Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Anayasa Hukuku ADL1001 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Veysel BABAHANOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bir ülkede devletin niteliğini, yapısını, temel organlarını ve kuruluşunu ve bunlar arasındaki ilişkileri ve kişilerin temel hak ve hürriyetlerini belirleyen Anayasanın temel konularının anlatılması amaçlanmaktadır. Teorik olarak ortaya konulan bilgiler uygulama örnekleri ile somutlaştırılmaya çalışılmaktadır.
Dersin İçeriği Genel esaslar başlığı altında, anayasa ve anayasa hukuku, anayasa ve devlet, çoğulcu demokrasi, çoğulcu demokrasinin uygulandığı rejimler, demokrasinin temel ilkeleri, egemenliğin kullanılması, güçler ayrılığı, siyasal partiler, seçimler. “ Türkiye’de Anayasacılık hareketleri “ başlığı altında, Osmanlı Devleti’nin özellikleri, Islahat hareketleri, Tanzimat dönemi, meşrutiyet dönemi, kurtuluş savaşı dönemi ve 1921-1924 ve 1961 Anayasası, 12 Eylül rejimi incelenerek anayasanın temel ilkeleri, yasama, yürütme, yasama ile yürütme arasındaki ilişkiler anlatılır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Anayasa hukukunun temel kavramları öğrenilir.
- Türkiye'deki anayasal gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunur.
- Anayasanın yapılma süreci ve anayasada bulunması gereken özellikler hakkında bilgi sahibi olunur.
- Devletin temel nitelikleri hakkında bilgi sahibi olunur.
- Kişilerin sahip olduğu temel hak ve hürriyetleri öğrenilir.
- Hükümet sistemlerinin özellikleri öğrenilir.
- Devletin yasama fonksiyonu hakkında bilgi sahibi olunur.
- Devletin yürütme organları hakkında bilgi sahibi olunur
- Devletin yargı organı hakkında bilgi sahibi olunur.
- Anayasanın değiştirilme usulu öğrenilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Anayasa hukuku hakkında genel bilgi verilmesini takiben anayasaların sınıflandırılması anlatılmaktadır . Türkiye'de anayasal gelişmeler ve bu anayasaların temel özellikleri anlatılmaktadır.
2. Hafta Cumhuriyetçilik, üniter devlet, Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ve laik devlet konuları anlatılmaktadır. Demokrasinin anlamı ve kurumları, seçim kavramı ve de mokratik seçim ilkeleri anlatılmaktadır
3. Hafta Siyasi partilerin kurulması, faaliyetleri, siyasi partilere uygulanan yaptırımlar, siyasi partilerin mali denetimi anlatılmaktadır. Hukuk devleti kavramı, hukuk devletinin gerekleri, hukuk devletini sağlam anın mekanizmaları, sosyal devlet ilkesi anlatılmaktadır.
4. Hafta Temel hak ve hürriyetlerin sınıflandırması, temel hak ve hürriyetlerin objektif ve anayasal sınırları anlatılmaktadır. Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması, durdurulması ve tem el hak ve hürriyetlerin ulusal ve uluslar arası düzeyde korunması anlatılmaktadır.
5. Hafta Genel olarak hükümet sistemlerinin anlatılmasını takiben bu bilgiler ışığında Türk hükümet sistemi değerlendirilmektedir. Devletin hukuki fonksiyonları, kuvvetler ayrılığı ve fonksiyonların tasnifi anlatılmaktadır.
6. Hafta Yasama fonksiyonu, yasama yetkisinin tanımı ve özellikleri anlatılmaktadır. Yasama işlemleri, kanunların yapılması, parlamento kararları ve içtüzük kurallarının özellikleri anlatılmaktadır.
7. Hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinin yapısı, milletvekillerinin seçimi, seçim sistemleri anlatılmaktadır. Milletvekilliği sıfatının kazanılması, yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı ile milletvekilliğinin sona ermesi anlatılmaktadır.
8. Hafta Türkiye Büyük Millet Meclisinin iç örgütlenmesi ve çalışma düzeni anlatılmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri anlatılmaktadır.
9. Hafta Yürütme fonksiyonu, kanun hükmünde kararnamelerin niteliği usul ve şekli, konusu yargısal denetimi ve meclis tarafından görüşülmesi anlatılmaktadır. Tüzük, yönetmelik ve yürütme organının diğer düzenleyici işlemleri ile bunların çıkarılma usulu anlatılmaktadır.
10. Hafta Cumhurbaşkanının seçimi, görev ve yetkileri, cumhurbaşkanının işlemleri anlatılma ktadır. Cumhurbaşkanın hukuki, cezai, siyasi sorumluluğu ve görevinin sona ermesi anlatılmaktadır.
11. Hafta Bakanlar Kurulunun kuruluşu, yapısı, görev ve yetkileri ile kurulun çalışma usulu anlatılmaktadır. Bakanlar Kurulunun siyasi, hukuki ve cezai sorumluluğu, Bakanlar Kurulunun ve bakanların görevinin sona ermesi anlatılmaktadır.
12. Hafta Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, yüksek yargı organları anlatılmaktadır. Anayasa yargısı, anayasa mahkemesinin kuruluşu ve görevleri, anayasaya uygunluk denetiminin konusu anlatılmaktadır. Anayasaya uygunluk denetim şekilleri, soyut norm denetiminin, somut norm denetiminin şartları ile bireysel başvuru anlatılmaktadır.
13. Hafta Anayasa mahkemesinin kararlarının niteliği, yürürlüğe girmesi anlatılmaktadır. Olağanüstü hal ve sıkıyönetim ilanı, hukuki sonuçları, yargısal denetimi, uluslar arası antlaşmaların Türk hukuk düzeni içindeki anlatılmaktadır. Anayasaların yapımı, değiştirilme usulleri anlatılmaktadır.
14. Hafta Sınava yönelik çalışma yapılmaktadır.
Kaynaklar
Atar, Yavuz, Anayasa Hukuku, Gözler, Kemal, Kısa Anayasa Hukuku, Bilir, Faruk, Türk Anayasa Hukuku
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 8,5 68
Araştırma 1 15,5 15,5
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 127,5
Dersin AKTS Kredisi 5,0