Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sanat Tarihi I GİT103 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün YÜKSEL
Öğr. Gör. Hüseyin BARAN
Dersi Verenler Öğr. Gör. Nilgün YÜKSEL
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Sanata ilişkin tarihsel ve teorik altyapıyı hazırlamak, insanlığın yaratıcılık serüvenindeki dönüşümü aktararak, yaratıcığa ilişkin bilgi ve vizyonu geliştirmek. Mesleki alanda kullanabilecekleri teorik birikimi oluşturmak.
Dersin İçeriği İnsanlığını ilk yaratıcı etkinliklerinden 20. yüzyıl başına kadar uygarlık, dönem ve Batı sanatı akımları tarihi, kültürel, coğrafi perspektifle incelenmektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Uygarlığın doğuşu, sanatın dinsel ve yaşamsal kaynakları, uygarlıkların coğrafi ve tarihsel koşulları, yarattıkları üsluplar, birbirleriyle etkileşimleri aktarılır.
- Batı sanatında Ortaçağ’dan Neoklasisizm’e dönemler, toplumsal ve kültürel değişimler, sanatçının konumundaki dönüşümler incelenir.
- Romantizm’den itibaren düşünsel değişimin sanata yansıması, modernite kavramı öğrenilir.
- 19. yüzyıldan 20. yüzyıl başına kadar sanat akımları, avantgard kavramı, günümüzü hazırlayan yaratıcılık ve yaratıcılık üstüne düşünce sistemleri incelenir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta a. Dersin tanıtımı, ders işleme yönteminin anlatılması
2. Hafta a. Sanat Tarihine Giriş b. Prehistorik Sanat c. Anadolu Tarih Öncesi
3. Hafta a. Mezopotamya Sanatı b. MısırSanatı
4. Hafta a. Ege Uygarlıkları b. Karya ve Yunan c. Roma
5. Hafta a. Ortaçağ Avrupa Sanatı
6. Hafta a. Rönesans Sanatı
7. Hafta a. Barok Sanat
8. Hafta Ara Sınav
8. Hafta a. Rokoko b. Neoklasisizm
10. Hafta a. Romantizm b. Realizm
11. Hafta a. Empresyonizm – Post Empresyonizm
12. Hafta a. Fovizm b.Ekspresyonizm
13. Hafta a. Kübizm
14. Hafta a. Fütürizm
Kaynaklar
ANA KAYNAKLAR Antmen, A. 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar (2008), İstanbul: Sel Yay. Gombrich, E.H. (2007), Sanatın Öyküsü, (çev. Ömer Erduran, Erol Erduran), İstanbul: Remzi Erden, E. O. (2016), Modern Sanatın Kısa Tarihi, İstanbul: Hayalperest Lynton, N. (1982) Modern Sanatın Öyküsü, (çev. Cevay Çapan, Sadi Öziş), İstanbul: Remzi YARDIMCI KAYNAKLAR: KİTAPLAR Akyürek, E. (1994). Ortaçağ’dan Yeniçağ’a Felsefe ve Sanat, İstanbul: Kabalcı Burke, P. (2000). Rönesans, (Çev. Özkan Akpınar), İstanbul: Babil BAUER, S.W. (2014).Rönesans Dünyası, (çev. Mehmet Moralı), İstanbul: Alfa BURCKHARDT, J. (2013), İtalya'da Rönesans Kültürü,(çev. Bekir Sıtkı BAYKAL), İstanbul: Okuyanus Cömert, B. (2019). Mitoloji ve İkonografi, İstanbul: De Ki. Hauser, A. (2021). Sanatın Toplumsal Tarihi, Cilt 1 (çev. Duygu Şahin), İstanbul: Kırmızı Öndin, N. (2016). Rönesans Düşüncesi ve Resim Sanatı, İstanbul: Hayalperest Öndin, N. (2020). Gotik Resim ve Heykel Sanatı, İstanbul: Hayalperest Öndin, N. (2018). Barok Resim ve Heykel Sanatı, İstanbul: Hayalperest Yılmaz, A., N.; Yılmaz, M. (2023). Sanat ve Kavramlar, Ankara: Ütopya Tükel, U.,Yüzgüller Arsal, S. (2014). Sözden İmgeye Batı Sanatında İkonografi, İstanbul: Kabalcı.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer