Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yapı Bilgisi I MMR205 3. Yarıyıl 1 + 2 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Özlem SALLI BİDECİ
Dersi Verenler Doç. Dr. Özlem SALLI BİDECİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Mimarlık mesleği öğrenisi kapsamında olan Yapı Bilgisi derslerinin amacı, öğrencilerin yapı sistemi üzerine gerekli donanıma sahip olmaları, sistem seçimi ve sistem kurabilme becerisini kazanabilmeleridir. Yapı Bilgisi I dersi kapsamında, mimari tasarım çalışmalarına yardımcı olacak yeterlilikte temel bilgilerin verilmesi hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Yapı Bilgisi I dersi kapsamında, mimari tasarım çalışmalarına yardımcı olacak yeterlilikte temel bilgiler verilecektir. Mesleki iletişimde kullanılan yapı ile ilgili kavram ve terimlerin verilmesi yanında, öğrenci, mesleki uygulama alanları ve mimarlık – yapı mevzuatı, sınıflandırma ve kodlama sistemleri, bina-çevre-kullanıcı ilişkileri, yapıdan beklenen performans özellikleri konularında bilgilendirilecektir. apı alt sistemlerinden “taşıyıcı sistemler”, dersin ağırlıklı diğer kısmını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, taşıyıcı sistemlerin tarihsel gelişimi, taşıyıcı sistem elemanları (kemer, tonoz, kubbe, kolon, kiriş, perde duvar) incelenecektir. Taşıyıcı sistemlerin temel prensipleri, geleneksel, gelişmiş geleneksel ve çağdaş taşıyıcı sistemler ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Genellikle inşaat mühendisliği kapsamındaki taşıyıcı sistem hesaplarına değinilmeyen bu derste, öğrencinin mimari çalışmalarında tasarladıkları binaların taşıyıcı sistem kararı verebilmesine baz oluşturacak temel bilgilerin verilmesine çalışılacaktır. Ayrıca bu konuda yürürlükteki standart ve yönetmeliklerde tanımlanan temel kurallara ilişkin bilgiler verilecektir. Görsel uygulama örnekleri ile desteklenen bu derste, öğrencilerin atölyede iki ve üç boyutlu modeller geliştirerek, binaların taşıyıcı sistemlerine yönelik bilgileri somutlaştırması sağlanacaktır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bina-Çevre-Kullanıcı ilişkileri, yapıdan beklenen performans özellikleri hakkında bilgi sahibi olma,
- Yapı sistemi ve alt sistemleri hakkında bilgi sahibi olma, sorunları tanıyabilme, analiz edebilme
- Geleneksel taşıyıcı sistemlerin davranış ilkeleri gelişim ve uygulama hakkında bilgi sahibi olma ve uygulamaya aktarabilme
- Çağdaş taşıyıcı sistemlerin davranış ilkeleri gelişim ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olma ve uygulamaya aktarabilme
- Mesleki iletişimde kullanılan kavram ve terimler hakkında bilgi sahibi olma
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş + akreditasyon
2. Hafta Temel Kavramlar: Yapı, Yapım ve Mimarlık Kavramları. Yapı elemanlarının tanımlanması. Bilgi kaynakları sınıflandırma ve kodlama sistemleri
3. Hafta Kullanıcı - bina - çevre etkileşimi; dış çevre koşulları: (Zemin özellikleri; topografya; bitki örtüsü; güneş radyasyonu, gün ışığı, yağış durumu ve drenaj; rüzgar; ses (gürültü) ve manzara; imar durumu) / Uygulama: Yapı Sistemi Analizi: vaziyet planı
4. Hafta Kullanıcı - bina - çevre etkileşimi; dış çevre koşulları: (Zemin özellikleri; topografya; bitki örtüsü; güneş radyasyonu, gün ışığı, yağış durumu ve drenaj; rüzgar; ses (gürültü) ve manzara; imar durumu) / Uygulama: Yapı Sistemi Analizi: Taşıyıcı, Duvar, Döşeme Sistemler
5. Hafta Taşıyıcı Sistemlerin Tarihsel Gelişimi / Uygulama: Yapı Sistemi Analizi: Merdiven, Çatı Sistemleri
6. Hafta Geleneksel Taşıyıcı Sistemler: Yığma Sistemler, Yığma Sistemlerde Duvar ve Döşeme Oluşturma Prensipleri, Deprem Yönetmeliğinde Yığma Sistemlere İlişkin Temel Kurallar / Uygulama: Fotoğraf (ödev üzerinde tartışma)
7. Hafta Yıl içi sınavı
8. Hafta Geleneksel Taşıyıcı Sistemler: Yığma Sistemler, Yığma Sistemlerde Duvar ve Döşeme Oluşturma Prensipleri, Deprem Yönetmeliğinde Yığma Sistemlere İlişkin Temel Kurallar / Uygulama: Geleneksel taşıyıcı sistemler (Yığma planı çizimi)
9. Hafta Gelişmiş Geleneksel Taşıyıcı Sistemler: Çerçeve Sistemler, Çerçeve Sistemlerde Duvar ve Döşeme Oluşturma Prensipleri, Deprem Yönetmeliğinde Çerçeve Sistemlere İlişkin Temel Kurallar / Uygulama: Geleneksel taşıyıcı sistemler (Yığma maketi)
10. Hafta Gelişmiş Geleneksel Taşıyıcı Sistemler: Çerçeve Sistemler, Çerçeve Sistemlerde Duvar ve Döşeme Oluşturma Prensipleri, Deprem Yönetmeliğinde Çerçeve Sistemlere İlişkin Temel Kurallar / Uygulama: Gelişmiş Geleneksel Taşıyıcı Sistemler (İskelet planı çizimi)
11. Hafta Gelişmiş Geleneksel Taşıyıcı Sistemler: Çerçeve Sistemler, Çerçeve Sistemlerde Duvar ve Döşeme Oluşturma Prensipleri, Deprem Yönetmeliğinde Çerçeve Sistemlere İlişkin Temel Kurallar / Uygulama: Gelişmiş Geleneksel Taşıyıcı Sistemler (İskelet maketi)
12. Hafta Çağdaş Taşıyıcı Sistemler ve Çağdaş Çatı Sistemleri / Uygulama: Çağdaş sistemler (örnekler üzerinden tartışma)
13. Hafta Çağdaş Taşıyıcı Sistemler ve Çağdaş Çatı Sistemleri / Uygulama: Çağdaş sistemler (örnekler üzerinden tartışma)
14. Hafta Çağdaş Taşıyıcı Sistemler ve Çağdaş Çatı Sistemleri / Uygulama: Çağdaş sistemler (maket)
15. Hafta Yıl sonu sınavı
Kaynaklar
Prof. Muhittin BİNAN “Yapı Elemanları”, İ.T.Ü. Yayınları, İstanbul,
Prof.Dr. M. Rıfat ÇELEBİ “Yapı Bilgisi”, İ.K.Ü. Yayınları, İstanbul, 2002
Doç.Dr. Mustafa Çullu Yapı Bilgisi Ders Notları, Köksal Özcan “Yapı”, Bilim Yayınevi, İstanbul,
Murat Soygeniş “Yapı 2-3-4”, Birsen Yayınevi, İstanbul
Görün Özsen, Emel Yamantürk “Taşıyıcı Sistem Tasarımı”, Birsen Yayınevi, İstanbul,
Çetin Türkçü “Çağdaş Taşıyıcı Sistemler”, Bilim Yayınevi, İstanbul,
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 0 -
PY2 5 0 0 0 0 0 -
PY3 4 0 0 0 0 0 -
PY4 5 0 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 0 -
PY6 4 0 0 0 0 0 -
PY7 5 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 0 -
PY10 4 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Ara Sınav 1 1 4 4
Ödev 1 2 3 6
Ödev 2 1 0,5 0,5
Final 1 4 4
Uygulama 2 3 6
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0