Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dünya Mutfak Kültürü ASC2101 3. Yarıyıl 2 + 2 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersi Verenler Öğr. Gör. Ömer YAVUZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste; dünya mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Dünya mutfak kültürlerinin gelişimi, tarihsel sınırları içerisinde belirli özellikleri, mutfaklar arasında etkileşim, endüstriyel mutfağın doğuşu, turizm ve mutfak kültürü, mutfağın turizm kanalı ile pazarlanması gastronomi turizminde dünya mutfaklarının önemi, dünya mutfak kültürlerinden yemekler
Ders Öğrenme Kazanımları - Uzak Doğu ve Asya Mutfak Kültürünü Öğrenir
- Akdeniz Mutfak Kültürünü Öğrenir
- Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mutfak Kültürünü Öğrenir
- Avrupa Mutfak Kültürünü Öğrenir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Osmanlı Saray Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
2. Hafta Uzak Doğu /Asya Mutfağı Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Akdeniz Mutfağı Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
4. Hafta Avrupa Mutfağı Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
5. Hafta Yunanistan Mutfağı Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım
6. Hafta Hindistan Mutfağı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
7. Hafta Meksika Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma
8. Hafta Ara Sınav Uygulama Ders Saati
9. Hafta Afrika Mutfağı Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta İtalyan Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta İspanyol Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
12. Hafta Fransız Mutfağı Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
13. Hafta Çin Mutfağı Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Japonya Mutfağı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
15. Hafta Final Ders Saati Uygulama
16. Hafta Final Ders Saati Uygulama
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 15 15
Final 1 20 20
Uygulama 14 4 56
Sınıf İçi Etkinlik 13 3 39
Toplam İş Yükü 130
Dersin AKTS Kredisi 5,0