Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Spor Psikolojisi ATE208 4. Yarıyıl 2 + 0 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz-yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Doç. Dr. Şirin PEPE
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Spor psikolojisinin tanımı, temel kavramları, tarihsel gelişimi, amacı ve günümüzdeki çalışma, alanları, sporda performansı etkileyen bilişsel, duyuşsal ve kişilik faktörleri, psikolojik antrenman, yarışma, sporda kişilik, kaygı, dikkat ve konsantrasyon, sporda liderlik ve grup dinamizmi, sporda motivasyon, egzersiz yapmanın altındaki nedenler gibi konuları inceleyerek, performansı geliştirmedeki olanakları araştırır, sporda saldırganlık hakkında bilgi edinir.
Dersin İçeriği Spor psikolojisinin tanımı, performansı arttırmada uygulanacak yöntemler ve kuramlar, kaygı, stres, dikkat ve konsantrasyon, liderlik, grup, motivasyon, gevşeme teknikleri ve saldırganlık
Ders Öğrenme Kazanımları - Psikoloji tanımı, akımları ve alt alanları, spor psikolojisinin amaçları, konularını açıklar
- Kişiliğin tanımı, Erikson ve Freudun kişilik gelişimi kuramlarını açıklar
- Güdülenme ile ilgili temel bilgiler, güdülenme çeşitlerini açıklar
- Stres belirtileri ve stresle baş etmede neler yapılması gerektiğini açıklar
- Sporcuları tanımada kullanılabilecek tanıma teknikleri ve iletişim, beden dili ve sporcu ile doğru iletişim kurma konusunda doğru yaklaşımı açıklar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Psikolojinin tanımı, akımları, psikolojide kullanılan teknikler ve alt alanları kısaca aktarılır. Psikolojinin alt alanı olan spor psikolojisinin tanımı yapılır temel terminoloji verilir. Spor psikolojisinin dünyada ve ülkemizdeki gelişimi kısa bir tarihçesi verilir
2. Hafta Bir sporcunun kulübe başlamasından itibaren psikolojik hazırlık için gerekli olan sistemli çalışmalar temel olarak sunulur. Bireyi tanıma tekniklerinin nerede ve nasıl kim tarafından kullanılması konusunda farkındalık yaratılır.
3. Hafta Kısaca kişilik gelişiminden söz edilir. Freud'un kişilik katmanlarından ve kişilik gelişim aşamaları aktarılır. Bu aşamaların özellikle spora yeni başlayanlar açısından önemi ve antrenörün bu bilgileri değerlendirerek nelere dikkat etmesi gerektiği, örnek olaylarla interaktif değerlendirilir.
4. Hafta Erikson'un Psikososyal kişilik kuramı, yaşlara göre kişilik gelişimi, temel güven duygusunun gelişimi, sporcularda öz güvenin performansa etkisi, antrenörün sporcuda özgüveni geliştirmek için yapması gereken çalışmalar aktarılır.
5. Hafta Motivasyon tanımı, çeşitleri, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi, ihtiyaçlar ve güdülenme arasındaki ilişki, iyi bir motivasyon için gerekli koşullar örneklerle aktarılır.
6. Hafta Yeterli, aşırı ve yetersiz motivasyonun psikolojik belirtileri, antrenörün yeterli güdülenme için yapması gerekenler, aşırı güdülenmede stres belirtileri ve sürantrenman belirtileri ve bu durumlarda antrenörün yapması gereken psikolojik desteklerin neler olacağı aktarılır.
7. Hafta Stres- kaygı korku kavramları tanıtılır. Durumluluk sürekli kaygı ve belirtiler değerlendirilir. Stresle başetmede antrenörün izlemesi gereken doğru yaklaşımlar nasıl olmalıdır konusunda interaktif bir şekilde farkındalık yaratılır.
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Antrenörden kaynaklanabilecek ve sporcunun performansına olumsuz etki edebilecek durumlar değerlendirilir. Antrenörün kişiliği, beklentileri, duyguları ve bunların sporcunun performansına etkileri konusunda antrenörün iç gözlem çalışması nasıl yapması gerektiği interaktif bir şekilde aktarılır.
10. Hafta Denetim odağı, içsel ve dışsal odaklanma ve bunların başarıya etkisi, sporcuların nasıl bir odağa sahip olduklarının değerlendirilmesi ve doğru yaklaşım geliştirme yolları aktarılır.
11. Hafta Grup nedir, grup dinamizmi, grup olma bilinci geliştirme, grup dinamizmi aşamaları, Muzaffer Şerif'in Sosyal psikolojide yaptığı araştırmalardan söz edilir. Takım ruhu yaratma ilkeleri, ekip içinde çalışanların rolü değerlendirilir.
12. Hafta Motivasyon sağlamada ve doruk performansa ulaşmada ödül ve ceza kavramları, ödül ve ceza örnekleri ve performans açısından sonuçları interaktif değerlendirilir.
13. Hafta Takım ve bireysel sporla uğraşan sporcularda kendi kendini sevk ve idare yeteneklerinin gelişimi nasıl olmalı ve bunun başarıya etkisi interaktif değerlendirilir. Zihinsel antrenmanların genel safhaları ve uygulanmasından kısaca söz edilir.
14. Hafta Sporcularda görülebilecek psikolojik problemler ve antrenör yaklaşımları nasıl olmalı konusunda farkındalık yaratılması, gerek sorun durumları gerek performans sağlamada doğru bir iletişim kurmanın önemi aktarılır.
15. Hafta Çocuk ve genç sporcular açısından yaş dönem özellikleri, doğru bir iletişim nasıl olmalı aile ile işbirliğinin önemi, çocuk ve aile ile işbirliği kurmanın motivasyon ve doruk performans açısından önemi interaktif değerlendirilir.
16. Hafta Final sınavı
Kaynaklar
”Spor Psikolojisi” Doç. Dr. Şefik Tiryaki, Eylül Kitap ve Yayınevi.
Uygulamalı Spor Psikolojisinde Zihinsel Antrenman” Erkut Konter, Nobel Yayın Dağıtım.
Advances in Sport Psychology , Thelma S. Horn. Publisher Human Kinetics, 2008
“Uygulamalı Spor Psikolojisi”, S. Baumann, Çev. Can İkizler ve Ali Osman Özcan, Alfa Basım Yayım Dağıtım.
Stres ve Başa Çıkma Yolları, Acar Baltaş, Zuhal Baltaş, Remzi Kitabevi.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 0 0 0 0 0 -
PY4 4 0 0 0 0 0 -
PY5 4 0 0 0 0 0 -
PY15 3 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 15 15
Ara Sınav 2 1 9,5 9,5
Ödev 1 2 8 16
Ödev 2 2 8 16
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0