Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kanatlı Hayvancılık ve Sağlık Koruma | VET205 | 3. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Atakan TEPE |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Atakan TEPE |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Kanatlı sektöründe çalışacak nitelikli elemanlar için yetiştirmede bakım, besleme,çeşitli kanatlı enfeksiyonları, aşılamalar , nekropsi ve hijyenik tedbirler hakkında ayrıntılı bilgiler vermek.için fiziki ve teknik donanımın öğretilmesi hedeflenmektedir. |
Dersin İçeriği | Kanatlı yetiştiriciliğinin önemi, tavukların sınıflandırılması ve özellikleri, tavuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken kurallar ve sürü yönetimi, kümesler, teknik özellikleri ve malzeme bilgisi, verim yönlerine göre tavuk ırkları ve genel karakterleri, kanatlı damızlık yetiştiriciliği ve hijyeni, yumurtacı tavuk yetiştiriciliği ve hijyeni, etlik piliç yetiştiriciliği ve hijyeni, gaga kesimi ve önemi, ışıklandırma programı ve önemi, zorlamalı tüy dökümü, kanatlı hastalıkları ve önemi |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kanatlı kümeslerinin teknik özelliklerini karşılaştırabilme - Yumurtacı ve etçi tavukların özelliklerini tanıyabilme - Kümeslerdeki ekipmanları kullanabilme - Kanatlıya ait gerekli verileri kayıt altına alabilme - Yetiştirme ile ilgili güncel problemleri çözebilme - Yetiştirme periyodunda verim arttırıcı unsurları analiz edebilme - Kanatlıların yetiştirme dönemi kontrollerinin önemini kavrayabilme - Kanatlı yetiştiriciliğinde ışıklandırma programının önemini kavrayabilme - Kanatlı hastalıklarını tanıyabilme - Kanatlı hastalıklarının tedavi yöntemlerini kavrayabilme |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Kanatlı Hayvancılığının Dünya' da ve ülkemizdeki önemi | |
2. Hafta | Tavuk ırklarının sınıflandırılması | |
3. Hafta | Kümesler ve teknik özellikleri | |
4. Hafta | Damızlık tavuklarda sağlık koruma | |
5. Hafta | Yumurta tavuklarında sağlık koruma | |
6. Hafta | Yumurta tavuklarında sağlık koruma | |
7. Hafta | Yumurta tavuklarında sağlık koruma | |
8. Hafta | Ara sınav | |
9. Hafta | Et tavuklarında sağlık koruma | |
10. Hafta | Et tavuklarında sağlık koruma | |
11. Hafta | Et tavuklarında sağlık koruma | |
12. Hafta | Kanatlı hastalıkları ve tedavileri | |
13. Hafta | Kanatlı hastalıkları ve tedavileri | |
14. Hafta | Kanatlı hastalıkları ve tedavileri |
Tavuk Yetiştiriciliği Prof. Dr. Tahir Aksoy |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | DK10 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 22 | 22 |
Uygulama | 14 | 2 | 28 |
Uygulama DS | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |