Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hijyen ve Sanitasyon ASC1105 1. Yarıyıl 3 + 0 3,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersi Verenler Öğr. Gör. Yeter ŞANLI
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, güvenli gıda üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni.
Ders Öğrenme Kazanımları - Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Hijyen, mikroorganizma, bakteri, temizlik, dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
2. Hafta Mikroorganizma insan ilişkisi, Bulaşma kaynakları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Gıda zehirlenmesi, Nasıl oluşur, Gıda zehirlenmesi tipleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Gıda zehirlenmesinden korunma yolları Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Besinlerin satın almadan servise kadar uygulanan hijyen Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
6. Hafta Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Zararlılarla mücadele yöntemleri. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım
12. Hafta Personel hijyeni ve çalışan yaşam alanlarının taşıması Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
13. Hafta Kişisel temizlik, el yıkama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Mutfak, araç ve gereç hijyeni Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler
15. Hafta Final Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Prof. Dr. Mustafa Tayar, Hijyen ve Sanitasyon, Anadolu Üniversitesi 2015
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer