Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Fidanlık Tekniği ORU205 3. Yarıyıl 2 + 1 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüzyüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Doç. Dr. İsmail KOÇ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilere fidanlıkların tesisi ve planlaması, orman ağacı ve süs bitkilerinin çıplak köklü ve kaplı fidanlarının yetiştirilmesi ve fidan sınıflamasını öğretmektir.
Dersin İçeriği fidanlık çalışma amacı ve tiplerinin tespiti, fidanlık işletmeciliğinde yer seçimi (ekolojik, biyolojik, ekonomik ve sosyal koşullar), Fidanlık kuruluş planı, açık saha fidanlık tesislerinde büyüklük, şekil, verim kapasiteleri ve rotasyon planları, iç taksimat planı ve üretim programlaması, Fidanlık toprakları, fidanlıkların kuruluş çalışmaları, arazi tesviyesi ve hazırlanması, drenaj, sınırlama ve koruyucu önlemler, sulama tesisleri, toprak işleme, Tohumla (generatif) üretim, tohumla ilgili genel bilgiler, tohum temini ve hasadı, tohumların tabi olduğu ön işlemler ve ekim, Tohum kaynakları, orman ağacı ve süs bitkisi tohumlarının tanınması, çeşitli tohum özelliklerinin belirlenmesi ve ön işlem uygulaması, Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği), Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği), Fidanlıkta kültür bakımı (ot mücadelesi ve çapa, sulama, gübreleme, diğer bakım önlemleri), Kültür bakımı konusunda arazi/fidanlık uygulaması (ot alma, çapa, sulama, gübreleme vb.), Fidan envanteri, fidan sökümü, fidan kalite sınıflaması, fidanların depolanması, fidanların nakli, Vejetatif üretim (çelikle üretme, aşı ile üretme, daldırma ile üretme, diğer vejetatif üretme teknikleri), Vejetatif üretim konusunda (arazi/fidanlık uygulaması), Fidan kalite sınıflaması, morfolojik özelliklere göre sınıflama.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bir fidanlık alanının seçilmesi, fidanlığın kurulması ve düzenlenmesi
- Fidanlık üretim programının hazırlanması
- Parsellerin ekime ve dikime hazırlanması
- Orman ağaçları ve süs bitkilerinin generatif ve vejetatif üretimi
- Çıplak köklü ve kaplı fidan üretimi,
- Kültür bakımlarının (sulama, ot mücadelesi, gübreleme vb.) uygulanması
- Fidanların sökülmesi, sınıflandırılması, depolaması ve nakliyesi, morfolojik özelliliklerine göre fidanların sınıflandırılması,
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, fidanlık çalışma amacı ve tiplerinin tespiti, fidanlık işletmeciliğinde yer seçimi (ekolojik, biyolojik, ekonomik ve sosyal koşullar)
2. Hafta Fidanlık kuruluş planı, açık saha fidanlık tesislerinde büyüklük, şekil, verim kapasiteleri ve rotasyon planları, iç taksimat planı ve üretim programlaması
3. Hafta Fidanlık toprakları, fidanlıkların kuruluş çalışmaları, arazi tesviyesi ve hazırlanması, drenaj, sınırlama ve koruyucu önlemler, sulama tesisleri, toprak işleme
4. Hafta Tohumla (generatif) üretim, tohumla ilgili genel bilgiler, tohum temini ve hasadı, tohumların tabi olduğu ön işlemler ve ekim
5. Hafta Tohum kaynakları, orman ağacı ve süs bitkisi tohumlarının tanınması, çeşitli tohum özelliklerinin belirlenmesi ve ön işlem uygulaması
6. Hafta Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği)
7. Hafta Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği)
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Fidanlıkta kültür bakımı (ot mücadelesi ve çapa, sulama, gübreleme, diğer bakım önlemleri)
10. Hafta Kültür bakımı konusunda arazi/fidanlık uygulaması (ot alma, çapa, sulama, gübreleme vb.)
11. Hafta Fidan envanteri, fidan sökümü, fidan kalite sınıflaması, fidanların depolanması, fidanların nakli
12. Hafta Vejetatif üretim (çelikle üretme, aşı ile üretme, daldırma ile üretme, diğer vejetatif üretme teknikleri)
13. Hafta Vejetatif üretim konusunda (arazi/fidanlık uygulaması)
14. Hafta Fidan kalite sınıflaması, morfolojik özelliklere göre sınıflama
Kaynaklar
Ürgenç İS 1998. Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği. İÜ Orman Fakültesi yayın No. 3395/442, ISBN 975-404-445-7. Dilek Ofset Matbaacılık, İstanbul, xi+717 s.
Aldhous JR, Mason WL 1994. Forest Nursery Practice. Forestry Commission Bulletin 111, HSO, London, ISBN 0 11 710323 3, xi+255 p. Morgan J 199. Forest Tree Seedlings-Best Practice in supply, treatment and planting. Forestry Commission Bulletin 121, ISBN 0 855538 404 2, vii+44 p.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 Ölçme Yöntemi
PY1 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY2 4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY3 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY4 4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY5 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY6 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY7 1 0 0 0 0 0 0 0 -
PY8 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY9 3 0 0 0 0 0 0 0 -
PY10 4 0 0 0 0 0 0 0 -
PY11 2 0 0 0 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 15 1 15
Final 1 1 1
Uygulama 14 3 42
Uygulama DS 15 1 15
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 79
Dersin AKTS Kredisi 3,0