Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Teknolojisi ASC1206 2. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Gıdaların bileşenleri, gıdaların kimyasal bileşimi, gıda teknolojik işlemleri, mikrobiyolojik, kimyasal, duyusal, fiziksel, tekstürel ve kalite kontrol hakkında bilgi sahibi aşçı olarak olarak çalışabilecek nitelikte kalifiye insan yetiştirmektir.
Dersin İçeriği Beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması. Gıda maddelerinin gruplandırılması. Gıda maddelerinin özellikleri ve yüzde olarak dağılımı. Yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar. Besin kaynaklı zehirlenmeler. Gıda kalite kontrolü. Yağ teknolojisi. Süt ve süt ürünleri teknolojisi. Tahıl teknolojisi. Et ve et ürünleri teknolojisi. Meyve ve sebze işleme teknolojisi. Fermantasyon teknolojisi. Gıda katkı maddeleri.
Ders Öğrenme Kazanımları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gıda Teknolojisine Giriş Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
2. Hafta Gıdaların kimyasal bileşimi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
3. Hafta Su, protein, yağ ve mineral maddeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Enzim, vitamin, renk, tat ve koku maddeleri Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Gıdaların bozulması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
6. Hafta Gıda Kalite Kontrolü Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
7. Hafta Gıda katkı maddeleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Meyve ve sebze işleme teknolojisi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
10. Hafta Yağ teknolojisi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
11. Hafta Et ve et ürünleri teknolojisi Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Süt ve süt ürünleri teknolojisi Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Fermantasyon Teknolojisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma
14. Hafta Tahıl teknolojisi Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
15. Hafta Final Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
Kaynaklar
Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Doç. Dr. Serap Coşansu , Prof. Dr. Kamuran Ayhan Her Yönüyle Gıda, Sidaş Yayıncılık 2018
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi Ölçme Yöntemi
PY1 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer