| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| İş Sağlığı ve Güvenliği | ZFZ114 | Türkçe | Zorunlu | 2. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze |
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | |
| Dersin Amacı | Bu derste temel iş sağlığı ve güvenliği bilgilerinin öğretilmesi hedeflenmektedir. |
| Dersin İçeriği | Temel iş sağlığı ve güvenliği konuları anlatılacaktır. |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili veri ve istatistikleri analiz edebilmek, yorumlayabilmek ve raporlayabilmek |
| 2 | İş sağlığında bütüncül yaklaşımı tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
| 3 | İşyerinde çalışana, çevreye ve çalışma ortamına yönelik koruyucu hizmetleri uygulayabilmek |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin tarihi gelişimi | |
| 2. Hafta | İş güvenliği kavramı ve genel bilgiler | |
| 3. Hafta | Definition of occupational accidents, causes and prevention methods | |
| 4. Hafta | İş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi | |
| 5. Hafta | İş güvenliği çalışmalarının ekonomik açıdan önemi ve iş kazalarının maliyetleri | |
| 6. Hafta | İş kazalarının oluşumu ve sınıflandırılması | |
| 7. Hafta | İş Hijyeni, Biyolojik risk etmenleri | |
| 8. Hafta | Ara Sınav | |
| 9. Hafta | Kimyasal Risk Faktörleri | |
| 10. Hafta | Psikososyal Risk Faktörleri Kişisel Koruyucu Ekipmanlar | |
| 11. Hafta | Yangın Yüksekte Çalışmalarda İSG | |
| 12. Hafta | İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi - OHSAS 18001 İş Yeri Bina ve Eklentileri | |
| 13. Hafta | Havalandırma ve İklimlendirme İSG, Basınçlı Kaplarda Çalışmalarda İSG, | |
| 14. Hafta | Kapalı Alanlar Sağlık Güvenlik İşaretleri |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme becerisi | ✔ | |||||
| 2 | Tarımsal alanlarda sıkça görülen hastalık etmenleri, zararlılar, yabancı otlar ve yararlı organizmaları genel olarak mikroskobik ve makroskobik düzeyde tanıyabilme, yaygınlık durumları ile zarar/yarar düzeylerini saptayabilme yeteneği | ✔ | |||||
| 3 | Tarımsal üretim sürecinde teknikler hakkında bilgi sahibi olma, süreçle ilgili temel problemleri tanımlayabilme ve bunların çözümünde çağdaş teknikler ile hesaplama araçlarını kullanabilme yeteneği | ✔ | |||||
| 4 | Bitki koruma problemlerinin çözümüne yönelik teknik ve bilimsel bilgi ile tanımlanmış mevcut önerileri, sürdürülebilir tarım, çevre ve insan sağlığı ile gıda güvenliğini göz önünde tutarak yürütebilme becerisi | ✔ | |||||
| 5 | Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, gerektiğinde bağımsız davranma, insiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma, fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme becerisi | ✔ | |||||
| 6 | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme | ✔ | |||||
| 7 | Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseme | ✔ | |||||
| 8 | Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme | ✔ | |||||
| 9 | Tarımda kalite sistemleri ile mesleki etik konusunda bilinç sahibi olabilme | ✔ | |||||
| 10 | İş ahlakı ve sorumluluk duygusuna sahip olma | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 |
|---|---|---|---|
| PY1 | 5 | 5 | 5 |
| PY2 | 2 | 2 | 2 |
| PY3 | 3 | 3 | 3 |
| PY4 | 4 | 4 | 4 |
| PY5 | 4 | 4 | 4 |
| PY6 | 5 | 5 | 5 |
| PY7 | 4 | 4 | 4 |
| PY8 | 5 | 5 | 5 |
| PY9 | 4 | 4 | 4 |
| PY10 | 5 | 5 | 5 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 25 | 25 |
| Ödev 1 | 1 | 14,5 | 14,5 | |
| Final | 1 | 37 | 37 | |
| Toplam İş Yükü | 76,5 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 2,0 | ||