Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Meslek Teknolojisi-II MAK1132 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi YÜZ YÜZE ANLATIM.
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ARSLAN
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ARSLAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Makine üretim teknikerliği için gereken, torna ve freze tezgahlarında ileri düzeyde; planya, taşlama,broş ve ince işleme tezgahlarında temel talaş kaldırma ilkelerini kavrayabilme
Dersin İçeriği A. Torna tezgâhlarında talaş kaldırma ilkeleri. B. Freze tezgâhlarında talaş kaldırma ilkeleri. C. Vargel ve planya tezgâhlarında talaş kaldırma ilkeleri. D. Taşlama tezgahlarında talaş kaldırma ilkeleri. E. Broşlarla (tığ çekme) talaş kaldırma ilkeleri. F. İnce işleme ile talaş kaldırma ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - --Torna tezgâhlarında talaş kaldırma ilkelerini iyi bilir.
- -- Freze tezgâhlarında talaş kaldırma ilkelerini iyi bilir.
- -- Vargel ve planya tezgâhlarında talaş kaldırma ilkelerini iyi bilir.
- -- Taşlama tezgahlarında talaş kaldırma ilkelerini iyi bilir.
- -- Broşlarla (tığ çekme) talaş kaldırma ilkelerini iyi bilir.
- -- İnce işleme ile talaş kaldırma ilkelerini iyi bilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta A. Torna tezgahlarında talaş kaldırma ilkeleri : --- Talaş kaldırmada takım ömrüne etki eden faktörler. --- Talaş kaldırma esnasında oluşan kesme kuvvetlerinin sebepleri ve etkileri.
2. Hafta --- Torna kalemlerini punta ekseninde tezgaha bağlayarak talaş kaldırır. Aynı kalemlerin punta ekseninin altında veya üstünde bağlanması halinde talaş kaldırma işlemi sırasında oluşacak olumsuzlukları görür. --- Torna tezgahlarında imalat yaparken oluşan talaş çeşitlerinin, iş güvenliği açısından avantaj ve dezavantajları; talaş kırıcı çeşitleri ve özellikleri.
3. Hafta --- Talaş kaldırma esnasında oluşan ısının sebepleri, etkileri ve çözümü. --- Torna tezgahlarında talaş kaldırma işlemi sırasında oluşan; aşınmanın sebepleri, çeşitleri, özellikleri,etkileri ve çözümü.
4. Hafta --- Torna tezgahında vida çekme işlemi için ; fener mili ile ana mili arasındaki dişli çark donanımı hesaplarının yapılması ve bulunan dişlilerin gerekli millere takılması. --- Torna tezgahlarında imalat zamanı hesaplarının yapılması.
5. Hafta B. Freze tezgahlarında talaş kaldırma ilkeleri. --- Freze tezgahlarında talaş kaldırma işleminin; takım ömrünü ve özelliklerini etkiliyen faktörler. --- Freze tezgahında talaş kaldırma işlemi sırasında; ısınma, aşınma ve,kesmekuvvetlerinin oluşumunun; sebepleri, çeşitleri, özellikleri ve etkileri.
6. Hafta --- Freze tezgâhlarına iş parçası bağlama yöntemleri,özellikleri ve fonksiyonları. --- Takma uçlu kesicilerin takım tutucularına ve diğer freze çakılarının freze tezgahlarına bağlanma ilkeleri.
7. Hafta C. Vargel ve planya tezgahlarında Talaş kaldırma ilkeleri: --- Vargel ve planya tezgahlarının çeşitleri ve çalışma ilkeleri. --- Vargel ve planya tezgahlarında kullanılan kesici takımların çeşitleri, özellikleri ve takım geometrileri.
8. Hafta --- Talaş kaldırma değişkenlerinin belirlenmesi ve işleme zamanının hesaplanması. --- Vargel tezgâhında kesici takımı etkileyen kuvvetlerin analizi.
9. Hafta --- Talaş kaldırma değişkenlerinin belirlenmesi ve işleme zamanının hesaplanması. Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta D. Taşlama tezgahlarında talaş kaldırma ilkeleri. ---Zımpara taşlarının yapısı, malzemelerine göre çeşitleri,işe uygun taşlama taşının seçimi. --- Taşlama tezgâhlarında kesme teorisi.
11. Hafta --- Taşlama yöntemine ve malzeme cinsine göre kesme hızının belirlenmesi. --- Taşlama çeşitlerinin (silindirik, düzlem, puntasız ) talaş kaldırma ilkeleri.
12. Hafta E. Broşlarla (tığ çekme ) talaş kaldırma ilkeleri : --- Broşlamada takım geometrisi ve kesme olayı. --- Broşlarınve broş makinelerini çeşit ve özellikleri.
13. Hafta F. İnce işleme ile talaş kaldırma ilkeleri : --- İnce işlemenin gerekliliği ve özellikleri. --- Tamlık aranmayan yüzeylerin parlatılmasında kullanılan ince işleme yöntemleri. (fırçalama, raspalama, açkılama, parlatma dolapları.)
14. Hafta --- Honlama aletleri ve makinelerinin çeşitleri ve özellikleri. Honlama işleminin yapılışı. --- Kumlama yöntemi ile yüzeylerin temizlenmesi. --- Vibrasyon yöntemi ile yüzeylerin temizlenmesi.
Kaynaklar
Takım tezgahları – Prof. Mustafa AKKURT
Tesviycilik teknolojisi – Halit BULUT – Şefik ÖZCAN
Frezecilik – Nusret İPEKÇİOĞLU
Taşlamacılık ve alet bileme teknolojisi – Mustafa BAĞCI – Yakup ERİŞGİN
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 0 0 0 -
PY2 4 0 0 0 0 0 0 -
PY3 4 0 0 0 0 0 0 -
PY4 4 0 0 0 0 0 0 -
PY5 3 0 0 0 0 0 0 -
PY6 3 0 0 0 0 0 0 -
PY7 4 0 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 0 0 -
PY10 3 0 0 0 0 0 0 -
PY11 3 0 0 0 0 0 0 -
PY12 4 0 0 0 0 0 0 -
PY13 5 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Araştırma 2 2 4
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 3 1 3
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 2 2
Uygulama 3 4 12
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 2,0