Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Soğuk Mutfak ve Meze ASC1216 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersi Verenler Öğr. Gör. Mete Han ÜNER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türk ve dünya mutfaklarına ait çeşitli soğuk çorba, soğuk sos, salata, meze ve zeytinyağlıların hazırlanmasında sunulmasında veya muhafazasında gerekli teorik ve pratik temel bilgilerin verilmesi.
Dersin İçeriği Soğuk mutfağın ve kullanılan ekipmanların tanımı, kanepe, salata, meze, soğuk sos-çorba ve zeytinyağlı çeşitlerinin hazırlanması. Ördövr tabaklarının özellikleri ve soğuk depolama ilkeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - Soğuk mutfak organizasyonu, soğuk büfeler ve mezeler hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Soğuk Mutfak Organizasyonu, Temel Kavramlar ve Soğuk Büfeler. Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Soğutarak ve Dondurarak Muhafaza İlkeleri Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
3. Hafta Mezelerin sınıflandırılması, özellikleri ve meze olarak verilebilecek yiyecekler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
4. Hafta Soğuk çorbalar ve soğuk soslar Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Ders Saati
5. Hafta Salataların sınıflandırılması, salata sosları ve özellikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Sandviçlerin sınıflandırılması ve özellikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Klasik menüden günümüze aperatif olarak hazırlanan yiyecekler; Terrin, Pate, Chutney, ve Glantinler. Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav - Genel Tekrar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
9. Hafta Sandviç ve Kanepelerin Hazırlanması Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
10. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması I Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
11. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması II Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması III Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Meze ve Ordövr Tabaklarının Hazırlanması V Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
14. Hafta Soğuk aynalar, sebze, buz ve yağ dekorları Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Leonard E.G., Carlos B.R., Powers T. (2012) Garde Manger: Cold Kitchen Fundamentals p. 320-360
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 14 14
Araştırma 1 14 14
Diğer Faaliyetler 1 14 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 14 14
Final 1 3 3
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0