Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak 2014 yılında kurulan Girişimcilik Yüksek Lisans Programı gelişen dünya düzenindeki gelecek yönlü eğilimler dikkate alınarak oluşturulmuştur. Temel amacı, “girişimcilik ile ilgili akademik hayattaki bilimsel ve uygulamalı bilgi birikimini KOBİ sahip/yöneticilerine ve geleceğin girişimcilerine aktarmak” olan program, işletmecilik disiplininin girişimcilikle doğrudan ilişkili çeşitli alanlarını kapsayan kuramsal ve uygulamalı derslerden oluşan disiplinler arası bir yaklaşıma sahiptir.
Girişimci adaylar yetiştirmek ve gerek iş dünyası için gerek ise akademik camia için donanımlı ve başarı güdüsü yüksek bireyler yetiştirmek.
Ülkenin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu yenilikçi girişimcileri yetiştiren en önde gelen bölüm olmak.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Girişimcilik Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
[] Kazanılan Derecenin Seviyesi
Bu program, yüksek lisans düzeyinde öğretim veren bir programdır.
Yüksek Lisans Programına başvuruda bulunacak olan adayların:
• Bir lisans diplomasına sahip olması,
• Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’ndan başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puana sahip olması veya uluslararası geçerliliği olan GMAT sınavından en az 450 puan ya da GRE sınavının “quantitative /sayısal” bölümünden en az 610 puan almış olması,
• Mülâkatta/yetenek değerlendirmesinde başarılı olması,
• Değişim öğrencilerinin başvuruları, Düzce Üniversitesi ve partner üniversite tarafından imzalanan ikili anlaşmada yer alan kayıt kabul koşullarına göre yapılmaktadır.
• Özel öğrenciler, ilgili Anabilim Dalı Başkanlığının onayıyla bu programda verilen derslere kayıt yaptırabilirler.
[] Dersin Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Tezli yüksek lisans programında öğrenim gören öğrenciler,
• En az 7 ders ve Seminer ile Yüksek Lisans Tezi’ne kayıt olmaları ve 120 AKTS kredisini tamamlamaları gerekmektedir. Programlarındaki bir dersten başarılı olabilmek için o dersten en az CB notu almış olması gerekmektedir.
• Programlarında öngörülen tüm derslerden 4.00 üzerinden en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olmak ve Seminer dersinden ve Yüksek Lisans Tez Savunmasında başarılı olmakla yükümlüdürler.
[] Önceki Öğrenmenin Tanınması
DÜ’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriği, DÜ’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/enstitü/yüksekokul yönetim kurulu tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yurt Dışı Eğitimlerin Tanınması
Yurt dışında anlaşmalı olduğumuz üniversitelerde bir ya da iki dönem değişim öğrencisi olarak öğrenim gören ve geri dönen öğrencilerin akademik dönemleri ve dersleri DÜ tarafından tanınmaktadır.
ERASMUS programı kapsamında Öğrenci Öğrenim Hareketliliği’nden yararlanmak üzere seçilen öğrenciler, hareketlilik dönemleri başlamadan önce bağlı oldukları ERASMUS Birim Koordinatörleri ile birlikte bir öğrenim anlaşması hazırlamakla yükümlüdürler. Bu öğrenim anlaşması; öğrencinin öğrenim göreceği ortak üniversite alacağı dersleri ve AKTS değerlerini göstermektedir.
Buna ek olarak, öğrencilerin Tanınma Belgesi (Recognition Sheet) hazırlamaları gerekmektedir. Bu belgede, öğrencilerin yurt dışında alacakları derslerin DÜ’deki eşdeğerleri gösterilerek, yapılacak olan kredi transferi belirlenmektedir.
Değişim döneminin sonunda, öğrencinin yurt dışında aldığı dersler, orijinal kod ve isimleri ile AKTS Kredi ve notlarıyla birlikte transkriptlerinde gösterilmektedir. Öğrencilerin resmi transkriptlerinde, bu derslerin yanında “ERASMUS Programı ve işbirliği antlaşmaları kapsamında, yurtdışı üniversitelerde alınan ders” anlamına gelen “ET” kısaltması yer almaktadır.
Düzce Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında Girişimcilik alanı ile ilgili derslerin bulunduğu ve tezli yüksek lisans eğitiminin verildiği bir öğretim programıdır.
[] Program Yeterlilikleri
No |
Program Yeterlilikleri |
1 |
Girişimciliğin kuramsal ve tarihsel geçmişi hakkında gerekli bilgi birikimi sağlamak, |
2 |
Girişimcilik alanı ile ilgili bilgi ve becerileri uzmanlık düzeyinde geliştirmek, |
3 |
Girişimcilik alanının diğer disiplinlerle olan ilişkisini kavratmak ve bütüncül bir bakış açısı geliştirmek, |
4 |
“Bireysel girişimcilik”, “kurumsal girişimcilik”, “sosyal girişimci” veya “uluslararası girişimcilik” konularından en az birinde yetkin girişimciler yetiştirmek, |
5 |
Girişimcilik alanında karşılaşılan sorunların çözümünde bilimsel araştırma yöntemlerinin ve yönetimin temel prensiplerinin nasıl kullanılacağı konusunda yetkinlik sağlamak, |
6 |
Girişimcilik konularında üniversite-sektör işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, |
7 |
Ülkenin girişimcilik düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak, |
8 |
Girişimcilik alanındaki olguları toplumsal, bilimsel ve etik değerler doğrultusunda değerlendirmek, |
9 |
Yeni iş kurmak için gerekli olanaklara sahip bireylere iş planı hazırlayabilme, girişimci ve yenilikçi bir işletme kurma konusunda yardımcı olmak, |
[] TYYÇ - Temel Alan Yeterlilikleri - Program Yeterlilikleri
[] Mezunların Mesleki Profili
Program, girişimci, dinamik ve analitik düşünceye sahip, çeşitli kurumlarda tasarım, üretim, uygulama ve araştırma-geliştirme çalışmalarında başarıyla görev alabilecek akademisyen ve yöneticilerin yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır.
[] Bir Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olanlar doktora derecesini alabilmek için Girişimcilik alanında doktora eğitimi veren Yükseköğretim Kurumlarına başvurabilmektedirler. Ayrıca bilimsel hazırlık koşulu yerine getirmek şartı ile farklı alanlardaki doktora programınada başvuru yapabilmektedirler.
Program, Bölüm Başkanı, Bölüm Başkanı Yardımcısı ve AKTS Koordinatörü'nün eşgüdümlü çalışmasıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.
Dersler, her dersin sorumlusu olan ilgili Öğretim Elemanı tarafından belirlenen kriterler ve öğretim metotları çerçevesinde işlenmektedir.
Öğrenciler 2 yarıyıl ders almakta, 2 yarıyıl da Yüksek Lisans Tezi Hazırlamaktadırlar.
Yüksek Lisans Tezi ile birlikte Uzmanlık Alan dersi de alınmaktadır.
Tezini tamamlayan ve Enstitü tarafından onaylanan öğrenci programı başarı ile tamamlanmış olmaktadır.
[] Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli "Ders Bilgi Formu"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Ayrıntılı bilgi için eğitim öğretim ve sınav yönetmeliğini web sayfasından inceleyebilirsiniz.
Program, ders ve tez aşaması olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Öğrenciler, ders aşamasını bitirip tez aşamasına geçebilmek için zorunlu ve seçmeli toplamda en az 21 kredilik ders ve seminer dersini almak zorundadırlar. Ders aşamasını bitiren öğrenciler tez aşamasına geçip tezlerini bitirerek bölümden mezun olabilmektedirler.
Tam zamanlı gündüz eğitimi
[] Müdür ve Müdür Yardımcıları
Müdür
Prof. Dr. Pınar GÜLTEKİN
E-Mail:pinargultekin@duzce.edu.tr
Prof. Dr. Mehmet Selami YILDIZ
E-Mail:selamiyildiz@duzce.edu.tr
-
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Mehmet Selami YILDIZ
selamiyildiz@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Öznur BOZKURT
oznurbozkurt@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Prof. Dr. İzzet KILINÇ
izzetkilinc@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Yunus Emre TAŞGİT
yunusemretasgit@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Özkan ŞAHİN
ozkansahin@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Emel FAİZ
emelgokmenoglu@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Dr. Öğr. Üyesi Azize ŞAHİN
azizesahin@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Dr. Öğr. Üyesi Ali AKAYTAY
aliakaytay@duzce.edu.tr
-
Öğretim Üyesi
Dr. Muzaffer ERTÜRK
muzaffererturk@duzce.edu.tr
-
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Muammer MESCİ
muammermesci@duzce.edu.tr
-
Öğretim Elemanı
Prof. Dr. Cahit AYDEMİR
cahitaydemir@duzce.edu.tr
-
Öğretim Elemanı
Doç. Dr. İsmail DURAK
ismaildurak@duzce.edu.tr