Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Eczacılık Tarihi ECZ103 Türkçe Zorunlu 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşul Dersleri
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi CEREN GÜNEY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi CEREN GÜNEY (Güz)
Dersin Amacı Eczacılık tarihini detaylı bir şekilde öğretip bugün ve geçmişi karşılaştırmayı sağlamaktır.
Dersin İçeriği Antik çağlardan günümüze kadar eczacılık mesleğinin dünyanın çeşitli bölgelerinde ve kültürlerinde geçirdiği aşamalar, eczacılık mesleğinin Türkiye Cumhuriyeti'ndeki gelişim basamakları, etik ve deontoloji kavramlarının açıklanması
Ders Öğrenme Kazanımları
# Öğrenme Kazanımı
1 Bilimin genel gelişim çizgisi konusunda bilgi edinme
2 Eczacılığın doğuşu ve eski uygarlıklardaki eczacılık uygulamaları üzerine bilgi edinme
3 Eczacılığın uzun bir gelişim süreci içinde günümüze ulaştığı kavramını edinme
4 İlacın tarih içinde hangi basamaklardan geçerek günümüzdeki duruma geldiğinin bilincine ulaşma
5 Ülkemizdeki eczacılığın ve eczacılık öğretiminin gelişimini kavrayarak günümüzü değerlendirecek düzeye ulaşma
Ders Planı (Haftalık Konular)
Hafta Konular/Uygulamalar Yöntem
1. Hafta Tıp ve eczacılık tarihi hakkında temel bilgiler Görüşme, Araştırma, Diğer Faaliyetler
2. Hafta Mezopotamya ve Eski Mısır uygarlıklarında eczacılık Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Sunum (Hazırlık), Görüşme
3. Hafta Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında eczacılık Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Görüşme
4. Hafta Eski Çin ve Hint uygarlıklarında eczacılık Görüşme, Sunum (Hazırlık), Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta İslamiyet’in ilk dönemlerinde eczacılık Görüşme, Sunum (Hazırlık), Araştırma, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Avrupa’da eczacılık Görüşme, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Sunum (Hazırlık)
7. Hafta Türklerde eczacılık Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Görüşme, Sunum (Hazırlık)
8. Hafta Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eczacılık Görüşme, Araştırma, Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Dünya’da ve Türkiye’ de eczacılık ve sağlık müzeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma, Görüşme, Sunum (Hazırlık)
10. Hafta Eczacılık Eğitimi Tarihi Araştırma, Sunum (Hazırlık), Görüşme, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta İlaç Sanayii Tarihçesi Görüşme, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Sunum (Hazırlık), Araştırma
12. Hafta Eczacılıkla İlgili Kurulan Meslek Kuruluşları ve Çıkarttıkları Dergiler Sunum (Hazırlık), Görüşme, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Deontoloji nedir, etik nedir, Türk Eczacıları Deontoloji Tüzüğü, eczacılık yemini ve temeli Görüşme, Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
14. Hafta Yapay zeka uygulamalarının eczacılığın geleceğindeki yeri Görüşme, Diğer Faaliyetler, Sunum (Hazırlık), Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları, Araştırma
*Ara sınav ve final sınav tarihleri 14 haftalık ders işleyiş planında belirtilmemiştir. Ara sınav ve final sınav tarihleri Üniversitemiz Senatosu kararı ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır.
Ders - Program Yeterlilikleri İlişkileri
No Program Yeterlilikleri Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Eczacılık lisans programını tamamlayarak elde ettiği bilgi ve becerileri; mevcut yasalar, yönetmelikler ve mevzuat doğrultusunda, etik ve deontolojik kurallar çerçevesinde gerektiğinde inisiyatif alarak mesleğin uygulama alanlarında kullanır.
2 İlaç etkin ve yardımcı maddelerinin, farmasötik preparatların ve tıbbi ürünlerin fiziksel ve kimyasal yapısı, sentezi, mikrobiyolojik ve toksikolojik analizleri, etkileri, yapı-etki ilişkileri, tasarım ve geliştirilmeleri, terapötik doz tayini ile farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
3 Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyerek eczacılık meslek uygulamaları, bilim, teknoloji, çağdaş düşünce ve davranış boyutunda güncel bilgilere teknolojik araçlar, veri tabanları ve bilgi kaynaklarını kullanarak takip eder. Bu bilgileri geliştirir, derinleştirir, değerlendirir ve toplum yararına olacak şekilde kullanır
4 Doğal kaynaklı veya sentetik etken madde içeren farmasötik, radyofarmasötik, biyoteknolojik, nanoteknolojik ve kozmetik/ kozmesötik ürünlerin hazırlanması, üretimi, kalite güvencesi ile kontrolü, biyoyararlanım ve biyoeşdeğerlilikleri, ruhsatlandırma ve patent çalışmaları, tedarik zincirinin yönetimi ve topluma sunulması süreçlerinde aktif rol alır.
5 Farmakovijilans uygulamalarında aktif görev alır; advers etki raporlama sistemini kullanır; güvenli ilaç kullanımını sağlamak üzere risk yönetimine ve denetimine katkıda bulunur.
6 İlaç güvenliliği ile ilgili farkındalığı artırmak üzere hastayı, hasta yakını ve diğer sağlık profesyonellerini bilgilendirir.
7 Majistral ilaçların hazırlanması, orijinal veya jenerik tüm müstahzar ve tıbbi ürünlerin kullanımları ve mevzuatı ile ilgili yeterli bilgiye sahiptir.
8 Akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde ilaçların en uygun şekilde kullanımını sağlamak ve teşvik etmek amacıyla hastaya reçetesindeki ilaçların endikasyonları, uygulama yolu ve geçimsizlikleri, klinik laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi hakkında bilgiye sahiptir
9 Gıda takviyesi, nutrasötikler, kozmetik/kozmesötikler, OTC vb. ürünler hakkında topluma pratik ve faydalı bilgi verilmesi konusunda yeterlilik sahibidir.
10 Eczacılık meslek bilgilerini farmasötik bakım ve klinik eczacılık uygulamaları çerçevesinde farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir.
11 Toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ilgili yasal otoriteler, hekimler ve sağlık personeliyle, ilaç endüstrisi ve diğer paydaşlar ile etkin iletişim kurabilir, alanla ilgili sorunlara öneri ve çözüm getirebilir.
12 Kronik hastalıklar ve diğer amaçlarla kullanılan tıbbi cihazların özellikleri, kullanım alanları, üretimleri, kalite güvencesi, mevzuatı ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibidir.
13 İlaç ve medikal ürünlerin tedariği ve sunumunda rol alır, akılcı ve güvenli kullanımı konusunda hastaya danışmanlık hizmeti verir.
14 En az bir yabancı dili kullanarak eczacılık uygulama alanlarındaki bilgi ve gelişmeleri izleyebilme, hastalar ve meslektaşları ile iletişim kurabilme, ulusal ve/veya uluslararası etkinliklere ve projelere katılarak sözlü ve yazılı olarak kendini ifade edebilme yeterliliğine sahiptir.
15 Eczacılık meslek uygulama alanlarının gerektirdiği çeşitli teknolojik araçlar, bilgi kaynakları, yazılımlar ve yapay zeka destekli teknolojiler konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerilerine sahiptir.
16 Birinci basamak sağlık hizmeti sunan bir sağlık profesyoneli olarak, hasta kayıtlarını yöneterek sağlıklı yaşam danışmanlığı yapar; sağlıklı yaşamı teşvik eder ve halk sağlığını korumak için mesleki sorumluklarını yerine getirir.
17 Sorumluluğu altında çalışanların iş güvenliğine dikkat eder ve bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik mesleki eğitimlerini planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.
18 İlaç ve sağlık yönetimi ile ilgili eczacılık mesleği ve uygulama alanlarının geliştirilmesi süreçlerinde görev alır; araştırma ve geliştirme faaliyetlerini bilimsel ve etik ilkelere uygun biçimde yürütür; verileri analiz eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular.
19 Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun olarak mesleki aktivite ve uygulamalarını etkin ve güvenli şekilde belgeleyerek kalite yönetimi süreçlerine katılır.
20 Tavır, tutum, davranışları ve profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
21 Biyolojik sistemlerin anatomisi, immunolojisi, fizyolojisi, fizyopatolojisi ve biyokimyası hakkında bilgi sahibidir. İnsan sağlığını etkileyen bilişsel durumlar ve davranışlar, mental ve fiziksel hastalıklar, semptom ve tedavileri hakkındaki temel kavramları bilir ve ilişkilendirir.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik DK1 DK2 DK3 DK4 DK5
PY1 2 2 2 2 2
PY2 0 0 0 0 0
PY3 3 3 3 3 3
PY4 0 0 0 0 0
PY5 0 0 0 0 0
PY6 0 0 0 0 0
PY7 0 0 0 0 0
PY8 0 0 0 0 0
PY9 0 0 0 0 0
PY10 0 0 0 0 0
PY11 1 1 1 1 1
PY12 0 0 0 0 0
PY13 0 0 0 0 0
PY14 1 1 1 1 1
PY15 4 4 4 4 4
PY16 0 0 0 0 0
PY17 0 0 0 0 0
PY18 2 2 2 2 2
PY19 1 1 1 1 1
PY20 3 3 3 3 3
PY21 0 0 0 0 0
Kaynaklar
Ders Kitabı veya Notu Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır.
Diğer Kaynaklar
  • Türk Eczacılık Tarihi Prof.Dr.Turhan Baytop İstanbul, 1985
  • Eczacılık Tarihi Naşit Baylav, Eczacı-Kimyager, İstanbul,1968 Medikal Etik Yahya Kıyak, MD, İstanbul,1987
Değerlendirme Yöntemi
Güz Dönemi
Sorumlu Personel Grup Değerlendirme Yöntemi Yüzde
Dr. Öğr. Üyesi CEREN GÜNEY Vize 40,00
Dr. Öğr. Üyesi CEREN GÜNEY Final 60,00
Toplam 100,00
AKTS / İş Yükü Tablosu
AKTS / İş Yükü Tablosu Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders İçi
Ders Saati (14 Hafta) 14 2 28
Ders Dışı
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 1 5 5
Diğer Faaliyetler 1 2 2
Sınavlar
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 51
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 Dersin AKTS Kredisi 2,0