Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Hijyen ve Sanitasyon | ASC1105 | 1. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Yeter ŞANLI |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Yeter ŞANLI |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, güvenli gıda üretimi ve hijyen uygulamaları konusunda temel bilgileri vererek öğrencileri bilinçlendirip, gıda güvenliği konusunda hassas olmalarını ve bu hassasiyeti mutfakta uygulamalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Hijyenin tanımı ve önemi. Sanitasyonun tanımı ve önemi. Toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi. Endüstriyel kirlenme ve evrensel kirlenme. Besinlerin bozulma nedenleri. Mikroorganizmaların bulunduğu yerler miktarları. Besinlerde mikroorganizma kaynaklı hastalıkların çoğalma nedenleri. Gıda enfeksiyonu ve zehirlenme tipleri. Besinlerin satın alınmasında, hazırlamada, pişirmede, depolanmasında, servis edilmesinde uygulanması gereken hijyen. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın Kuralları. Hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken kurallar. Personel hijyeni ve eğitimi. Ağız, burun, saçlar, giysiler, eller ve hijyenik el yıkama, el bakımı. Personelden kaynaklanan bulaşma yolları. Besinlerde hijyen yönünden sakınılması gereken davranışlar. Mutfak, araç ve gereç hijyeni. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Hijyen, mikroorganizma, bakteri, temizlik, dezenfeksiyon hakkında genel bilgiler | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
2. Hafta | Mikroorganizma insan ilişkisi, Bulaşma kaynakları | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Gıda zehirlenmesi, Nasıl oluşur, Gıda zehirlenmesi tipleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Gıda zehirlenmesinden korunma yolları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Besinlerin satın almadan servise kadar uygulanan hijyen | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
6. Hafta | Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Temizlik nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara Sınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Dezenfeksiyon nedir? Nasıl yapılır? Neden Yapılır? | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Zararlılarla mücadele yöntemleri. | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım |
12. Hafta | Personel hijyeni ve çalışan yaşam alanlarının taşıması | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
13. Hafta | Kişisel temizlik, el yıkama | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
14. Hafta | Mutfak, araç ve gereç hijyeni | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler |
15. Hafta | Final | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
Prof. Dr. Mustafa Tayar, Hijyen ve Sanitasyon, Anadolu Üniversitesi 2015 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |