| Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Farmasötik Mikrobiyoloji | ECZ207 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 3,0 |
| Ön Koşul Dersleri | |
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Verilişi | Yüz Yüze Eğitim |
| Dersin Koordinatörü | Doç. Dr. Demet ERDÖNMEZ |
| Dersi Veren(ler) | Doç. Dr. Demet ERDÖNMEZ (Güz) |
| Dersin Amacı | Farmasötik ürünlerin üretim, kontrol ve uygulama süreçlerinde mikroorganizmaların rolünü öğretmek; sterilizasyon, aseptik teknikler, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi ve antimikrobiyal ajanlar, insan sağlığını tehdit eden mikrobiyal enfeksiyonlar ve mikroorganizma-konak etkileşimine yönelik bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmaktadır. |
| Dersin İçeriği |
| # | Öğrenme Kazanımı |
| 1 | Stabilite çalışmalarını yürütme |
| 2 | İlaç/tıbbi cihaz/aşı/kozmetik ürünler için hammadde/yarı mamul/bitmiş ürün kalite kontrolünü yapma |
| 3 | İlaç/tıbbi cihaz/açı/kozmetik/bitkisel tıbbi ürünlerde mikrobiyal kontaminasyon kontrolü yapma |
| 4 | Biyolojik/biyoteknolojik ürün üretim ve analizlerini yapma |
| 5 | Dekontaminasyon, dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi koşullarını sağlama |
| 6 | Aseptik koşullarda ilaç hazırlama |
| 7 | Santral sinir sistemi hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 8 | Kas iskelet sistemi hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 9 | Dolaşım sistemi hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 10 | Solunum sistemi hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 11 | İmmün sistem hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 12 | Gastrointestinal sistem hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 13 | Üriner sistem hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 14 | Genital hastalıklarda ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 15 | Dermatolojik hastalıklarda ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 16 | Enfeksiyon hastalıklarında ilaç ve sağlık danışmanlığı yapma |
| 17 | Özel hasta gruplarında akılcı ve güvenli ilaç kullanımı konularında hasta ve ilgili sağlık personelini bilgilendirme |
| 18 | Takviye edici gıdaların akılcı ve güvenli kullanımında danışmanlık yapma |
| 19 | Sık karşılaşılan semptomları değerlendirme ve gerekli yönlendirmeleri yapma |
| 20 | Mesleki yeterlilikleri çerçevesinde sağlıklı yaşam danışmanlığı yapma |
| 21 | Halk sağlığı ile ilgili durumlarda danışmanlık yapma |
| Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
|---|---|---|
| 1. Hafta | Mikrobiyolojiye Giriş, Mikrobiyoloji’nin Tarihçesi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ve Genel Özellikleri | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 2. Hafta | Bakterinin ince yapısı, Mikroorganizmaların üremesi, metabolizması ve enzimleri, | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 3. Hafta | Mikroorganizmalarda görülen değişiklikler, bakteriler arasında genetik madde aktarımı. | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 4. Hafta | Virusların Yapısı, Sınıflandırılması ve Üretilmesi, Korunma ve Kontrol | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 5. Hafta | Kemoterapötik Maddeler, Mikroorganizmalara Etkisi | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 6. Hafta | Antibiyotiklere Direnç Mekanizmaları | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 7. Hafta | Enfeksiyon Hastalıkları ve Patogenez, Mikroorganizmanın Hastalık Yapma Yolları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Eczacının Rolü | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 8. Hafta | Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları, Göz ve Orbita Enfeksiyonları | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 9. Hafta | Merkezi Sinir Sistem Enfeksiyonları, Kardiyovasküler Enfeksiyonlar | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 10. Hafta | Solunum Yolu Enfeksiyonları (Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları, Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 11. Hafta | Sindirim Sistem Enfeksiyonları ve Mikrobiyota, Prebiyotik/Probiyotik, Üriner Sistem Enfeksiyonları, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar | Sunum (Hazırlık), Görüşme |
| 12. Hafta | Özel hasta gruplarında mikrobiyal enfeksiyonlar, Hastane Enfeksiyonları, Zoonotik Enfeksiyonlar | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 13. Hafta | İlaç Endüstrisi ve Mikrobiyoloji, GMP-GLP Kuralları, Farmasötik Endüstride Mikrobiyal Kontaminasyon | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| 14. Hafta | Farmasötik Mikrobiyolojide Yapay Zeka Uygulama Alanları | Görüşme, Sunum (Hazırlık) |
| No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
| 1 | Eczacılık lisans programını tamamlayarak elde ettiği bilgi ve becerileri; mevcut yasalar, yönetmelikler ve mevzuat doğrultusunda, etik ve deontolojik kurallar çerçevesinde gerektiğinde inisiyatif alarak mesleğin uygulama alanlarında kullanır. | ✔ | |||||
| 2 | İlaç etkin ve yardımcı maddelerinin, farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin fiziksel ve kimyasal yapısı, sentezi, mikrobiyolojik ve toksikolojik analizleri, etkileri, yapı-etki ilişkileri, tasarım ve geliştirilmeleri, terapötik doz tayini ile farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisine sahiptir. | ✔ | |||||
| 3 | Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek eczacılık meslek uygulamaları, bilim, teknoloji, çağdaş düşünce ve davranış boyutunda güncel bilgilere teknolojik araçlar, veri tabanları ve bilgi kaynaklarını kullanarak takip eder. Bu bilgileri geliştirir, derinleştirir, değerlendirir ve toplum yararına olacak şekilde kullanır | ✔ | |||||
| 4 | Doğal kaynaklı veya sentetik etken madde içeren farmasötik, radyofarmasötik, biyoteknolojik, nanoteknolojik ve kozmetik/ kozmesötik ürünlerin hazırlanması, üretimi, kalite güvencesi ile kontrolü, biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlilikleri, ruhsatlandırma ve patent çalışmaları, tedarik zincirinin yönetimi ve topluma sunulması süreçlerinde aktif rol alır. | ✔ | |||||
| 5 | Farmakovijilans uygulamalarında aktif görev alır; advers etki raporlama sistemini kullanır; güvenli ilaç kullanımını sağlamak üzere risk yönetimine ve denetimine katkıda bulunur. | ✔ | |||||
| 6 | İlaç güvenliliği ile ilgili farkındalığı artırmak üzere hastayı, hasta yakını ve diğer sağlık profesyonellerini bilgilendirir. | ✔ | |||||
| 7 | Majistral ilaçların hazırlanması, orijinal veya jenerik tüm müstahzar ve tıbbi ürünlerin kullanımları ve mevzuatı ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir. | ✔ | |||||
| 8 | Akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde ilaçların en uygun şekilde kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla hastaya reçetesindeki ilaçların endikasyonları, uygulama yolu ve geçimsizlikleri, klinik laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi hakkında bilgiye sahiptir | ✔ | |||||
| 9 | Gıda takviyesi, nutrasötikler, kozmetik/kozmesötikler, OTC vb. ürünler hakkında topluma pratik ve faydalı bilgi verilmesi konusunda yeterlilik sahibidir. | ✔ | |||||
| 10 | Eczacılık meslek bilgilerini farmasötik bakım ve klinik eczacılık uygulamaları çerçevesinde farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir. | ✔ | |||||
| 11 | Toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ilgili yasal otoriteler, hekimler ve sağlık personeliyle, ilaç endüstrisi ve diğer paydaşlar ile etkin iletişim kurabilir, alanla ilgili sorunlara öneri ve çözüm getirebilir. | ✔ | |||||
| 12 | Kronik hastalıklar ve diğer amaçlarla kullanılan tıbbi cihazların özellikleri, kullanım alanları, üretimleri, kalite güvencesi, mevzuatı ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibidir. | ✔ | |||||
| 13 | İlaç ve medikal ürünlerin tedariği ve sunumunda rol alır, akılcı ve güvenli kullanımı konusunda hastaya danışmanlık hizmeti verir. | ✔ | |||||
| 14 | En az bir yabancı dili kullanarak eczacılık uygulama alanlarındaki bilgi ve gelişmeleri izleyebilme, hastalar ve meslektaşları ile iletişim kurabilme, ulusal ve/veya uluslararası etkinliklere ve projelere katılarak sözlü ve yazılı olarak kendini ifade edebilme yeterliliğine sahiptir. | ✔ | |||||
| 15 | Eczacılık meslek uygulama alanlarının gerektirdiği çeşitli teknolojik araçlar, bilgi kaynakları, yazılımlar ve yapay zeka destekli teknolojiler konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahiptir. | ✔ | |||||
| 16 | Birinci basamak sağlık hizmeti sunan bir sağlık profesyoneli olarak, hasta kayıtlarını yöneterek sağlıklı yaşam danışmanlığı yapar; sağlıklı yaşamı teşvik eder ve halk sağlığını korumak için mesleki sorumluklarını yerine getirir. | ✔ | |||||
| 17 | Sorumluluğu altında çalışanların iş güvenliğine dikkat eder ve bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik mesleki eğitimlerini planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. | ✔ | |||||
| 18 | İlaç ve sağlık yönetimi ile ilgili eczacılık mesleği ve uygulama alanlarının geliştirilmesi süreçlerinde görev alır; araştırma ve geliştirme faaliyetlerini bilimsel ve etik ilkelere uygun biçimde yürütür; verileri analiz eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ✔ | |||||
| 19 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun olarak mesleki aktivite ve uygulamalarını etkin ve güvenli şekilde belgeleyerek kalite yönetimi süreçlerine katılır. | ✔ | |||||
| 20 | Tavır, tutum, davranışları ve profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | ✔ | |||||
| 21 | Biyolojik sistemlerin anatomisi, immunolojisi, fizyolojisi, fizyopatolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi sahibidir. İnsan sağlığını etkileyen bilişsel durumlar ve davranışlar, mental ve fiziksel hastalıklar, semptom ve tedavileri hakkındaki temel kavramları bilir ve ilişkilendirir. | ✔ | |||||
| Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | DK10 | DK11 | DK12 | DK13 | DK14 | DK15 | DK16 | DK17 | DK18 | DK19 | DK20 | DK21 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| PY1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| PY3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY7 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY8 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY9 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY10 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| PY11 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY12 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY13 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY14 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY15 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| PY16 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY17 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| PY18 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY19 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| PY20 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| PY21 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
|---|---|
| Diğer Kaynaklar |
|
| AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
|---|---|---|---|---|
|
Ders İçi |
Ders Saati (14 Hafta) | 14 | 3 | 42 |
|
Ders Dışı |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
| Ödev 1 | 1 | 8 | 8 | |
| Ödev 2 | 1 | 10,5 | 10,5 | |
| Final | 1 | 1 | 1 | |
| Toplam İş Yükü | 76,5 | |||
| *AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 3,0 | ||