Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikrobiyoloji ZFZ203 Türkçe Zorunlu 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi yüzyüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Amacı Bu dersin amacı; mikroorganizmaları (bakteri, fitoplazma, virus, viroid, prion, alg, fungus vb.) tanıtmak, mikrobiyal yaşamın önemli özellikleri üzerinde temel bilgi vermek ve mikroorganizmaların yaşamımızın her alanındaki (olumlu, olumsuz) rollerini anlatmaktır.
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında verilecek konuların ana başlıkları özetle aşağıdaki gibidir: Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimi; mikroorganizmaların canlılar topluluğundaki yeri, genel özellikleri ve sınıflandırılmaları (prokaryotlar, funguslar, algler, viruslar vb), m.o.ların izolasyonu ve tanısı, mikrobiyal gelişimin sayısal ölçümü, m.o.larda genetik varyabilite mekanizmaları, m.o.larda yaşam biçimleri, m.o.lara çevre faktörlerinin etkisi, sterilizasyon teknikleri, m.o.lardan yararlanma, m.o.ların doğada madde dolaşımına katkısı, m.o. salgıları, m.o. metabolizması, antibiyotik ve ilaçların m.o.lara etki mekanizmaları.
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Mikrobiyoloji konusunda temel kavramları öğrenebilme
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılmalarını öğrenebilme
3 Mikroorganizmaların izolasyon ve teşhis yöntemlerini öğrenebilme ve uygulama yeteneği kazanabilme
4 Mikroorganizmalardan arınma yöntemlerini (sterilizasyon, dezenfeksiyon) kavrayabilme
5 Mikroorganizmaların zararlı ve yararlı yönlerini kavrayabilme
6 Uygulama dersi sayesinde meslek hayatında mikroorganizmaları kolay teşhis edebilme berecerisi kazanır
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Mikrobiyoloji biliminin tarihsel gelişimi
2. Hafta Mikroorganizmaların genel özellikleri ve sınıflandırılmaları
3. Hafta prokaryotlar
4. Hafta Funguslar
5. Hafta Virusler, algler
6. Hafta M.O.lara çevre faktörlerinin etkisi, sterilizasyon teknikleri
7. Hafta m.o.ların izolasyonu ve tanısı (konvansiyonel ve moleküler tekniklerle),
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta m.o.larda genetik varyabilite mekanizmaları
10. Hafta mikrobiyal gelişimin sayısal ölçümü, m.o.larda yaşam biçimleri
11. Hafta Mikrobiyolojinin endüstriyel, tarımsal ve biyoteknoloji alanındaki çeşitli uygulamalarını öğrenme
12. Hafta Mikroorganizma salgıları,
13. Hafta m.o. metabolizması, antibiyotik ve ilaçların m.o.lara etki mekanizmaları
14. Hafta Dönem ödevi sunumları
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Temel bilim ve mühendislik bilgi ve ilkelerini Ziraat Mühendisliği problemlerine uygulayabilme becerisi
2 Tarımsal alanlarda sıkça görülen hastalık etmenleri, zararlılar, yabancı otlar ve yararlı organizmaları genel olarak mikroskobik ve makroskobik düzeyde tanıyabilme, yaygınlık durumları ile zarar/yarar düzeylerini saptayabilme yeteneği
3 Tarımsal üretim sürecinde teknikler hakkında bilgi sahibi olma, süreçle ilgili temel problemleri tanımlayabilme ve bunların çözümünde çağdaş teknikler ile hesaplama araçlarını kullanabilme yeteneği
4 Bitki koruma problemlerinin çözümüne yönelik teknik ve bilimsel bilgi ile tanımlanmış mevcut önerileri, sürdürülebilir tarım, çevre ve insan sağlığı ile gıda güvenliğini göz önünde tutarak yürütebilme becerisi
5 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme, gerektiğinde bağımsız davranma, insiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahip olma, fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme becerisi
6 Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme
7 Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseme
8 Bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirebilme
9 Tarımda kalite sistemleri ile mesleki etik konusunda bilinç sahibi olabilme
10 İş ahlakı ve sorumluluk duygusuna sahip olma
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6
PY1 5 5 5 5 5 5
PY2 4 4 4 4 4 4
PY3 3 3 3 3 3 3
PY4 2 2 2 2 2 2
PY5 5 5 5 5 5 5
PY6 2 2 2 2 2 2
PY7 5 5 5 5 5 5
PY8 5 5 5 5 5 5
PY9 5 5 5 5 5 5
PY10 4 4 4 4 4 4
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • DERS KİTABI 1. Güven.S. ve Zoba, N.N.D., 2015. Genel Mikrobiyoloji ve laboratuvar kılavuzu, 2. Buchanan,R.E., Gibbons,N.E. (Editors), 1975. Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology. Williams and Wilkins Comp.,Baltimore.
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 13 1 13
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 11 11
Final 1 22 22
Uygulama 14 2 28
Toplam İş Yükü 102
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 4,0