Ders Adı | Kodu | Dili | Türü | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek İçecek Servisi I | TOİ3189 | Türkçe | Zorunlu | 3. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşul Dersleri | |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ |
Dersi Veren(ler) | Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ (Güz) |
Dersin Amacı | Yiyecek-İçecek endüstrisinin önemi ve gelişim süreci belirtilerek, bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin sınıflandırılması sağlanmaktadır. Yiyecek-içecek faaliyetleri konusunda yönetim ve sorumluluk anında yapılması gereken işlemler açıklanır. Yiyecek-İçecek işletmelerinin ilişkide olduğu birincil ve ikincil grupların açıklanarak değerlendirilir. Yönetimin temel fonksiyonlarının yiyecek içecek işletmelerince uygulanışının açılımları belirtilir. Yiyecek-İçecek hizmetleri organizasyonunda yer alan personel tanımlarının ve görevlerinin belirtilmesi sağlanır. Menü plânlamalarının önemi ve menüye göre kuver hazırlama uygulamalarının yapılması. Menü türlerinin açıklanması yapılır. Ön hazırlık çalışma uygulamaları ve banket organizasyonlarına ilişkin bilgilendirmeler. Flambe ve Tranche işlemlerinin uygulayışını aktarma. Barda çalışma prensipleri ve araç gereçleri vurgulama. Çeşitli kokteyl reçetelerini, öğrenerek uygulayabilme becerisini kazandırma. Yiyecek-İçecek İşletmelerinde teslim alma ve satın alma depolama işlevlerinin yerine getiriliş kriterleri. Üretim plânlaması ve pişirme tekniklerinin irdelenmesi. Servis usulleri ve teknikleri konusunda geniş bilgilerin verilmesi ve uygulamalarının yapılışı. Yiyecek-içecek mekanlarındaki sanitasyonun sağlanması ve önemine dair bilgilendirmelerin yapılması ve yiyecek-İçecek işletmelerinin pazarlama plânlamalarına dair bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır. |
Dersin İçeriği | Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısı, çalışan personelin görev tanımları ve sorumlulukları, Yiyecek içecek işletmelerinde yemek kartı ve fiyatlama yöntemleri, kullanılan hesap sistemleri, yapılan servis çeşitleri, kasa , mutfak ve salon arasındaki iletişim süreci ve yiyecek içecek işletmelerindeki ön hazırlık çalışmaları, bar çalışmaları ve misafir masasında gerçekleştirilen servis yöntemlerinin uygulamalı aktarımı. |
# | Öğrenme Kazanımı |
1 | Yiyecek-içecek departmanında görev alan personel hakkında detaylı bilgi edinilecektir, |
2 | Servis departmanında kullanılan araç gereçleri tanıma, kullanma ve uygulamaları. |
3 | Menü plânlamasının önemi ve menü türleri hakkında geniş temel bilgileri edinme. Menüye göre kuvar hazırlama uygulamaları. |
4 | Mise en place çalışmaları ve uygulamaları. Müşteri ilişkiler konusunda bilgi kazanımı. |
5 | Servis usullerini bilmek ve uygulamak. Üretimin nasıl gerçekleştirildiğini kavramak. |
6 | Flambe (alevlendirme), et ve meyvelerin kesilmesi ve ayıklanmasına ilişkin uygulama becerisi edinme. |
7 | Bar, bar türleri, barda sunulan içecekler ve garnitürleri hakkında bilgi edinme ve uygulama yapabilme becerisini geliştirme. |
Hafta | Konular/Uygulamalar | Yöntem |
---|---|---|
1. Hafta | Otel organizasyonu içerisinde servis departmanının yeri ve servis personelinin görev yerleri. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
2. Hafta | Servis personelinde aranan özellikler. Servis personelinin kişisel özellikleri, bilgisi ve görevleri. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati (14 hafta) Araştırma |
3. Hafta | Servis personelinin üniformaları ve servis esnasında servis personelinin üzerinde bulundurması gereken araçların uygulamalı gösterimi. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
4. Hafta | Servis departmanında kullanılan metal, cam, porselen malzemeler ve özellikleri. Servis arabaları, masa örtüleri ve diğer araç ve gereçler. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati (14 hafta) |
5. Hafta | Klasik ve modern menü içerikleri. Menülerin adlandırılması ve menüye göre kuver hazırlama uygulamaları. Menü tanzim edilirken ve menü kartı düzenlerken dikkat edilecek hususlar. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Mise en place çalışmaları ve uygulanışı. Genel servis Kuralları. Servis metodları ve detaylı uygulamaları. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
7. Hafta | Ziyafetler ve ziyafet masa düzenleri. Sofra protokolü ve protokol servis kurallarına ait uygulamaların yapılışı. Ziyafet organizasyonları. Büfe tanzimi ve servisi. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Kokteyl ve Davet organizasyonları. Kokteyl yiyeceklerine ilişkin uygulamalar. Müşteri masasında yapılan çalışmalar. | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
9. Hafta | Ara Sınav. Flambe ve Fondü uygulamalarına ilişkin teorik bilgiler. | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati (14 hafta) Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Fondü ve Flambe hazırlama ve uygulamaları. Tranche çalışmaları ve uygulamaları. (Uygulama Sınavı). | Diğer Faaliyetler Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
11. Hafta | Bar çeşitleri. Bar personelinde aranan nitelikler. Barda kullanılan içecekler hakkında bilgiler. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Çeşitli kokteyl reçeteleri. Yemekte kullanılan içecekler ve servis yöntemlerine ait uygulamalar. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Yiyeceklerin satışı ve gelir kontrolü. Mekanik, manuel ve bilgisayarlı özel kontrol yöntemleri. (Uygulama Sınavı). | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | İçecek kontrolü ve uygulama aşamaları. | Ders Saati (14 hafta) Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
15. Hafta | FİNAL SINAVI | |
16. Hafta | FİNAL SINAVI |
No | Program Yeterlilikleri | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
2 | 2. Turizm ve Otelcilik sektöründeki departman ve departmanlar arası işleyişi ve çalışma esaslarını kavrar. | ✔ | |||||
3 | 3. Mesleki araç ve gereçleri uygulamalı olarak kullanabilme becerisini elde eder. | ✔ | |||||
4 | 4. Mesleki terimleri ve jargonları öğrenerek, teorik bilgileri kullanabilir . | ✔ | |||||
5 | 5. Turizm ve otelcilik sektöründeki yenilikleri gelişmeleri takip ederek, değerlendirme yapabilme becerisi geliştirir ve meydana gelen olaylar karşısında yorumlamada bulunur. | ✔ | |||||
6 | 6. Çözümsüzlük ve kriz anlarında aktif çözümleme ve doğru karar verebilme becerisine sahip olur. | ✔ | |||||
7 | 7. Yönetimin fonksiyonlarını, etkin kullanmayı öğrenerek, girişimci ve yaratıcı düşünebilme kabiliyetini elde eder. | ✔ | |||||
8 | 8. Turizm ve Otelcilik endüstrisini oluşturan unsurlar ve mevzuat hakkında detaylı bilgilere vakıf olur. | ✔ | |||||
9 | 9. Turizm ve Otelcilik sektöründe kullanılan bilgisayar programları ve yeni teknolojiler konularında yeterlilik kazanır. | ✔ | |||||
10 | 10. Analitik düşünme kabiliyetini geliştirme aynı zamanda karmaşık konularda analiz yapabilme konusunda turizm sektörünün kendine has özelliklerini kavrar. | ✔ | |||||
11 | 11. Turizm ve otelcilik sektörü içerisinde yer alan birimlerde iletişim kanallarını usulüne uygun kullanabilme ve beşeri ilişkileri en üst noktada tutabilme bilgisine sahip olur. | ✔ |
Program Yeterlilik | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
PY5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
PY6 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PY7 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PY8 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
PY9 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
PY10 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
PY11 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Ders Kitabı veya Notu | Ders Kitabı veya Ders Notu bulunmamaktadır. |
---|---|
Diğer Kaynaklar |
|
Güz Dönemi | |||
Sorumlu Personel | Grup | Değerlendirme Yöntemi | Yüzde |
---|---|---|---|
Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ | Vize | 30,00 | |
Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ | Uygulama I | 5,00 | |
Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ | Uygulama II | 5,00 | |
Öğr. Gör. Reyhan SÖNMEZ | Final | 60,00 | |
Toplam | 100,00 |
AKTS / İş Yükü Tablosu | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |
---|---|---|---|---|
Sınavlar |
Ara Sınav 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 1 | 1 | 10 | 10 | |
Final | 1 | 15 | 15 | |
Uygulama | 1 | 10 | 10 | |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 4 | 56 | |
Toplam İş Yükü | 101 | |||
*AKTS = (Toplam İş Yükü) / 25,5 | Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |