Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sosyal Politikaya Giriş SOG1711 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz-yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Muzaffer ÇABUKOĞLU
Dersi Verenler Öğr. Gör. Muzaffer ÇABUKOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Çalışma ve toplum hayatında tarihî süreç içinde ortaya çıkan sosyo-ekonomik sorunları ve değişimleri tahlil etmek, değişik sosyal grupların sorunlarını tespit etmek ve sosyal politika enstrümanları ile çözüm stratejileri geliştirebilmek bu dersin temel hedefidir
Dersin İçeriği Bu derste sosyal politika teorileri ekseninde değişik dünya görüşlerinin yaklaşımları incelenecektir. Derste ağırlıklı olarak işsizlik, göç, yoksulluk gibi aktüel sosyal sorunlar ve konular ele alınacaktır. Bununla birlikte Türkiye’de yaşanmakta olan sosyal sorunların çözümüne yönelik aktif sosyal politikalar üretilecektir. Bu çerçevede aile, gençler, işsizler, yoksullar, özürlüler gibi değişik sosyal grupların özel durumlarına da yer verilecektir.
Ders Öğrenme Kazanımları - İktisadî konulara ve yansımalara sosyal boyutuyla bakar ve yeni bakış açıları kazanır
- Klâsik ve modern sosyal sorunların çözümüne yönelik akademik ve pratik bilgi birikimine sahip olur
- Teorik boyutuyla sosyal politikaların temel esaslarını dinamik bir toplumsal süreçte belirler
- Türkiyenin sosyal sorunlarının perde arkasını kavrar ve millî çözüm stratejileri geliştirir
- Sosyal barış ve dayanışma gibi sosyal siyaset hedeflerinin toplum hayatında hâkim olabilmesi yönünde makul yaklaşımlar ve uygun düşünceler geliştirir
- Sosyal bilimlerde bütüncül sosyal politika uygulamalarının önemini kavrar
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Sosyal Politika kavramının dar ve geniş anlamı, tarihî süreç içindeki gelişimi, kapsamı, sosyal bilimler içindeki yeri. Sosyal Politika Teorileri, Sosyal Hukuk
2. Hafta Sosyal Politikanın hedefleri: Sosyal Barış; Sosyal Dayanışma; Sosyal Adalet; Sosyal Yardımlaşma; Sosyal Bütünleşme; Sosyal Kalkınma; Sosyal Refah.
3. Hafta Dünden bugüne (Osmanlı Devleti ve TC Devletinde) Sosyal Devlet; Sosyal Güvenlik; Kamusal Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler İlişkisi.
4. Hafta Çalışma Hayatına Yönelik Sosyal Politikalar (a: İş hayatında temarüze karşı önlemler; b: Çalışma hayatında mobbing sorunları, cinsel taciz sorunları ve bu sorunların çözüm yolları; c: İşyerinde örgütsel performans; d: İşletmelerde sosyal sorumluluk)
5. Hafta Aile Hayatına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Analık hakkının fıtri ve sosyal temelleri; b: Aile içinde şiddete karşı sosyal politikalar)
6. Hafta Kadınlara Yönelik Sosyal Politikalar (a: Hayat Kadınlarının Psiko-Sosyal Rehabilitasyonu; b: Feminist Kadın Politikaları ve Gender Mainstreaming Yaklaşımı)
7. Hafta Sosyal Adaleti Temin Eden Sosyal Politikalar (a: Gelir Dağılımı ve Yeniden Gelir Dağılımı Politikaları; b: Sosyal Transferler; c: Sosyal ve Müterakki Vergi Sistemi; d: Gelir Dağılımı Türleri)
8. Hafta Sosyal Değişim, Dönüşüm ve İlerlemenin Temel Yaklaşımları ve Politikaları: (Sosyal Yapı, Demografik Yapı, Sosyal Sermaye; Sosyal Hareketler; Hayat Kalitesi; Sosyal Refah Hizmetleri ve Sosyal Planlama Arasındaki İlişkiler)
9. Hafta Ara Sınav
10. Hafta Türkiye’nin Sosyal Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Türkiyede Sokak Çocukları Sorununa Karşı Sosyal Politikalar)
11. Hafta Türkiye’nin Sosyal Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Türkiyede Yaşlılara ve Özürlülere Yönelik Sosyal Politika Stratejileri; b: Aktif Yaşlılar ve Özürlüler Politikası; c: Yaşlılığa ve Özürlülüğe Bağlı Bakım Sorunları ve Sosyal Politikalar)
12. Hafta Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (a: Yoksulluk ve yoksullukla mücadele)
13. Hafta Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Sorunlarına Yönelik Sosyal Politikalar (b: İşsizlik ve aktif istihdam politikaları)
14. Hafta Türkiye’de Kamu Alanında Sosyal Sorunlar ve Sosyal Politikalar (a: Türkiyede Yerel Sosyal Politika Uygulamaları; b: Sosyal belediyecilik ve yerel sosyal kalkınma)
15. Hafta Türkiye’nin AB sürecinde sosyal devlet anlayışındaki değişimler, sosyal politika stratejilerinde yeni paradigma arayışları ve modelleri.
16. Hafta Dönem sonu sınavı
Kaynaklar
Ders Notları
Güncel Araştırma Sunumları
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY3 5 0 0 0 0 0 0 -
PY11 3 0 0 0 0 0 0 -
PY14 3 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 2 16
Ara Sınav 1 1 8,5 8,5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0