Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı AEM101 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Zorunlu
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KORKMAZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği alanında ve diğer çalışma ortamlarında yaygın olarak kullanılan bilgisayar-bilgisayar bileşenlerinin tanınması ve ofis programlarını, öğrencilerin ileri düzeyde kullanabilmesini sağlamak.
Dersin İçeriği Donanım (Hardware) ve yazılım (Software) kavramları hakkında temel bilgi. İşletim sistemleri (Kurulum ve temel özellikleri) Excel de tablo yapma, hücre biçimlendirme ve temel matematiksel işlemleri gerçekleştirebilir. Word ile metin oluşturma, biçimlendirme, tablo yapma, otomatik dizin oluşturma vb. işlemleri gerçekleştirir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Donanım (Hardware) ve yazılım (Software) kavramları hakkında temel bilgi.
- İşletim sistemleri (Kurulum ve temel özellikleri)
- Excel de tablo yapma, hücre biçimlendirme ve temel matematiksel işlemleri gerçekleştirebilir.
- Word ile metin oluşturma, biçimlendirme, tablo yapma, otomatik dizin oluşturma vb. işlemleri gerçekleştirir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Donanım (Hardware) ve yazılım (Software) kavramlarının tanımı, görevleri. İç donanım birimleri (Ana kart, Merkezi işlem birimi, Bellek birimleri, Sabit disk, Disket sürücüler, Ses ve ekran kartı, Güç kaynağı v.b.).
2. Hafta Dış donanım birimleri (Monitörler, Klavye, Yazıcılar, Fare, Tarayıcılar v.b.). Dosya ve klasör kavramları. Virüs tanımı, virüslere karşı alınması gereken önlemler.
3. Hafta Windows XP işletim sistemi tanıtımı, masaüstünde yer alan simgeler ve özellikleri. Sabit disk formatlama ve işletim sisteminin yeniden kurulması. Sabit diskin bölümlere ayrılması ve bellek yönetim işlemleri.
4. Hafta Pencereler ve iletişim kutuları. Fare ile yapılan temel işlemler. Menüler, komutlar ve klavye kısa yolları. Dosya ve dizin işlemleri. Görev çubuğu özellikleri ve ayarları. Başlat menüsü öğeleri, ayarları ve temel uygulamalar. Yazıcı yükleme ve ayarlar.
5. Hafta Denetim masası (Bilgisayarın ileri düzey ayaları). Çizim Programları Paint ile resim ve şekil çizmek. Program ekleme ve kaldırma uygulamaları.
6. Hafta Ağ bağlantıları, yerel alan ağı ve çalışma grubu oluşturma. İnternet erişimi ve web tarayıcı kullanımı.
7. Hafta Power Point penceresi elemanları, araç çubukları, menüler vb. Sunu hazırlama ve animasyon ayarları.
8. Hafta Word programının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının açıklanması. Dosya menüsü işlemleri. Düzen menüsü işlemleri. Ekle menüsü işlemleri (grafik, resim, alt-üst bilgi ekleme, denklem ve simge ekleme vb.). Biçim menüsü işlemleri.
9. Hafta Belge şablonu oluşturma, Stil kaynaklarını biçimlendirme, otomatik dizin oluşturma vb. Word hazır şablonlarını kullanma ve adres mektup birleştirme işlemi.
10. Hafta Word de çizim araçlarını kullanarak farklı şemalar oluşturma. Word uygulamasını yazdırma, baskı ön izleme, sayfa düzeni ayarlama vb.
11. Hafta Excel programının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının açıklanması. Özel veri giriş yöntemleri. Bir bilgiyi aynı anda birden fazla hücreye girme, Veri serilerini girme vb.
12. Hafta Dosya menüsü işlemleri. Düzen menüsü işlemleri. Ekle menüsü işlemleri (satır, sütun, grafik ve resim ekleme vb.). Biçim menüsü işlemleri. Hücre formatı değiştirme, koşullu biçimlendirme, biçim kopyalama vb.
13. Hafta Excel’de yapılan tablolar içerisinde formül kullanarak hesaplamalar yaptırma. Temel Excel fonksiyonlarının kullanılması (Topla, ortalama, ondalık yuvarlama, minimum ve maksimum fonksiyonları, eğer fonksiyonu, eğersay fonksiyonu, vb.)
14. Hafta Veri menüsü işlemleri (Veri sıralama, filtreleme, biçim ayarlama, gruplama, bağlantı kurma ve diğer programlarla veri transferi yapma vb.). Veri setleri kullanarak grafik oluşturma ve düzenleme. Excel tablolarını yazdırma, baskı ön izleme, sayfa düzeni ayarlama vb.
Kaynaklar
Course Book / Notes • Tuncer, K., Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (Bilgisayara Giriş), Kriter Basım Yayın Dağıtım, 2011.
Karagülle, İ., Yeni Başlayanlar İçin Bilgisayar, Türkmen Kitabevi, İstanbul, 1997.
Bal Çebi, H., Başlangıçtan İleri Seviyeye Bilgisayar Cilt I-II, Trabzon, 2004.
Çelik, M. ve Bakioğlu, M., Mühendisler için Excel Uygulamaları, Nobel Akademik Yayıncılık, 2013
LAmbert, J. ve Cox, J., Microsoft Word 2010 Step by Step, Arkadaş Yayınları, 2011.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 3 3
Ödev 1 3 5 15
Ödev 2 3 5 15
Final 1 3 3
Uygulama 3 5 15
Sınıf İçi Etkinlik 14 2 28
Toplam İş Yükü 79
Dersin AKTS Kredisi 3,0