Araştırmaları
3. Hafta Yiyecek ve İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı
4. Hafta Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Kuruluş
5. Hafta Yiyecek ve İçecek işletmelerinde Hijyen, Sanitasyon ve Güvenlik
6. Hafta Beslenme
7. Hafta Mönü
8. Hafta Vize (Ara Sınav)
9. Hafta Yiyecek ve İçecek Servisi
10. Hafta Yiyecek ve İçecek Üretimi
11. Hafta Bar Servisi
12. Hafta Yiyecek ve İçecek Döngüsü ve Maliyet Kontrolü
13. Hafta Konuk Şikâyetleri yönetimi
14. Hafta Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Pazarlaması.
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 1. Turizm ve otel işletmeciliğinin bileşenlerini, sosyolojik, ekonomik, kültürel sonuçlarını ve farklı disiplinler arasındaki etkileşimi ve bağıntıyı öğrenir.
2 Turizm ve Otelcilik sektöründeki departman ve departmanlar arası işleyişi ve çalışma esaslarını kavrar.
3 Mesleki araç ve gereçleri uygulamalı olarak kullanabilme becerisini elde eder.
4 Mesleki terimleri ve jargonları öğrenerek, teorik bilgileri kullanabilir
5 Turizm ve otelcilik sektöründeki yenilikleri gelişmeleri takip ederek, değerlendirme yapabilme becerisi geliştirir ve meydana gelen olaylar karşısında yorumlamada bulunur.
6 Çözümsüzlük ve kriz anlarında aktif çözümleme ve doğru karar verebilme becerisine sahip olur.
7 Yönetimin fonksiyonlarını, etkin kullanmayı öğrenerek, girişimci ve yaratıcı düşünebilme kabiliyetini elde eder.
10 Analitik düşünme kabiliyetini geliştirme aynı zamanda karmaşık konularda analiz yapabilme konusunda turizm sektörünün kendine has özelliklerini kavrar.
11 Turizm ve otelcilik sektörü içerisinde yer alan birimlerde iletişim kanallarını usulüne uygun kullanabilme ve beşeri ilişkileri en üst noktada tutabilme bilgisine sahip olur.
12 Mesleki yaşamında kullanabileceği aynı zamanda Uluslararası düzeyde mesleki gelişmeleri takip edip, işini sürdürebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7
PY1 5 5 5 5 5 5 5
PY2 5 5 5 5 5 5 5
PY3 5 5 5 5 5 5 5
PY4 5 5 5 5 5 5 5
PY5 5 5 5 5 5 5 5
PY6 5 5 5 5 5 5 5
PY7 4 4 4 4 4 4 4
PY10 5 5 5 5 5 5 5
PY11 5 5 5 5 5 5 5
PY12 5 5 5 5 5 5 5
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu
Diğer Kaynaklar
  • Doç. Dr. Alptekin SÖKMEN Yiyecek içecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği Detay Yayıncılık, Ankara
  • Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan İLBAN, Gürcan KARADUT Toplu Yemek İşletmeleri İçin Yiyecek İçecek Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Yrd. Doç. Dr. Yaşar Yılmaz, Özgür Yılmaz, Özer Yılmaz, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara
  • Prof. Dr. Ahmet Aktaş, Doç. Dr. Bahattin Özdemir, Otel İşletmelerinde MUTFAK YÖNETİMİ, Detay Yayıncılık, Ankara
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 1 50 50
Ders Dışı
Araştırma 1 20 20
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 1 28 28
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0