Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tahıl Teknolojisi GID3136 3. Yarıyıl 3 + 1 4,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül MUTLU İNGÖK
Dersi Verenler Öğr. Gör. Murat TEKBAŞ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Buğdayın sınıflandırılması, buğdayın kalite kriterleri, buğdayın temizlenmesi, buğdayın depolanması, öğütülmesi, irmikte kalite kriterleri, ekmek yapımında kulllanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek yapım aşamaları, Bisküvi, makarna ve kek üretim teknolojisi.
Dersin İçeriği Buğdayın sınıflandırılması, buğdayın kalite kriterleri, buğdayın temizlenmesi, buğdayın depolanması, öğütülmesi, irmikte kalite kriterleri, ekmek yapımında kulllanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek yapım aşamaları, Bisküvi, makarna ve kek üretim teknolojisi.
Ders Öğrenme Kazanımları - 1. Tahıl tanesinin yapısı hakkında bilgi 2. Un üretimi 3. Ekmek üretimi 4. Bisküvi ve kraker üretimi 5. Makarna üretimi
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kurallar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler
2. Hafta Tahılın depolanması, tahıl tanesindeki aktivite, depo şartları ile tane ilişkisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler
3. Hafta Tahılın depolanması, tahıl tanesindeki aktivite, depo şartları ile tane ilişkisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama
4. Hafta Tahılda tane suyunu etkileyen faktörler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler
5. Hafta Depolama problemleri, depolama tedbirleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Ders Saati
6. Hafta Buğday tanesinde kalite, buğdayın yetiştiği ekoloji Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Buğday tanesinde kalite, botanik özellikler ve tane özellikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
8. Hafta Ara Sınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama
9. Hafta Un değirmenciliği, paçal ve buğdayın temizlenmesi Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Buğdayın tavlanması ve buğdayın öğütülmesi Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Ekmek yapım teknolojisi, kullanılan ingrediyentler, ekmek yapımı Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
12. Hafta Ekmek yapım teknolojisi, ekmek tipleri, hatalar ve hastalıklar Araştırma Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
13. Hafta Makarna teknolojisi, öğütme ve irmik özellikleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama
14. Hafta Bulgur yapım teknolojisi, bisküvi, kraker ve kek üretimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
Kaynaklar
.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Diğer Faaliyetler 2 1 2
Araştırma 14 1 14
Uygulama 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0