Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Güvenliği ve HACCP ASC1218 2. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Endüstriyel mutfaklarda gerekli olan temiz ve hijyenik çalışma ilkelerini hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
Dersin İçeriği Fiziksel, Kimyasal ve biyoloji riskler. Gıda patojenlerinin özellikleri ve korunma ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Gıda hijyeni ilkeleri ve gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında temel seviyede bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda Güvenliğinin Önemi, Türkiye’de ve Dünyada Gıda Zehirlenmeleri. Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Araştırma
2. Hafta Temel Hijyen Bilgisi Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Hijyenik El Yıkama, Sebze ve Meyvelerin Temizlenmesi ve Yıkamasına Dair Pratikler. Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
4. Hafta Gıda Kontaminantları ve Bozulma Etkenleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Besin Kaynaklı Patojenler ve Özellikleri I Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
6. Hafta Besin Kaynaklı Patojenler ve Özellikleri II Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Besin Kaynaklı Patojenler ve Özellikleri III Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Ara Sınav - Genel Konu Tekrarı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta HACCP Tanımı ve Önemi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta HACCP (TS13001) Sistemi ve Yapısı I Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta HACCP (TS13001) Sistemi ve Yapısı II Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
12. Hafta HACCP Uygulama Örnekleri Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri I Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri II Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
Kaynaklar
Baş, M. (2004). Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP. Ankara
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 2 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 77
Dersin AKTS Kredisi 2,0