Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İmalat İşlemleri III MAK2133 3. Yarıyıl 3 + 1 4,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze , Atölye uygulamaları
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ARSLAN
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ARSLAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı 1. Üniversal torna tezgahı aksesuarları ve rovelver torna tezgahlarını kullanarak üretim yapabilme. 2. Üniversal freze tezgahı aksesuarlarını kullanarak üretim yapabilme 3. Alet bileme tezgahlarında kesici alet bileyebilme ve taşlama tezgahlarında temel taşlama işlemleri yapabilme. 4. Gaz- altı kaynak makinelerinde temel kaynak işlemlerini yapabilme.
Dersin İçeriği 1- Üniversal torna tezgahları ve aksesuarlarını kullanarak üretim yapabilme. 2- Rovelver torna tezgahları ve aksesuarlarını kullanarak üretim yapabilme. 3- Üniversal freze tezgahı aksesuarlarını kullanarak üretim yapabilme. 4- Alet bileme tezgahı ve aksesuarlarını kullanarak kesici takımları bileyebilme. 5- Silindirik taşlama tezgahı ve aksesuarlarını kullanarak taşlama yapabilme. 6- Düzlem taşlama tezgahı ve aksesuarlarını kullanarak taşlama yapabilme. 7- Gaz-altı kaynak makine çeşitleri ve aksesuarlarını kullanarak gaz-altı kaynak ( M.İ.G ) , ( M.A.G ) , ( T.İ.G ) çeşitlerini yapabilme.
Ders Öğrenme Kazanımları - 1) Üniversal torna tezgahlarında temel bilgi ve beceri işlemlerini iyi bilir.
- 2) Üniversal freze tezgahlarında temel bilgi ve beceri işlemlerini iyi bilir.
- 3) Ayarlanabilir ölçme ve kontrol aletlerinin bilgi ve beceri işlemlerini iyi bilir.
- 4) Taşlama tezgahlarının temel bilgi ve beceri işlemlerini iyi bilir.
- 5) Tozaltı kaynak ünitelerinde temel kaynak beceri işlemlerini iyi bilir.
- 6) Gazaltı kaynak ünitelerinde temel kaynak beceri işlemlerini iyi bilir.
- 7) Revolver Torna tezgahlarında temel bilgi ve beceri işlemlerini iyi bilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta A- TOZ ALTI KAYNAĞI : ---Tozaltı kaynağının özellikleri, yapılışı ve kullanım alanları. ---Tozaltı kaynağında kullanılan elektrotlar, özellikleri.
2. Hafta B- GAZALTI KAYNAKLARI : T . İ .G ( Tungsten İnert Gas Welding ) --- Gazaltı kaynaklarının özellikleri, yapılışı ve kullanım alanları.
3. Hafta --M . İ . G ( Metal İnert Gas Welding ) M . A . G ( Metal Active Gas Welding ) Gazaltı kaynaklarının Özellikleri, yapılışı ve kullanım alanları. --- Gazaltı ve Toz altı kaynaklarının diğer kaynak türlerine göre avantaj ve dezavantajları.
4. Hafta ELEKTRİK DİRENÇ KAYNAKLARI : ---Nokta kaynağı. ---Dikiş kaynağı. --- Alın kaynağı ---Bu kaynakların yapılışı, kullanım alanları ve diğer kaynak türlerine göre avantaj ve dezavantajları.
5. Hafta Üniversal Torna tezgahları aksesuarlarından ; -- Ayna çeşitleri. --Konik çekme ve kopya aparatları. -- Kater ( Takım tutucusu ) çeşitleri. Belirtilen aksesuar çeşitlerinin özellikleri kullanım şekilleri ve kullanım alanları.
6. Hafta REVOLVER TORNA TEZGAHLARI ; ---İş parçasının işlem sırasına göre kesici aletlerinin hazırlanması ve rovelver torna tezgahının düzenlenmesi. --- Revolver torna tezgahlarında temel tornalama işlemleri.
7. Hafta Freze Tezgahlarının yardımcı aksesuarlarını kullanarak. --Aynı - Zıt frezeleme işlemleri -- Basit bölme işlemleri -- Aracılı basit bölme işlemleri -- Divizör kullanarak Yedirmeli bölme , dorusal bölme işlemlerinin yapılması.
8. Hafta ---Freze tezgahlarında divizör kullanarak ; Açısal bölme işlemleri, Helis dişlilerin açılması, Konik dişlilerin açılması. Alet bileme tezgahlarını kullanarak tek ve çok ağızlı frezelerin bilenmesi, ---Düzlemve silindirik taşlama tezgahlarında muhtelif taşlama işlemlerinin yapılması. Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta ---Freze tezgahlarında divizör kullanarak ; Açısal bölme işlemleri, Helis dişlilerin açılması, Konik dişlilerin açılması. Alet bileme tezgahlarını kullanarak tek ve çok ağızlı frezelerin bilenmesi, ---Düzlemve silindirik taşlama tezgahlarında muhtelif taşlama işlemlerinin yapılması. Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta MAKİNE VE KAYNAK ATÖLYESİNDE UYGULAMALAR : --Üniversal torna tezgahlarında ; Değişik torna aksesuarları ile farklı tonalama uygulamaları. --- Freze tezgahlarında : Aracılı basit bölme ve Açısal bölme uygulamaları. --- Gazaltı kaynak makinesinde ; Dikiş ve ek kaynağı uygulamaları. --- Alet bileme tezgahında ; İnce ve kaba talaş torna kalemleri bileme uygulamaları.
11. Hafta ---Torna tezgahlarında : Konik tornalama ve tırtıl çekme uygulamaları. --- Freze tezgahlarında : Yedirmeli bölme uygulamaları. --- Gazaltı kaynak makinesinde : köşe ve bindirme kaynağı uygulamaları.---Alet Bileme Tezgahında : Parmak freze bileme uygulamaları.
12. Hafta --Torna Tezgahlarında : Metrik vida açma uygulamaları. Freze Tezgahlarında : Uzun adımlı ( helis dişlilerin ) açılması. ---Gazaltı kaynak makinesinde : Dik kaynak uygulamaları. --- Alet Bileme Tezgahında : Vals freze bileme uygulamaları.
13. Hafta -Torna Tezgahlarında Whithwort vida açma uygulamaları. --- Freze Tezgahlarında : Kısa adımlı ( Kare vida ) Helislerin açılması. --- Gazaltı kaynak makinesinde : Boru kaynağı uygulamaları. --- Silindirik Taşlama tezgahında : Silindirik yüzeylerin taşlanması
14. Hafta - Revolver Torna tezgahında Çok işlemli tornalama uygulamaları. ---Freze Tezgahlarında : Konik dişlilerin açılması. --- Gazaltı Kaynak makinesinde : Değişik profillerin kaynatılması.--- Düzlem Taşlama tezgahında : Düzlem yüzeylerin taşlanması.
Kaynaklar
Takım tezgahları – Prof. Mustafa AKKURT
Tesviycilik teknolojisi – Halit BULUT – Şefik ÖZCAN
Frezecilik – Nusret İPEKÇİOĞLU
Taşlamacılık ve alet bileme teknolojisi – Mustafa BAĞCI – Yakup ERİŞGİN
Tozaltı ve Gazaltı kaynak Teknikleri-Kasım ADSAN—Prof Selahattin ANIK
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 4 4 4 4 4 4 4 4 -
PY2 5 5 5 4 3 2 4 1 40,60
PY3 3 5 5 4 3 1 1 1 40,60
PY4 4 1 1 1 1 1 1 1 40,60
PY5 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY6 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY7 4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY10 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY12 4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY13 5 5 5 5 5 5 5 1 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Uygulama 7 4 28
Sınıf İçi Etkinlik 8 2 16
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0