Sınavlar
Sınavlar; ara sınavları, mazeret sınavları, yarıyıl sonu sınavları, bütünleme sınavları, yaz öğretimi sonu sınavları, ek sınavlar, muafiyet sınavları ve tek ders sınavları olmak üzere sekiz çeşittir. Sınavlar; yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sağlık, doğal afet ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilen diğer mazeretleri nedeniyle bir dersin ara sınavına giremeyen öğrenciler; mazeretlerinin kabul edilebilmesi için aldıkları sağlık raporlarını veya diğer mazeret belgelerini, elden üç gün içerisinde, posta ile bir hafta içerisinde fakülte/yüksekokul sekreterliğine teslim etmek zorundadırlar. Rapor veya diğer mazeret belgeleri yapılacak olan ilk ilgili yönetim kurulunda karara bağlanır. Mazeret ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.
Yarıyıl içinde derslere devam etmeyen öğrencilere DVZ notu verilir ve bu öğrencilerin listesi yarıyıl sonu sınavından önce bölüm başkanlığı tarafından ilan edilir. Bu öğrenciler, yarıyıl sonu sınavına giremez.
Ara sınav ve yarıyıl sonu sınav sonuçları ile birlikte daha önce ilan edilen esaslara göre hesaplanan dersin başarı notları ilgili öğretim elemanınca öğrencilere ilan edilir ve akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde internet ortamındaki listelere kaydedilir. Bu listelerin bir örneği bölüm başkanlığına imza karşılığı teslim edilir.
Yarıyıl sonu sınavları sonunda bazı derslerden FD notu alarak başarısız olan öğrenciler, bu derslerin bütünleme sınavlarına girebilir. Öğrencinin yarıyıl sonu sınavından FD alarak başarısız olduğu dersin bütünleme sınavı, dersin yarıyıl sonu sınavından iki hafta sonra yapılır.
Öğrenci, bütünleme sınavına girdiği dersi yaz öğretiminde alamaz. Bütünleme sınavına katılan öğrencinin, ilgili derse ait başarı notu belirlenirken, yarıyıl sonu sınav notu yerine bütünleme sınav notu kullanılır. Herhangi bir dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olmayan öğrenci bütünleme sınavına da giremez. Yarıyıl sonu sınavları, bütünleme sınavları ve ek sınavlar Senato tarafından kabul edilen akademik takvimde belirtilen süreler içinde yapılır.
Notlandırma esasları ve başarı koşulları
Eski yönetmelik öğrencilerinin; yarıyıl içindeki çalışmaları, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav notları, derse devamı, öğretim elemanının yarıyıl başında bölüm başkanlığına teslim ettiği ders planında gösterilen şekilde değerlendirmeye alınarak dersin başarı puanı ve harf notu takdir edilir.
Başarı puanlarına karşılık gelen harf notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:
Başarı Puanı Harf Notu Katsayı Başarı Derecesi Katılmayan Notlar
90-100 AA 4.0 Pekiyi YT Yeterli
85- 89 BA 3.5 İyi-Pekiyi YZ Yetersiz
80- 84 BB 3.0 İyi
75- 79 CB 2.5 Orta-İyi
65- 74 CC 2.0 Orta
60- 64 DC 1.5 Geçer-Orta
55- 59 DD 1.0 Geçer
45- 54 FD 0.5 Geçmez-Zayıf
44 ve aşağısı FF 0 Çok Zayıf
EKS 0 / Eksik
DVZ 0 / Devamsız
MEKS 0 / Mazeretli eksik
Yeni yönetmelik öğrencilerinin; yarıyıl içindeki çalışmaları, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav notları, derse devamı, öğretim elemanının yarıyıl başında bölüm başkanlığına teslim ettiği ders planında gösterilen şekilde değerlendirmeye alınarak dersin başarı puanı ve harf notu takdir edilir.
Başarı puanlarına karşılık gelen harf notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Başarı Puanı Harf Notu Katsayı Başarı Derecesi
90-100 AA 4.00 Pekiyi
85- 89 BA 3.50 İyi-Pekiyi
80- 84 BB 3.25 İyi
70- 79 CB 3.00 Orta-İyi
60- 69 CC 2.50 Orta
55- 59 DC 2.25 Geçer-Orta
50- 54 DD 2.00 Geçer
40-49 FD 1.50 Geçmez
39 ve asağısı F 0 / Geçmez
EKS 0 / Eksik
DVZ 0 / Devamsız
MEKS 0 / Mazeretli eksik
MUAF 0 / yeterli
Ortalamaya Katılmayan Notlar
YT Yeterli
YZ Yetersiz
Bir dersten başarılı olmak için, dersin başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir.