Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Fidanlık Tekniği | ORU205 | 3. Yarıyıl | 2 + 1 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüzyüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. İsmail KOÇ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı öğrencilere fidanlıkların tesisi ve planlaması, orman ağacı ve süs bitkilerinin çıplak köklü ve kaplı fidanlarının yetiştirilmesi ve fidan sınıflamasını öğretmektir. |
Dersin İçeriği | fidanlık çalışma amacı ve tiplerinin tespiti, fidanlık işletmeciliğinde yer seçimi (ekolojik, biyolojik, ekonomik ve sosyal koşullar), Fidanlık kuruluş planı, açık saha fidanlık tesislerinde büyüklük, şekil, verim kapasiteleri ve rotasyon planları, iç taksimat planı ve üretim programlaması, Fidanlık toprakları, fidanlıkların kuruluş çalışmaları, arazi tesviyesi ve hazırlanması, drenaj, sınırlama ve koruyucu önlemler, sulama tesisleri, toprak işleme, Tohumla (generatif) üretim, tohumla ilgili genel bilgiler, tohum temini ve hasadı, tohumların tabi olduğu ön işlemler ve ekim, Tohum kaynakları, orman ağacı ve süs bitkisi tohumlarının tanınması, çeşitli tohum özelliklerinin belirlenmesi ve ön işlem uygulaması, Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği), Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği), Fidanlıkta kültür bakımı (ot mücadelesi ve çapa, sulama, gübreleme, diğer bakım önlemleri), Kültür bakımı konusunda arazi/fidanlık uygulaması (ot alma, çapa, sulama, gübreleme vb.), Fidan envanteri, fidan sökümü, fidan kalite sınıflaması, fidanların depolanması, fidanların nakli, Vejetatif üretim (çelikle üretme, aşı ile üretme, daldırma ile üretme, diğer vejetatif üretme teknikleri), Vejetatif üretim konusunda (arazi/fidanlık uygulaması), Fidan kalite sınıflaması, morfolojik özelliklere göre sınıflama. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Bir fidanlık alanının seçilmesi, fidanlığın kurulması ve düzenlenmesi - Fidanlık üretim programının hazırlanması - Parsellerin ekime ve dikime hazırlanması - Orman ağaçları ve süs bitkilerinin generatif ve vejetatif üretimi - Çıplak köklü ve kaplı fidan üretimi, - Kültür bakımlarının (sulama, ot mücadelesi, gübreleme vb.) uygulanması - Fidanların sökülmesi, sınıflandırılması, depolaması ve nakliyesi, morfolojik özelliliklerine göre fidanların sınıflandırılması, |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş, fidanlık çalışma amacı ve tiplerinin tespiti, fidanlık işletmeciliğinde yer seçimi (ekolojik, biyolojik, ekonomik ve sosyal koşullar) | |
2. Hafta | Fidanlık kuruluş planı, açık saha fidanlık tesislerinde büyüklük, şekil, verim kapasiteleri ve rotasyon planları, iç taksimat planı ve üretim programlaması | |
3. Hafta | Fidanlık toprakları, fidanlıkların kuruluş çalışmaları, arazi tesviyesi ve hazırlanması, drenaj, sınırlama ve koruyucu önlemler, sulama tesisleri, toprak işleme | |
4. Hafta | Tohumla (generatif) üretim, tohumla ilgili genel bilgiler, tohum temini ve hasadı, tohumların tabi olduğu ön işlemler ve ekim | |
5. Hafta | Tohum kaynakları, orman ağacı ve süs bitkisi tohumlarının tanınması, çeşitli tohum özelliklerinin belirlenmesi ve ön işlem uygulaması | |
6. Hafta | Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği) | |
7. Hafta | Çıplak köklü fidan yetiştirme (ekim (yastıkların hazırlanması, ekim öncesi işlemler, ekim zamanı, ekim sıklığı, açık alan ekim metotları, ekimlerin korunması ve bakımı), şaşırtma (şaşırtma yaşı, yastıkta kalma süresi, şaşırtma aralıkları, zamanı ve tekniği) | |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Fidanlıkta kültür bakımı (ot mücadelesi ve çapa, sulama, gübreleme, diğer bakım önlemleri) | |
10. Hafta | Kültür bakımı konusunda arazi/fidanlık uygulaması (ot alma, çapa, sulama, gübreleme vb.) | |
11. Hafta | Fidan envanteri, fidan sökümü, fidan kalite sınıflaması, fidanların depolanması, fidanların nakli | |
12. Hafta | Vejetatif üretim (çelikle üretme, aşı ile üretme, daldırma ile üretme, diğer vejetatif üretme teknikleri) | |
13. Hafta | Vejetatif üretim konusunda (arazi/fidanlık uygulaması) | |
14. Hafta | Fidan kalite sınıflaması, morfolojik özelliklere göre sınıflama |
Ürgenç İS 1998. Ağaç ve Süs Bitkileri Fidanlık ve Yetiştirme Tekniği. İÜ Orman Fakültesi yayın No. 3395/442, ISBN 975-404-445-7. Dilek Ofset Matbaacılık, İstanbul, xi+717 s. |
Aldhous JR, Mason WL 1994. Forest Nursery Practice. Forestry Commission Bulletin 111, HSO, London, ISBN 0 11 710323 3, xi+255 p. Morgan J 199. Forest Tree Seedlings-Best Practice in supply, treatment and planting. Forestry Commission Bulletin 121, ISBN 0 855538 404 2, vii+44 p. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 15 | 1 | 15 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Uygulama | 14 | 3 | 42 |
Uygulama DS | 15 | 1 | 15 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 79 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |